Τοπικά

Εκδήλωση στις 30 Απρίλη για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μ. Ρεμπούτσικα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τον Μήτσο Ρεμπούτσικα, δικηγόρο από την Κάτω Αχαΐα, που εκτελέστηκε στα 39 του χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τιμούν η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στον νομό, με εκδήλωση την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου της Κάτω Αχαΐας.

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

«Διακόσιοι κομμουνιστές, παλιοί εξόριστοι της Ακροναυπλίας και της Ανάφης, κρατούμενοι στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, στην ανταρτομάνα Καισαριανή, εκείνη την Πρωτομαγιά του ’44 που βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των συντρόφων μας. Ο Μήτσος Ρεμπούτσικας αφήνει το τελευταίο του σημείωμα στο οποίο αναφέρει: “Ο θάνατός μου δε θα πρέπει να σας λυπήσει αλλά να σας ατσαλώσει πιο πολύ για την πάλη, που διεξάγεται. Σφίξετε τις καρδιές σας και βγείτε παλικάρια από τη νέα δοκιμασία. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ”», αναφέρει στο κάλεσμά της η ΤΕ Αχαΐας, επισημαίνοντας:

«Η στάση των διακοσίων της Καισαριανής και χιλιάδων ακόμα αγωνιστών, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας μας, αποτελούν λαμπρές σελίδες στην ηρωική πάλη του λαού μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η θυσία των συντρόφων μας και η στάση χιλιάδων λαού, ακόμα και στις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, αποδεικνύει πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δική του ηρωική ιστορία».

Προσθέτοντας ότι και η θυσία των διακοσίων αποτελεί πηγή έμπνευσης στη συνέχεια του αγώνα ενάντια στη φτώχεια και τον πόλεμο που χαρίζει ο καπιταλισμός όπου Γης, η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τονίζει: «Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα, της ανυποχώρητης σύγκρουσης με την “κανονικότητα” της εκμετάλλευσης και της αδικίας για να κερδίσει η ζωή, γιατί ο λαός και η νεολαία είναι για πολλά περισσότερα, τους αξίζουν όλα! Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με δυνατό ΚΚΕ!».