Τοπικά

Σήμα κινδύνου για τα κτίρια στην Πάτρα “εκπέμπει” ο Τσελέντης

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δεν είναι μόνο το ζήτημα πυρασφάλειας των σχολείων της Πάτρας, που έχει αναδείξει κατά κόρον η «Πελοπόννησος», αλλά κι αυτό των προσεισμικών ελέγχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», από το 2021 έχει εγκριθεί κονδύλι 232.000 ευρώ για τα δημόσια κτίρια, μεταξύ αυτών και σχολεία, αλλά ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί καν ο σχετικός διαγωνισμός.

Κατά τα άλλα, ζούμε σε μία άκρως σεισμογενή περιοχή με δονήσεις άνω των 6 Ρίχτερ και τον κίνδυνο -ανά πάσα ώρα και στιγμή- να έχουμε επανάληψη παλαιότερων καταστροφικών σεισμικών φαινομένων.

Την ώρα, λοιπόν, που θρηνούμε τα θύματα των Τεμπών και αναζητούμε τις αιτίες της τραγωδίας, ο Δήμος Πατρέων αφήνει στο έλεος του χρόνου -δεν θέλουμε να πιστεύουμε και της αδιαφορίας – τους ελέγχους των υποδομών, ώστε να μην γίνουμε… Τουρκία σε περίπτωση ενός ισχυρού χτυπήματος του Εγκέλαδου.

Αναλυτικά, το έργο αφορά τον «Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Ελεγχο Κτιριακών Υποδομών» στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το κονδύλι εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω 2 υποέργων. Αναλυτικά:

•Υποέργο 1: Διενέργεια Ταχέως Οπτικού Ελέγχου δομικής και μη δομικής τρωτότητας, βαθμονόμηση των αποτελεσμάτων και επιλογή ομάδας επισφαλών κτιριακών υποδομών για περαιτέρω έλεγχο, σε σχολεία, δημοτικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις.

•Υποέργο 2: Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Αφορά σε παραγωγή υλικού πληροφόρησης του κοινού και ημερίδες, σε συνεργασία με το τοπικό ΤΕΕ και λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Η επιλέξιμη δαπάνη για το Υποέργο 1 ανέρχεται στο ποσό των 136.400 € και επιπλέον ποσό 84.062 € από ιδίους πόρους και για το Υποέργο 2 δημόσια δαπάνη 12.400€!

Η «Π» μίλησε με τον καθηγητή Σεισμολογίας, Ακη Τσελέντη, ο οποίος αναφέρθηκε με τα «σκληρότερα λόγια» για την αδιαφορία που δείχνουν κάποιοι σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα, πόσο μάλλον όταν αφορά στη Δυτική Ελλάδα η οποία «χορεύει» σε τακτά χρονικά διαστήματα από σεισμούς.

Ο κ. Τσελέντης ήδη έχει προμηθευθεί συσκευές ελέγχου στατικότητας των κτιρίων. Πρόκειται για μηχάνημα που τοποθετούνται σε κτίρια κι αν υπάρχει κίνδυνος στατικότατας μετά από σεισμική δόνηση, στέλνει αυτόματα σήμα για έλεγχο!

Ο κ. Τσελέντης βρίσκεται σε επαφές με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την πλήρη σεισμική θωράκιση της περιοχής.
Αν ο μοι γένοιτο συμβεί κάτι, θα «κλαίμε» (ως συνήθως) κατόπιν εορτής.