Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου – Όλη η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Τον οδικό χάρτη μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη του Φεβρουαρίου γνωστοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δημοσιεύοντας τη σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτάθηκε και εγκρίθηκε το εξής χρονοδιάγραμμα:

Εκκίνηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων καθώς και των θεματικών προσυνεδρίων στις 18 Νοεμβρίου
Νέα σύγκληση της Κ.Ε. στις 9 και 10 Δεκεμβρίου για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού ΚΟΕΣ
Ολοκλήρωση Περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων μέχρι 12 Ιανουαρίου 2024.
Τελική σύγκληση της Κ.Ε. στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 για την έγκριση των κειμένων και έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου
Διεξαγωγή Συνεδρίου την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις εξελίξεις εσωκομματικά αλλά και στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επανεκκίνηση του Κόμματος και ο οδικός χάρτης μέχρι το Συνέδριο

Στις βουλευτικές εκλογές οι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια διπλή εντολή. Να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα κι έξω από τη Βουλή, με σχέδιο, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αγωνιστικότητα, για να υπερασπιστεί την ελληνική κοινωνία απέναντι σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και αντιλαϊκή ΝΔ. Όπως και να αποτελέσει φραγμό στο σκοταδισμό και τη βαρβαρότητα μιας ακροδεξιάς η οποία έχει κάνει ξανά δυναμική την παρουσία της, στη βουλή και την κοινωνία.

Η δικαιολογημένη εσωστρέφεια του προηγούμενου διαστήματος, λόγω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος και των εσωκομματικών μας εκλογών, θα πρέπει να δώσει άμεσα τη θέση της σε μια νέα επαφή με την κοινωνία, τις ανάγκες αλλά και τις ελπίδες της.

Θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να ασκήσουμε μια δυναμική, πειστική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές μας θέσεις, τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Θέσεις και προτάσεις με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο, που θα έχουν στο επίκεντρο τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το κράτος Δίκαιου, το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή, ποιοτική, δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Το δικαίωμα στη στέγαση, στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και σε ένα Δημόσιο φιλικό στον/στην πολίτη, ακομμάτιστο και αξιοκρατικό. Να αγωνιστούμε για μια κοινωνικά δίκαιη και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη, προς όφελος του λαού και των αναγκών του. Να προτάξουμε την ατζέντα της κλιματικής αλλαγής με το δικό μας πρόσημο. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη, αν δεν δουλέψουμε για κλιματική δικαιοσύνη. Η Πράσινη Μετάβαση θα αποτύχει αν δεν είναι συμπεριληπτική, αν δεν εξομαλύνει τις σημερινές ανισότητες και αποκλεισμούς, αν δεν προσφέρει κλιματική ασφάλεια. Αυτό σημαίνει κλιματική δράση, κλιματική ασφάλεια και θωράκιση. Στη Θεσσαλία χάσαμε το 20% της αγροτικής παραγωγής μας. Έχουμε πλέον εσωτερικούς κλιματικούς μετανάστες. Και η αριστερά πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των λύσεων.

Κυρίως, όμως, χρειάζεται να φέρουμε ξανά το οραματικό στοιχείο στο επίκεντρο του λόγου μας. Σε μια κοινωνία, που πιέζεται να γίνει, χαμηλών προσδοκιών, σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής, οφείλουμε να εμπνεύσουμε ξανά.

Ταυτόχρονα με τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης, οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι μας, μας έδωσαν την εντολή να αλλάξουμε, να γίνουμε πιο ισχυροί, να απλωθούμε σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Να κρατήσουμε τα πολλά θετικά των προηγούμενων χρόνων, αλλά και να διορθώσουμε τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος. Να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας, να το κάνουμε ξανά κυβερνώσα δύναμη. Ένα μεγάλο, ανανεωμένο, πλατύ κόμμα, με βαθύτερους δεσμούς με την κοινωνία, που μπορεί και πρέπει να εκπροσωπήσει τους/τις πολίτες που ανήκουν από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο, να ξανακυβερνήσει για να προασπίσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Το πρώτο βήμα της νέας σελίδας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι οποίες διεξήχθησαν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Κι όμως, οι χιλιάδες αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες, που έδωσαν ένα μαζικό παρόν στις κάλπες και ανέδειξαν με δημοκρατικό, καταστατικά άρτιο και αναμφισβήτητο τρόπο τον Στέφανο Κασσελάκη νέο πρόεδρο του κόμματος, έδωσαν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας. Τα παλιά, αλλά και τα νέα μέλη μας, τα οποία γράφτηκαν για πρώτη φορά, απέδειξαν με την παρουσία τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ, και προχωρά μπροστά, βασιζόμενος στη μεγάλη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα.
Η οικοδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, τις ανάγκες και τις αγωνίες της, τις ελπίδες και τις προσδοκίες της. Ιδιαίτερα των κοινωνικών δυνάμεων οι οποίες, μας ανέδειξαν στην κυβέρνηση, και παρότι απομακρύνθηκαν εκλογικά, δεν έχουν χάσει ούτε τους δεσμούς τους, ούτε τις προσδοκίες τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες του αριστερού, προοδευτικού κόσμου. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε έρμαιο της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, ούτε να τον σπρώξουμε στην αποχή και την ιδιώτευση.

Οφείλουμε να συζητήσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά στο δρόμο προς το Συνέδριο. Και αυτή η συζήτηση να είναι ειλικρινής, ουσιαστική, ολοκληρωμένη και, κυρίως, πολιτική. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινά ούτε να καταλήγει σε ανταλλαγή ύβρεων στα κοινωνικά δίκτυα ή σε απαράδεκτες κατηγορίες στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Και αυτό γιατί η εσωκομματική δημοκρατία, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, ο πλουραλισμός, αποτελούν καταστατικές αρχές του κόμματός μας, αλλά και θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Το ίδιο και η έκφραση πολιτικής διαφωνίας, η πολιτική αντιπαράθεση, όσο οξεία κι αν είναι αυτή.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συζητήσουν για το πολιτικό σχέδιο και την στρατηγική του Κόμματος, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ίδιο το Κόμμα μας απέναντι σε φαινόμενα που απαξιώνουν τη συλλογική μας προσπάθεια και διαλύουν την ενότητα του Κόμματος.

Τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανή φαινόμενα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στο κόμμα μας, ούτε και σε οποιοδήποτε κόμμα του κόσμου. Η εκτόξευση, από σειρά στελεχών μας, και μάλιστα από τηλεοράσεως, ασύστολων ψευδών, συκοφαντιών, κατηγοριών περί δήθεν «άλωσης» του κόμματος από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή, η λάσπη ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι «φυτευτός» από συμφέροντα, αλλά και η άρνηση αποδοχής του αδιαμφισβήτητου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και της ανάδειξης του Στέφανου Κασσελάκη, είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών συντεταγμένου κόμματος. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Όσοι και όσες εκτοξεύουν τέτοιες προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται μόνον από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η αποχώρηση μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το κόμμα είναι μακριά από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του δημοκρατικού αριστερού και προοδευτικού κόσμου. Είναι σε αντίθεση με την προοπτική μιας ισχυρής κυβερνώσας αριστεράς η οποία θα σταθεί επάξια απέναντι στην αυταρχική και αντιλαϊκή δεξιά της ΝΔ. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει δυναμικά στο δρόμο της ενότητας της σύγχρονης αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να ριζώσει καλύτερα στην κοινωνία, να αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με τους θεσμούς εκπροσώπησης της κοινωνίας, στο χώρο της αυτοδιοίκησης, των σωματείων και συνδικάτων, στους επαγγελματικούς φορείς, στα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στη νεολαία, στους εργαζόμενους και τους ελευθέρους επαγγελματίες, στους μικρομεσαίους. Το άνοιγμα στην κοινωνία, η ενεργή παρουσία και δράση μας όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, οφείλει να γίνει το κύριο μέλημά μας, στη νέα περίοδο.

Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε κοντά τα νέα μέλη μας, να κερδίσουμε ακόμη παραπάνω αλλά και να ακούσουμε πραγματικά τις ανάγκες της κοινωνίας προτείνεται η εμπλοκή των μελών και συνολικά της κοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα και θεματικές. Να δημιουργηθεί ένα κύμα έργου και λειτουργίας που θα φέρει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για το κόμμα αλλά και την χώρα.

Προτείνεται λοιπόν, για την επεξεργασία και εφαρμογή των διακηρυγμένων στόχων μας για τη διεύρυνση και για κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση, η διεξαγωγή και ολοκλήρωση των παρακάτω:

1. Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια

· Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των πολιτών καταρχήν για τον τόπο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί διακυβέρνησής του είχε διεξάγει αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια τα οποία ήταν προσανατολισμένα κυρίως στους φορείς και όχι τόσο στους/στις πολίτες. Επίσης πριν τις προηγούμενες εκλογές του 2023 διεξήχθησαν με μεγάλη συμμετοχή συναντήσεις με φορείς κυρίως για να καθησυχάσουμε την αγωνία που δημιουργούσε η επικοινωνία της ΝΔ για έναν επικίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη Μεσαία Τάξη.

· Σήμερα, χρειάζεται επικαιροποίηση των τοπικών αναπτυξιακών προτάσεών μας, τις οποίες μάλιστα πρέπει να τις θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο ενίσχυσης της περιφέρειας αλλά και της αποκέντρωσης. Με τον τρόπο αυτό θα κινητοποιήσουμε τοπικές δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό μας, να δουν τις προτάσεις τους να αναδεικνύονται και να αγωνισθούν γι’ αυτές εντός κοινωνίας.

· Για το λόγο αυτό είναι κομβικό να προχωρήσουμε άμεσα, εκκινώντας από τα μέσα Νοεμβρίου στη διεξαγωγή περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που θα αγκαλιάσουν όλες τις τοπικές κοινωνίες και θα φέρουν το κόμμα σε άμεση διάδραση με τα πιο παραγωγικά και δυναμικά κομμάτια τους, λειτουργώντας ως προπομπός για το Συνέδριο του κόμματός μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

Συγκέντρωση όλων των προτάσεων των αναπτυξιακών συνεδρίων που είχαν πραγματοποιηθεί και κεντρική προετοιμασία – προτυποποίηση τρόπου εργασίας των ΝΕ.
Διάλογος εντός νομών με ευθύνη των ΝΕ και κεντρικά του Κόμματος
Ταυτόχρονη και σε όλη την Ελλάδα διεξαγωγή διαλόγου με συνεδριάσεις οργανώσεων, διαδικτυακό διάλογο μέσω isyriza και διαμόρφωση τελικής εισήγησης.
Κατάρτιση, δημοσιοποίηση και παρουσίαση των Αναπτυξιακών Σχεδίων σε Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια με συμμετοχή των μελών, φορέων των περιοχών και κεντρικών στελεχών με συμμετοχή και εισήγηση του Προέδρου. Η παρουσία του Προέδρου θα περιλαμβάνει και εντοπισμένες δράσεις ανά περιφέρεια.

Θεματικά προσυνέδρια βάση τις πολιτικές προτεραιότητες.
Παράλληλα με τα παραπάνω θα τρέξουμε ad hoc θεματικά προσυνέδρια που προτεραιοποιούνται κεντρικά σε συνεννόηση με κόμμα και ΚΟ και θα αφορούν τις προτάσεις μας και τις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ προτείνονται:
Αντιμετώπιση ακρίβειας
Πρωτογενής Παραγωγή
Κοινωνικό κράτος
Έμφυλη δικαιοσύνη
Εργασία
Παιδεία
Πολιτισμός
Δικαίωμα στέγης-Κόκκινα Δάνεια
Ευρώπη

Στα παραπάνω θα συμμετέχουν βουλευτές και βουλεύτριες, στελέχη του κόμματος και ταυτόχρονα μπορεί να γίνεται διαβούλευση και συγκρότηση προγραμματικών θέσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμά μας, να επιμορφώνονται τα στελέχη και τα μέλη μας σε συγκεκριμένα ζητήματα, να ανοίγουμε τον διάλογο στην κοινωνία με θετικές προτάσεις που θα προλαβαίνουν την κυβέρνηση ώστε να μην σερνόμαστε σε μια συνεχή αντιπαράθεση.
Στόχος είναι η παραπάνω προετοιμασία να ολοκληρώνεται με πρόταση νόμου αλλά και να κορυφώνονται με την παρουσίαση των προτάσεών μας και τη συζήτηση – διαβούλευση του ίδιου του Προέδρου με πολίτες.

Ενεργοποίηση και λειτουργία των δικτύων
Κινητοποιούνται όλες οι δυνάμεις μας – πέρα από τις οργανώσεις – μέσα από τα δίκτυα:
i. Αυτοδιοίκησης

ii. Επιμελητηρίων

iii. Αγροτών

iv. Συνδικαλιστικού

v. Συνταξιούχων

vi. Εργαζομένων

Προχωρούμε στην άμεση συγκρότηση των δικτύων και την διεξαγωγή μιας εθνικής συνδιάσκεψης ανά δίκτυο και σε επιλεγμένες σχετικές περιοχές.

Ιδίως δε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προτείνεται εντός Δεκεμβρίου η διεξαγωγή πανελλαδικής ολομέλειας των αιρετών μας από κοινού με το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του κόμματος ώστε να υπάρξει άμεσα ο προγραμματισμός για την επόμενη 5ετία καθώς και ο συντονισμός των δυνάμεών μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι έτοιμος να δώσει την επόμενη κρίσιμη μάχη, αυτή των ευρωεκλογών, ανανεωμένος, πιο ισχυρός, με ένα συγκροτημένο, συνολικό, πειστικό και επεξεργασμένο πρόγραμμα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνεται το εξής χρονοδιάγραμμα για τις κεντρικές κομματικές διεργασίες που θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του μεγάλου και ενωτικού Συνεδρίου Ανασυγκρότησης/επανεκκίνησης του κόμματος.

Εκκίνηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων καθώς και των θεματικών προσυνεδρίων στις 18 Νοεμβρίου
Νέα σύγκληση της Κ.Ε. στις 9 και 10 Δεκεμβρίου για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού ΚΟΕΣ
Ολοκλήρωση Περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων μέχρι 12 Ιανουαρίου 2024.
Τελική σύγκληση της Κ.Ε. στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 για την έγκριση των κειμένων και έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου
Διεξαγωγή Συνεδρίου την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

· Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, πάνω από το μισό εκλογικό σώμα απείχε. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται σταθερά, τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Η αποχή από τις εκλογές, η διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα και τους φορείς εκπροσώπησης θα πρέπει να μας προβληματίσει βαθύτατα. Η λογική του «όλοι ίδιοι είναι» είναι συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς για την ίδια τη Δημοκρατία. Αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά ο προοδευτικός, δημοκρατικός χώρος οφείλει να δώσει τη μάχη κατά της αποχής και της απομάκρυνσης από την πολιτική από την πρώτη γραμμή, αφού καμιά κοινωνική και πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών σε μια αρνητική συγκυρία, αφού προηγήθηκε το αρνητικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αλλά και μόλις λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος. Σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές του Ιουνίου, δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς και καμιά μια ραγδαία ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός από τη συγκυρία, τρεις είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.