Διεθνή

Σκηνές «αποκάλυψης» στην Τουρκία: Τους 8.000 έφτασαν οι νεκροί

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Τραγική είναι η κατάσταση σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό. Ενώ μάχη με τον χρόνο και τον καιρό δίνουν οι διασώστες.

Κάθε λεπτό που περνάει είναι δύσκολο με τους κατοίκους να χάνουν κάθε ελπίδα.

Η λίστα των νεκρών και των τραυματισμένων συνεχώς αυξάνεται και στις δύο χώρες. Οι νεκροί από τον σεισμό σε  Τουρκία και Συρια έχουν ξεπεράσει τις 8.000 και οι τραυματίες τις 37.000, σύμφωνα με το υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά.

 

«Χάνουμε κάθε ελπίδα να σωθούν παιδιά»

Γιατρός σε σεισμόπληκτη περιοχή της βόρειας Συρίας περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο ως «εμπόλεμη ζώνη».

Ο ίδιος ο οποίος εργάστηκε για περισσότερες από 18 ώρες χειρουργώντας κυρίως παιδιά, μιλώντας στο Sky News, ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, φαρμάκων και ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον φονικό σεισμό.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης εκατοντάδων παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια συνεχίζονται μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.

«Αρνητικό ρεκόρ για τα παιδιά»

Ο Δρ Osama Sallom, της Συριακά Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (SAMS), εργάζεται στο νοσοκομείο Bab Al Hawa, το οποίο έχει δεχθεί πάνω από 400 τραυματίες και έχει αναφέρει πάνω από 50 θανάτους.

«Οι περισσότεροι ασθενείς είναι παιδιά που αιμορραγούν και πεθαίνουν από το κρύο».

«Ψάχνουμε κάτω από τα συντρίμμια, αλλά κάνει πολύ κρύο. Λαμβάνουμε όλο και περισσότερους ασθενείς κάθε ώρα. Το νοσοκομείο έχει κατακλυστεί από τραυματίες».

Ο Δρ Sallom δήλωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού στο νοσοκομείο και όλοι οι θάλαμοι είναι κατειλημμένοι από ασθενείς, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Έκκληση από τη Συρία για βοήθεια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν βοήθεια στη χώρα του, μετά τους φονικούς σεισμούς, λέγοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην το κάνουν.

Ο Μεκντάντ έκανε αυτή τη δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen TV του Λιβάνου.

Σύροι αξιωματούχοι λένε εδώ και καιρό ότι οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας στις περιοχές όπου έχει καταλαγιάσει η κατάσταση, έπειτα από 12 χρόνια πολέμου.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ λένε ότι οι κυρώσεις έχουν ως στόχο να ασκηθεί πίεση στη συριακή κυβέρνηση για να προωθήσει μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήξη του πολέμου.

Φεύγει και νέο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Σύμφωνα με το OPEN TV, το νέο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ θα αναχωρήσει για την Τουρκία από τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το νέο κλιμάκιο θα αναχωρήσει μέσα στις επόμενες δύο ώρες για την Τουρκία με C-130. Στο νέο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που θα μεταβούν για βοήθεια στη γείτονα περιλαμβάνονται 150 άτομα.

Την ίδια στιγμή, το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, που βρίσκεται ήδη στην Τουρκία από την πρώτη στιγμή, συνεχίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από τα ερείπια για την αναζήτηση επιζώντων. Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν την Τρίτη και έπειτα από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια.

Πρόκειται για ένα κορίτσι 11 ετών το οποίο απεγκλωβίστηκε στην περιοχή της Αντιόχειας. Νωρίτερα, η ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών κι ένα μικρό κορίτσι στην πόλη Αλεξανδρέττα (Χάταϊ) της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να σώσουν την μητέρα του κοριτσιού και την αδερφή του, την 7χρονη Φατμέ.