Τοπικά

Αραχωβίτικα : Ενα Εντυπωσιακό video απο το Ναυάγιο ” Ιωάννης Νομικός”

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Βίντεο του Βασίλη Μαυρομύτη

Ένα από τα πιο γνωστά – άγνωστα – στους περισσότερους από εμάς – ναυάγια, είναι αυτό που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του ύψους των Αραχωβιτίκων.

Όσοι πηγαίνουν συχνά για μπάνιο στα Αραχωβίτικα έχουν σίγουρα παρατηρήσει ένα αντικείμενο που προεξέχει μέσα στο νερό, ενώ όσοι μένουν στα Αραχωβίτικα ξέρουν την περίπτωσή του, με το κουφάρι του πλοίου να στέκεται χρόνια εκεί, δίπλα στην ακτή, έχοντας μεγαλώσει μαζί με την τοπική κοινωνία.

Το αντικείμενο αυτό, λοιπόν που φαίνεται από την ακτή, είναι ένα μικρό κομμάτι της πλώρης του πλοίου “Ιωάννης Νομικός” που είχε πέσει και αυτό θύμα των ανελέητων βομβαρδισμών των γερμανικών αεροσκαφών, τον Απρίλη του 1941, όπως και το “Νέστος” που βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα πιο δίπλα του.

Το πλοίο αυτό, χτυπήθηκε στις 24 Απριλίου του 1941, μία μέρα μετά από το “Νέστος” (το ναρκαλιευτικό βομβαρδίστηκε στις 23 Απριλίου), ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ιστορικές πηγές, μαζί με τα πλοία αυτά, χτυπήθηκαν το πλωτό νοσοκομείο “Ελληνίς” κοντά στη νήσο Οξιά που μετέφερε τραυματίες του Ελληνοιταλικού μετώπου, τα φορτηγά ατμόπλοια «Αθηνά» σε κόλπο μετά τη Ροδινή Ψαθοπύργου και «Ιωάννα» στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και τα επιβατικά «Σπέτσες» στον Ψαθόπυργο και «Ασσήμη» στο Κρυονέρι.

Οι βομβαρδισμοί, βλέπετε, των γερμανικών αεροσκαφών δεν κράτησαν μία μέρα και όταν χτυπούσαν ένα από τα πλοία που έβλεπαν από ψηλά, επανέρχονταν μετά από λίγες ώρες για να το αποτελειώσουν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το «Ιωάννης Νομικός» ανελκύστηκε μεταπολεμικά, αλλά κάποια κομμάτια του υπάρχουν στο βυθό.