Διεθνή

Το Ισραήλ απειλεί με κόλαση στη Μέση Ανατολή

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σε μια ευθεία απειλή για να αποτρέψει την Τεχεράνη από περαιτέρω παρέμβαση, ο Νιρ Μπαρκάτ μιλώντας αποκλειστικά στη Daily Mail προειδοποίησε ότι το Ισραήλ όχι μόνο θα «εξοντώσει τη Χεζμπολάχ», αν πιστεύει ότι η τρομοκρατική ομάδα ανοίγει «βόρειο μέτωπο», αλλά «θα βάλουμε πραγματικά στο στόχαστρο το Ιράν», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το σχέδιο του Ιράν είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα. Αν διαπιστώσουμε ότι σκοπεύουν να στοχεύσουν το Ισραήλ, δεν θα ανταποδώσουμε μόνο σε αυτά τα μέτωπα, αλλά θα πάμε στο κεφάλι του φιδιού, που είναι το Ιράν. Οι Αγιατολάχ στο Ιράν δεν πρόκειται να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, θα φροντίσουμε να πληρώσουν βαρύ τίμημα αν, Θεός φυλάξοι, ανοίξουν το βόρειο μέτωπο. Το πολύ σαφές μήνυμα είναι ότι θα κυνηγήσουμε και τους επικεφαλής του Ιράν. Πότε θα το κάνουμε αυτό; Όταν το αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο Μπαρκάτ και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους εχθρούς μας. Τους λέμε, κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γάζα. Θα έχετε την ίδια μεταχείριση αν μας επιτεθείτε. Θα σας εξαφανίσουμε από προσώπου γης».

Κατά τη διάρκεια της εμπρηστικής συνέντευξής του, o Iσραηλινός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «δεν θα κλιμακώσει χωρίς την εντολή του Ιράν», προσθέτοντας: «Με πολλούς τρόπους…η Χεζμπολάχ είναι το Ιράν».

Στη συνέντευξή του, ο Μπαρκάτ παρομοίασε την κατάσταση του Ισραήλ με τον γερμανικό βομβαρδισμό του Λονδίνου το 1940. Προειδοποίησε επίσης ότι η αποτυχία να «εξαλειφθεί» η Χαμάς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας στο βρετανικό μέσο.

Η Daily Mail σημειώνει πως «με 20.000 μαχητές, η Χεζμπολάχ είναι μια από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ιράν πιστεύεται ότι διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους ισλαμιστές κάθε χρόνο».

Σοβαρή κλιμάκωση βλέπουν ειδικοί

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν χθες το βράδυ ότι τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού ενέχουν τον κίνδυνο μιας σοβαρής κλιμάκωσης που θα μπορούσε να ωθήσει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην επικεφαλής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του βρετανικού στρατού, προειδοποίησε: «Αν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν, αυτό είναι πράξη πολέμου κατά του Ιράν, οπότε το Ιράν θα απαντήσει» και συνέχισε λέγοντας: «Και όταν συμβεί αυτό, τότε ο μουσουλμανικός κόσμος στο σύνολό του θα αισθανθεί ότι έχει γίνει πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ισλάμ και πού οδηγεί αυτό; Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή τα γεγονότα να ξεφύγουν από τον έλεγχο και ο κόσμος να καταλήξει σε ένα μέρος που κανείς δεν θέλει να βρίσκεται», σημείωσε.

Ο Μάικλ Κλαρκ, του τμήματος πολεμικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύεται ότι έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να μην προβεί σε απειλές του είδους που διατύπωσε ο Μπαρκάτ. Συγκεκριμένα ο κ. Κλαρκ είπε: «Οι Ιρανοί μιλούν άγρια, οι Ισραηλινοί μιλούν άγρια και οι φήμες λένε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν πολύ έντονα το Τελ Αβίβ να μην κάνει προληπτικές δηλώσεις του είδους που μόλις αναφέρατε, διότι αυτό θα πυροδοτούσε την κατάσταση. Οι Ισραηλινοί λένε αυτά τα πράγματα εν μέρει ως πράξη αποτροπής. Αλλά είναι απολύτως πιθανό ότι οι Ιρανοί δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν τις δυνάμεις που δρουν στο όνομά τους», συμπλήρωσε.

Mαλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Daily Mail, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν χιλιάδες χιλιόμετρα από το Ισραήλ στην Ελλάδα και πίσω σε άσκηση προσομοίωσης πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς κατά του Ιράν και των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.