Τοπικά

Εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος Fulbright στο Δημοτικό Σχολείο Φράγκα

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου το 2/Θ Δημοτικό Σχολείο Φράγκα Δυτικής Αχαΐας είχε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτεί  μία εκπαιδευτικό από τις ΗΠΑ, συνεργαζόμενη με το ίδρυμα Fulbright.  Η κυρία  Meredith Sue Mc Ginnis από το John Overton High School, Metropolitan Nashville Public Schools, Nashville, TN η οποία ερευνά το μεταλυκειακό εκπαιδευτικό σχεδιασμό, συνοδευόταν από την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας ΠΕ06, κυρία Ευγενία Μπερδέση, πρώην υποτρόφου Fulbright.

Το Ίδρυμα Fulbright προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες, ενώ από την ίδρυσή του το 1948 έχει προσφέρει σχεδόν 6.000 υποτροφίες στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα δραστήριο, δυναμικό και πολυσχιδές δίκτυο υποτρόφων. Το Fulbright αποτελεί τη ναυαρχίδα προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε συνεργασία με περισσότερες από 160 χώρες παγκοσμίως. Προσφέρει προγράμματα που απευθύνονται σε ενθουσιώδεις και διαπρεπείς φοιτητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες από όλους τους χώρους, στο πλαίσιο των οποίων τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν, να διδάξουν και να διεξάγουν έρευνα, συμβάλλοντας έτσι στη δόμηση αμοιβαίας κατανόησης και στην εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα.

Στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί από την Αμερική είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δειγματική διδασκαλία από την εκπαιδευτικό του σχολείου κ. Αιμιλία Κυριαζή και τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, συζήτησαν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και αντάλλαξαν απόψεις & για προβλήματα και πρακτικές για βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας, καθώς και για μελλοντικές συνεργασίες. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Δημοτικό, Γυμνάσιο & Λύκειο Λουσικών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Fulbright Distinguished Awards in Teaching δίνει την ευκαιρία σε Αμερικανούς εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διεξαγάγουν έρευνα και να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες στο εξωτερικό για τρεις έως έξι μήνες. Οι υπότροφοι θα εργαστούν σε μεμονωμένα ερευνητικά έργα με επίκεντρο ένα ζήτημα που αφορά την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη χώρα φιλοξενίας, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε πανεπιστήμιο της χώρας φιλοξενίας και θα συνεργαστούν με συναδέλφους για την εξεύρεση εκπαιδευτικών πρακτικών που θα βελτιώσουν τη μαθησιακή εμπειρία. Στο τέλος του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί θα μοιραστούν τη γνώση και την πείρα που αποκόμισαν από την ξένη χώρα με τους μαθητές και τους συναδέλφους τους στο σχολείο και στην κοινότητά τους. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα Fulbright και φιλοξενεί Αμερικανούς εκπαιδευτικούς σε κάποιο ίδρυμα.