Ελλάδα

«Διαχωριστική γραμμή» Μητσοτάκη μεταξύ περιφερειακών και δημοτικών εκλογών 2023

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μετά την εσωκομματική αναστάτωση που προκάλεσε το… ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη φέρνοντας τελικά και την άρση της στήριξης της ΝΔ στην υποψηφιότητά του, η ηρεμία δείχνει να επανέρχεται στο κυβερνών κόμμα όπου η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στην ενίσχυση της υποψηφιότητας του Νίκου Χαρδαλιά, με σειρά κορυφαίων στελεχών της ΝΔ να σπεύδουν από χθες να εκφράσουν την στήριξή τους στη νέα επιλογή του κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής.

Σήμερα ο Χαρδαλιάς στο Μαξίμου

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναμένεται να περάσει σήμερα το μεσημέρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόκειται να παραιτηθεί από τα υπουργικά του καθήκοντα το αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να αφοσιωθεί στην υποψηφιότητά του στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Την στήριξή του στη νέα επιλογή του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασε τελικά και ο ίδιος ο Γιώργος Πατούλης που μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας Χαρδαλιά και αφού άκουσε χθες το μεσημέρι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον παροτρύνει να σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού και του κόμματος χαρακτηρίζοντας παράλληλα “σημαντική” την προσφορά του στο κόμμα και στην Αυτοδιοίκηση, τηλεφώνησε στον Παύλο Μαρινάκη και τον ενημέρωσε για την επιλογή του να αποσύρει την δική του υποψηφιότητα. Και στην δημόσια δήλωση που ακολούθησε ανέφερε ότι δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στο κόμμα του και δεν θα δημιουργήσει ούτε τώρα.

Ποιοι υποψήφιοι θα «ακολουθήσουν» το νέο εγχείρημα

Εκείνο που μένει να διαφανεί είναι εάν και το σύνολο των πέραν του κόμματος υποψηφίων που είχαν συμφωνήσει με τον κ. Πατούλη να συμμετέχουν στον συνδυασμό του- ο οποίος είχε επιχειρηθεί να λάβει έναν πιο υπερκομματικό χαρακτήρα, ενώ είχαν ανακοινωθεί και υποψηφιότητες επωνύμων από τον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού κλπ- θα επιλέξουν να συμπεριληφθούν- όπως είναι “αυτονόητο”, σύμφωνα με την Πειραιώς- και στο νέο εγχείρημα με επικεφαλής τον κ. Χαρδαλιά που έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, προσλαμβάνει περισσότερο κομματικά χαρακτηριστικά. Την απόφασή της να μην είναι υποψήφια μετά τις τελευταίες εξελίξεις γνωστοποίησε πάντως η ηθοποιός, Μαρία Κορινθίου.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η ΝΔ θα προσέλθει στις περιφερειακές εκλογές έχοντας μία μόνο περίπτωση ανεξάρτητης υποψηφιότητας από τους κόλπους της, του διαγραφέντα πρώην βουλευτή Κοζάνης, Γιώργου Αμανατίδη στην Δυτική Μακεδονία. Το κυβερνών κόμμα δεν θα στηρίξει εκ νέου εκτός από τον κ. Πατούλη και τον Παναγιώτη Νίκα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με τους δύο νυν περιφερειάρχες να μην κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι απέναντι στις επιλογές της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους ευχαριστεί χθες για “την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την δύσκολη ενδεχομένως για τους ίδιους, κομματική επιλογή”.

Στις ιδιαίτερης σημασίας για τη ΝΔ περιφέρειες συγκαταλέγεται και το Βόρειο Αιγαίο όπου μετέβη χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή με την οποία ευελπιστεί να κερδίσει τον σημερινό περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη που το 2019 είχε νικήσει την γαλάζια υποψήφια έχοντας την στήριξη και τοπικών στελεχών της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το παρών και στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία είχε αναβληθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω των πυρκαγιών.

Οι περιφερειακές εκλογές έχουν αυξημένη πολιτική σημασία

Για το κυβερνών κόμμα οι περιφερειακές εκλογές είναι εκείνες που έχουν και αυξημένη πολιτική σημασία, με τον κ. Μητσοτάκη να τραβά μάλιστα στο ζήτημα αυτό και μία διαχωριστική γραμμή από τις δημοτικές εκλογές. Στις περιφέρειες οι υποψηφιότητες που επιλέγει η ΝΔ θα είναι κομματικές και τα γαλάζια στελέχη καλούνται να δώσουν τον αγώνα συντεταγμένα για να στηρίξουν τις επιλογές του κόμματος. Αντίθετα, στις δημοτικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι η νίκη στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης έχει και μία πολιτική σημασία, ο ρόλος του κόμματος θα είναι εκ των πραγμάτων πιο χαλαρός, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πάντως ότι σε κάθε περίπτωση σκοπός της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου δεν είναι να αποκομίσει κομματικά οφέλη καθώς είναι νωπό το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, η χώρα έχει μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή τετραετίας και δεν χρειάζεται καμία επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον στόχο να κερδίσουν όλοι οι υποψήφιοι που υποδεικνύει το κόμμα του, με την επιδίωξη να υπάρχουν περιφερειάρχες που θα ενστερνίζονται το κυβερνητικό όραμα- όπως αποτυπώνεται και στα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια που έχουν παρουσιαστεί στις αρχές του έτους- και θα μπορεί η κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί τους αποτελεσματικά, καθώς- όπως επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου- θεωρεί τους περιφερειάρχες ως φυσικούς συνεργάτες στη δρομολόγηση πολλών σημαντικών πολιτικών με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα.