Τοπικά

(Συνέντευξη) Στράτος Καμπισιούλης – Ο νεότερος καραγκιοζοπαίκτης

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Στράτος Καμπισιουλης γεννήθηκε το 2007 στην Αθήνα. Πρωτοείδε παράσταση θεάτρου σκιών στα τέσσερα του χρόνια και από τότε ξεκίνησε να ασχολείται με αυτή την Τέχνη.

Έχει κάνει σπουδαία βήματα και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα. Θαυμάστε το λόγο του και την ωριμότητά του:

Στράτο, είσαι ένας σπάνιος άνθρωπος. Κανείς κάτι αγαπημένο σε όλους μας. Το θεωρείς εκτός εποχής;

Σας ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σας! Ποτέ δεν θα θεωρηθεί ο Καραγκιόζης εκτός εποχής. Κάθε μέρα γίνεται πιο επίκαιρος! Καταλαβαίνω βέβαια το ύφος της ερώτησης. Πολλοί λένε και εμένα εκτός εποχής επειδή ασχολούμαι με την παραδοση και με ότι άλλο έχει να κάνει με αυτή. Αυτός είμαι όμως. Δεν θα αφήσω το θέατρο σκιών για να ακούω τράπ με σκοπό να γίνω “εντός εποχης”.

Τι σημαίνει για εσένα ο Καραγκιόζης;

Ο Καραγκιόζης για εμένα, είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας. Τον συναντάμε στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου, του Κατσαντώνη να μάχεται για την ελευθερία της Ελλαδας! Τον βλέπουμε στη μυθολογία και στα λαϊκά μας παραμύθια! Λέει όσα θέλουμε και δεν θέλουμε να ακούσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή λέει πάντα την αλήθεια ακόμη κι αν μερικές φορές πονάει. Γι’ αυτό ο κόσμος παει στον Καραγκιόζη, γιατι έχει ανάγκη να ακούει την αλήθεια. Και κάτι ακόμη, πολλοί λένε οτι ο Καραγκιόζης κλέβει. Κάτι που είναι εντελώς λαθος. Ο Καραγκιόζης δεν κλέβει ποτέ! Ποτέ δεν τον βλέπουμε σε διαρήξεις, φόνους, ληστείες και απάτες. Αν τον δούμε να πάρει κάτι, θα είναι κάποιο φαγητό για να θρέψει την οικογένειά του!

Έχεις δώσει πολλές συνεντεύξεις και αμέτρητες παραστάσεις. Σου έχει συμβεί να σε αναγνωρίσουν στο δρόμο;

Στη δουλεία μας, δεν υπήρχε ποτέ αυτή η μεγάλη αναγνωρισιμότητα επειδή παίζουμε πίσω από τη σκηνή και δεν μας βλέπει ο κόσμος. Αν και εγώ, συνηθιζω να βγαίνω έξω, να μιλάω με τον κοσμο και τα παιδια. Δεν υπάρχει λογος να κρύβομαι! Γενικότερα, με γνωρίζει ο κόσμος περισσότερο στην Αρκαδία που παίζω κάθε καλοκαίρι πολλές παραστάσεις.

Άρα το θέατρο σκιών είναι σταθμός για εσένα;

Θα σας παραξενέψει αλλά όχι. Δεν είναι απλά σταθμός. Είναι η ζωή μου όλη! Δύσκολα, άσχημα, χαρές, λύπες τα χω περάσει όλα με τη φιγούρα του Καραγκιόζη στα χέρια. Με τον Καραγκιόζη έχω ζήσει μεγάλες δόξες! Μεγάλες για ένα παιδί, φυσικά. Δεν θέλω να είμαι υπερβολικός. Έχουν βιώσει άλλοι καλλιτέχνες πολλά περισσότερα. Αλλά για ένα παιδί, για παράδειγμα, πέμπτης δημοτικού δεν είναι λίγο να τον αποθεωνουν 800 άτομα. Όπως πράγματι έγινε, όταν παρουσίασα μια σκηνή από το βιο του Αθανάσιου Διάκου στην πέμπτη δημοτικού. Κι αν είχα τη δυνατότητα να το επιλέξω, θα επέλεγα να φύγω και με τον Καραγκιόζη στα χέρια!

Αν σε μερικά χρόνια κάνεις παιδί, θα ήθελες να γίνει καραγκιοζοπαικτης;

Χάχα μου αρέσει η ερώτηση αλλά καλά καλά δεν έχω γίνει εγώ ακόμη! Αν έβλεπα ότι είχε αγάπη, μεράκι και πάθος δεν θα τον σταματούσα. Μόνο έτσι. Εάν καταλάβαινα ότι το έβλεπε μόνο ως πηγή εσόδων ή εύκολη λύση αφού θα είχε εμένα πίσω του, θα τον απετρεπα κι ολας!

Το θέατρο σκιών γνωρίζουμε ότι δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά έχει να τους διδάξει πολλά. Μίλησε μας για το Θέατρο Σκιών, το παιδί και το παιδικό θέατρο σήμερα.

Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου έχει σχηματιστεί η άποψη ότι το θέατρο σκιών ανήκει στο παιδικό θέατρο. Εντελώς λανθασμένη άποψη. Το θέατρο σκιών είναι είδος θεάτρου, όχι είδος παιδικού θεάτρου. Επειδή όμως τις παραστάσεις τις βλέπει κυρίως παιδικό κοινό, φροντίζω να περνάω πολλά μηνύματα στις παραστάσεις μου ώστε τα παιδιά να ψυχαγωγούνται και να διδάσκονται ταυτόχρονα. Προσέχω όμως και πως “δινω” τα μηνύματα. Δεν βάζω τον Καραγκιόζη να μονολογεί. Αντίθετα, “κρύβω” τα μηνύματα στις παραστάσεις μου και καλείται το παιδί να τα εντοπίσει. Η αγαπημένη μου, Καρμεν Ρουγγέρη είχε πει μια μεγάλη κουβέντα που την έχω σημαία μου “Τα παιδιά είναι άγραφα τετράδια και εμείς πρέπει να γράψουμε σε αυτά”. Το μόνο που θα πώ για το παιδικό θέατρο είναι τα λόγια του Στανισλαφσκι “Στο παιδικό θέατρο πρέπει να παίζουν όπως στο θέατρο για μεγάλους, με μια διαφορά. Πρέπει να παίζουν λίγο καλύτερα”

Που παίζεις παραστάσεις;

Παντού! Όπου μου ζητηθεί! Σε παντός τύπου εκδηλώσεις, παιδικά παρτυ μέχρι και σε βαπτίσεις. Μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να με βρουν στα social media και στο τηλέφωνο 6985704087. Μια παράσταση παραδοσιακού Καραγκιοζη θα είναι πραγματικά αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους!