Ελλάδα

Οριστική ρήξη Τσίπρα με Πολάκη- Συνεδριάζει το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φέρεται αποφασισμένος να θέσει τον Παύλο Πολάκη ο  Αλέξης Τσίπρας και ενώ από όλες τις πλευρές του κόμματος φαίνεται να υπάρχει σχεδόν πλήρης συγκατάθεση σε αυτή την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αρκετούς, δε, να υποστηρίζουν ότι μια αντίστοιχη κίνηση θα έπρεπε να έχει γίνει, μάλλον, πολύ νωρίτερα.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως σήμερα το απόγευμα ομοφώνως το Εκτελεστικό Γραφείο της Κουμουνδούρου θα εγκρίνει την πρόταση του κυρίου Τσίπρα για παραπομπή του κυρίου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος και από εκεί και πέρα, το αν η τιμωρία θα επεκταθεί και σε ζητήματα που αφορούν την ιδιότητα το μέλους (διαγραφή, “πάγωμα”, αποπομπή από την κοινοβουλευτική ομάδα, επίπληξη κτλ) για τον Χανιώτη βουλευτή, θα εξαρτηθεί από το πόσο είναι αποφασισμένος ο ίδιος να τραβήξει περαιτέρω το σχοινί τις επόμενες μέρες με νέες αναρτήσεις του. Αυτό αναφέρουν, τουλάχιστον, στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αποφασιστικό βήμα Τσίπρα».

Προσωπική στρατηγική, όχι χαρακτήρας

Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τον Παύλο Πολάκη είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμφωνεί απλώς με την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια, αλλά εκτιμά επιπλέον ότι αναπτύσσει μια προσωπική στρατηγική, εκβιάζοντας μάλιστα το κόμμα στην πιο κρίσιμη περίοδο, δηλαδή ελάχιστα πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτό είναι, δε, σε μεγάλο βαθμό, οριζόντια αντίληψη, στην οποία συμφωνούν από την αριστερόστροφη «Ομπρέλα» έως τα περισσότερα στελέχη της τάσης που πλειοψηφεί, δηλαδή της «Κίνησης Μελών» και φυσικά οι «σωματοφύλακες» του κυρίου Τσίπρα. Αντιθέτως, λίγοι είναι αυτοί που δικαιολογούν, έστω μερικώς, τον Χανιώτη Βουλευτή στη βάση του «εκρηκτικού» του χαρακτήρα που τον παρασύρει σε ανορθολογικές επιλογές.

Πλατφόρμα, ατζέντα και εκβιασμός

Σε κάθε περίπτωση, όλοι στην Κουμουνδούρου συμφωνούν ότι ο Παύλος Πολάκης δεν έχει αφήσει περιθώρια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άλλη επιλογή, καθώς, όχι μόνο προχώρησε σε μια «γηπεδικού χαρακτήρα» ανάρτηση στοχοποιώντας δικαστές, επικεφαλής αρχών και δημοσιογράφους, αλλά και γιατί επέλεξε να αμφισβητήσει την κεντρική γραμμή του κόμματος, όπως την εξέφρασε (την προηγούμενη της ανάρτησης) ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνέντευξη του στο “Πρώτο Θέμα”, σχετικά με τον θεσμικό τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η δημοκρατική εκτροπή, που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχει γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι περισσότεροι, λοιπόν, πιστεύουν πως ο κύριος Πολάκης “κατεβάζει” τη δική του πλατφόρμα και προσπαθεί να «περάσει» τη δική του ατζέντα, επιλέγοντας την πιο ευαίσθητη στιγμή για το κόμμα του, δηλαδή επιλέγει να εκβιάσει. Το αν ο απώτερος σκοπός του Κρητικού πολιτικού είναι να την επιβάλει ως κομματική γραμμή ή να προεγγραφεί ως διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος στο μέλλον, είναι κάτι στο οποίο οι εκτιμήσεις ποικίλουν. Όπως, επίσης, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα διαμορφωθεί το χάσμα Τσίπρα – Πολάκη τις επόμενες μέρες.

Εκλογικό κόστος και όφελος

Επομένως, στην Κουμουνδούρου καταλήγουν ότι ο εκβιασμός Πολάκη δεν πρέπει να περάσει, ακόμη και αν το κόστος είναι σημαντικό, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της οργανωμένης βάσης του κόμματος, αυτές τις τελευταίες μέρες έχει εκφράσει με έντονο τρόπο τη συμπάθεια της για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Από την άλλη πλευρά, πέραν του κόστους ΣΥΡΙΖΑ της αποπομπής Πολάκη, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και κέρδη σε πιο μετριοπαθή ακροατήρια, τα οποία ενοχλούσε ο λόγος του χανιώτη Πολιτικού. Μένει, ωστόσο, να φανεί στην πράξη πόσο κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες.

Η ουσία της πολιτικής διαφωνίας

Πάντως, είναι σαφές ότι ένας από τους βασικούς λόγους που κορυφώθηκε η σύγκρουση Τσίπρα – Πολάκη, εκτός από τον προσωπικό ανταγωνισμό στον οποίο πολλοί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι έχει εγκλωβιστεί ο δεύτερος, οφείλεται ακριβώς σε αυτή τη διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει «η δεύτερη φορά ΣΥΡΙΖΑ να είναι αλλιώς».

Από τη μια ο κρητικός πολιτικός θέλει έναν πιο επιθετικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα αλλαγής των θεσμών (όπως η δικαιοσύνη, η ενημέρωση κτλ), ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει όλο και πιο σαφώς μια ριζική αλλά βαθιά θεσμική αλλαγή της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.