Τοπικά

Η καινοτομία και η διαφοροποίηση μοχλός ανάπτυξης της Π.Ε Αχαΐας για τον τουρισμό

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Άρθρο της Χαράς Δενδή – Οικονομολόγος , Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας με το συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη

Η Περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας είναι μια περιοχή που εντάσσεται στις τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Ίσως είναι από τις περιοχές της επικράτειας που συνδυάζει αρμονικά το υδάτινο με το ορεινό στοιχείο, συνδέει την Ανατολή με τη Δύση, τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία με την επιστήμη και την προσφορά.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα η Π.Ε Αχαΐας έχει δυναμική προσέλκυσης τόσο εγχώριου όσο και εισαγόμενου τουρισμού.

Το μυστικό είναι η συμπόρευση με την εξέλιξη των κοινωνιών και η προσαρμογή του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος στα νέα δεδομένα. Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί ίσως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού. Ο περιηγητικός τουρισμός , ο Προσκυνηματικός και Θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός αλλά και ο αγροτουρισμός αποτελούν επιλογές που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Άλλωστε υποστηρίζουν την τάση της εποχής για μετάβαση σε «πράσινες» συνήθειες , οι οποίες έχουν σαφέστατα λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τάση αποτελεί και η ενοικίαση ή αγορά τροχοβιλών, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται για άνετες διακοπές, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για δημιουργία οργανωμένων ή μη κάμπινγκ. Άλλωστε, η επιβλητική ακτογραμμή της Π.Ε Αχαΐας , οι γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις της σε συνδυασμό με τους ορεινούς προορισμούς της δίνουν πολλές επιλογές στους τουρίστες, γεγονός που θα συντελέσει στην αύξηση της τοπικής επιχειρηματικότητας .

Είναι γνωστό, ότι ο πολιτισμός αποτελεί αδιάσπαστο τομέα με τον τουρισμό. Η χρήση της τεχνολογίας σε αυτόν τον τομέα κρίνεται επιτακτική καθώς αναμένεται να επιτευχθεί διαφοροποίηση του προσφερόμενου τοπικού τουριστικού προϊόντος. Πώς; Μια σκέψη ίσως είναι η οριζόντια εφαρμογή ενός «ψηφιακού ξεναγού» ο/η οποίος /α θα καλωσορίζει τον εκάστοτε επισκέπτη κατά τη στιγμή εισόδου του στην Π.Ε Αχαΐας μέσω έξυπνου λογισμικού που θα ενεργοποιείται αυτόματα μέσω των έξυπνων τηλεφώνων, προτείνοντας δε τη χρήση του για περαιτέρω τουριστικές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης θα μπορεί να ενημερώνεται για ιστορικά ορόσημα, πολιτιστικά αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και χώρους ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος και παραλίες για κολύμβηση. Αναμενόμενα αποτελέσματα είναι ο επισκέπτης να «μένει» στην Αχαΐα, να μειωθεί το φαινόμενο του «περαστικού» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αλλά και να ενισχυθεί τόσο η τοπική οικονομία όσο και η αναγνωρισιμότητα της Περιφέρειας και της ομορφιάς της.

Με το μότο «σκεφτόμαστε παγκόσμια, ενεργούμε τοπικά» , με την απορρόφηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων και εισάγοντας καινοτόμες πρακτικές στο υφιστάμενο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν μπορούμε να επικοινωνήσουμε, ότι η Π.Ε Αχαΐας αποτελεί έναν θελκτικό τουριστικό προορισμό.