Ελλάδα

Επί τάπητος οπαδική βία και ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Υπουργικό

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μεταρρυθμιστική αιχμή θα αποτελέσει στις αρχές του νέου έτους η Παιδεία, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που αμέσως μετά θα μπει σε δημόσια διαβούλευση και στόχος είναι να ψηφιστεί ως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ ήδη από χθες έγιναν γνωστές οι σημαντικές αλλαγές που θα προωθηθούν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και αναμένεται να ψηφιστούν και αυτές με την έλευση του νέου έτους.

Το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια έρχεται στη βάση του άρθρου 28 του Συντάγματος και δεν αλλάζει κάτι στην επιδίωξη της κυβέρνησης για αλλαγή του άρθρου 16 στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα εκκινήσει μετά το 2025.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία, που έρχονται σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην σκιά των επεισοδίων στου Ρέντη και του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού.

H κυβέρνηση προαναγγέλλει ένα “εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο” που θα αφορά τόσο στην πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής εποπτείας στα γήπεδα όσο και στο σημαντικό ζήτημα της ταυτοπροσωπίας.

Το 2023 ολοκληρώνεται και με ένα ακόμη νομοσχέδιο από τον χώρο της Υγείας το οποίο αφορά στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

Η Υγεία, νομοθετικές πρωτοβουλίες της οποίας περιλαμβάνονταν σε κάθε Υπουργικό Συμβούλιο από τον Αύγουστο, αναμένεται να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα και το 2024 και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί το προσεχές διάστημα στην προώθηση του σχεδίου νόμου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Η Υγεία βρίσκεται και στο επίκεντρο του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2024 καθώς σε αυτή θα κατευθυνθούν συνολικά 6.500 από τις 16.521 προσλήψεις του επόμενου έτους, ενώ στο επίκεντρο θα παραμείνει και η συνέχιση του εκσυγχρονισμού δομών του Συστήματος Υγείας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή, που προωθείται στην σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών που έπληξαν φέτος την χώρα ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης η οποία “είναι ήδη εδώ” και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορεί να καλύπτει όλες τις ζημιές που θα προκύπτουν από κλιματικές καταστροφές όπως κάναμε μέχρι τώρα.

Το ζήτημα αυτό βρίσκεται άλλωστε, ως γνωστόν και στο επίκεντρο των ελληνικών διεκδικήσεων σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όπου η Ελλάδα ζητά αυξημένος πόρους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2024, το οποίο περιλαμβάνει ετήσια σχέδια δράσης στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται περισσότερες από 220 μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και σχεδόν 270 δημόσιες επενδύσεις.