Τοπικά

Δημόσια Λογοδοσία Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας και κοπή πίτας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, το προσωπικό του ΚΥΚΑ συγκεντρώθηκε για να παρουσιαστεί η Δημόσια Λογοδοσία της μονάδας για το 2022.

Στο τέλος της διαδικασίας, αποχαιρετίσαμε 5 εκ των στελεχών που αποχωρούν από την υπηρεσία μας και κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, παρουσία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κου Γ. Καρβέλη και του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας κου Σ. Μυλωνά που τοποθετήθηκαν στα θέματα που έθεσε η λογοδοσία και ευχήθηκαν στο προσωπικό για τη νέα χρονιά.
Η ημέρα έκλεισε με σπιτική κουζίνα από τα χέρια του προσωπικού…
“Μόνο όποιος πονεί τον πόνο του Λαού, μπορεί να τον γιάνει” ήταν το μότο της φετινής μας πίτας…
Δημόσια Λογοδοσία για το 2022
Η λογοδοσία αυτή επιχειρεί να περιγράψει το έργο που παράγει το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας αλλά και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προκειμένου να επιτελέσει το έργο της κάλυψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας της περιοχής ευθύνης του.
Το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, καλύπτει όλο το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, τη Δ.Ε. Βραχνεΐκων και περιοχές της Δ.Ε. Ρίου του Δήμου Πατρέων και αφορά σε αστικούς, αγροτικούς και ειδικούς πληθυσμούς, όπως ΡΟΜΑ, μετανάστες εργάτες γης, κρατούμενους και τουρίστες.
Η λογοδοσία αυτή καθιερώθηκε εδώ και τρία χρόνια και απευθύνεται στις υγειονομικές αρχές που υπάγεται το ΚΥΚΑ, δηλαδή την 6η ΥΠΕ και στις τοπικές δημοτικές αρχές (Δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων), αλλά και σε όλους τους πολίτες που έρχονται ή δύνανται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας. Πρωτίστως στον πολίτη που πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της μοναδικής δημόσιας υγειονομικής δομής της περιοχής μας.
Περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων της μονάδας και των παραρτημάτων της, τα προβλήματα στελέχωσης και υποδομών, τις δυνατότητες εξέλιξής της.
Επιμένουμε στο Δημόσιο του χαρακτήρα μας, ενώ καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η Πολιτεία προάγει την ιδιωτική διέξοδο στα θέματα υγείας, πράγμα που είναι αδιέξοδο και φάνηκε περίτρανα στη φάση της πανδημίας. Το ΚΥΚΑ και το προσωπικό του, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, ανταποκρίθηκε με αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποσυμφόρησε τα επείγοντα των νοσοκομείων, έδωσε στον πολίτη το αίσθημα της ασφάλειας, μιας και στην περιοχή ευθύνης μας, κάθε ασθενής με κοροναϊό είχε έναν γιατρό να τον παρακολουθεί και να τον στηρίζει. Όμως, δεν απέτρεψε τις απώλειες ζωών που είχαμε και που οφείλονται στην ανεπαρκή στελέχωση της δημόσιας ΠΦΥ και των Νοσοκομείων.
Τη λογοδοσία μας, καλούμε τους πολίτες να την κάνουν «φύλο και φτερό». Να αναγνωρίσουν τα θετικά της, να στηλιτεύσουν τα αρνητικά και τις υπερβολές της και να δοκιμάσουμε την επόμενη χρονιά να τη συντάξουμε μαζί με τον κόσμο που εξυπηρετούμε.
Για να μπορούμε να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη στους πολίτες παράλληλα με τη διατήρηση της εργασιακής και ηθικής αξιοπρέπειας του προσωπικού μας.
Γι αυτό η λογοδοσία μας είναι Δημόσια, γιατί αφορά τους πολλούς που έχουν ανάγκη τη δομή μας, ιδίως τους πιο αδύναμους και ευάλωτους.
Δραστηριότητα/δυνατότητες
1. Η κίνηση των ασθενών του ΚΥΚΑ αποδίδεται στον παρακάτω πίνακα:
Τακτικά και Ειδικά Ιατρεία 14086 (2021)  18872 (2022)
Περιφερικά Ιατρεία 46316 (2021) 64719 (2022)
Έκτακτα-Επείγοντα 15815 (2021)  17942 (2022)
Εργαστηριακές εξετάσεις (Βιοπαθολογικές και ακτινολογικές) 38662 (2021)  50605 (2022)
Παραμονή στη Βραχεία Νοσηλεία 442
Διακομιδές με ΕΚΑΒ 510 (2021) 419 (2022).
Και μόνο από αυτά τα νούμερα, διαφαίνεται όχι μόνο ο όγκος της δουλειάς που παράγεται αλλά και η αποτελεσματικότητά της. Για παράδειγμα, ενώ αυξήθηκε ο όγκος προσερχομένων στα επείγοντα κατά 13,5%, μειώθηκαν οι διακομιδές με το ΕΚΑΒ κατά 21,7%, μειώνοντας το φόρτο εργασίας του ΕΚΑΒ και των ΤΕΠ των νοσοκομείων.
2. Συνεχίστηκε η λειτουργία του Παιδιατρικού τμήματος, με νοσηλεία μικρών ασθενών στο Κέντρο Υγείας και συστηματική παιδιατρική παρέμβαση στα σχολεία και στα τσιγγανόπαιδα των Σαγεΐκων, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα ΡΟΜΑ Δυτικής Αχαΐας. Συνεργάζεται τακτικά με το Χαμόγελο του Παιδιού και την ΚΕΔΥ. Καλύπτει μια φορά την εβδομάδα το ΙΑΚ Πάτρας.
3. Συνεχίζουν τις επισκέψεις τους στο ΚΥΚΑ Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Πνευμονολόγος και η Ψυχίατρος του ΚΨΥ.
4. Από το Σεπτέμβρη ξαναλειτούργησε το Οδοντιατρικό Τμήμα με την πρόσληψη Επικουρικής Οδοντιάτρου, με καθημερινή εργασία και διενέργεια προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία.
5. Τρεις γιατροί του ΚΥΚΑ εκπαιδεύτηκαν στο ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» και διενεργούν ιατρείο post covid.
6. Εντός του 2022 έχουν διενεργηθεί 8492 εμβολιασμοί έναντι της COVID19 στα εμβολιαστικά τμήματα, και 344 εμβολιασμοί κατ’ οίκον με ιατρούς, νοσηλεύτριες και επισκέπτριες υγείας του ΚΥ, οδηγούς, νοσηλεύτριες και οχήματα του ΕΟΔΥ και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Η συνεργασία αυτή στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ανοίγει δρόμους για τη μελλοντική οργάνωση της κατ’ οίκον νοσηλείας.
7. Η λειτουργία του Ειδικού Περιφερικού Ιατρείου Καταστήματος Κράτησης Πάτρας αναβαθμίστηκε με την έναρξη υπηρεσίας μόνιμου Γενικού Ιατρού από το Σεπτέμβριο 2021.
8. Προχώρησε εδώ και ένα χρόνο η σύσταση Περιφερικού Ιατρείου Βιομηχανικής Ζώνης. Ένα πάγιο αίτημα υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων της Ζώνης. Η 6η ΥΠΕ προέβη σε προγραμματική σύμβαση με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να κατασκευαστεί ιατρείο σε χωροθετημένο οικόπεδο. Δυστυχώς, παρά τις οχλήσεις προς το Υπουργείο Υγείας και παρά το ότι το κτίριο είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, δεν έχει προκηρυχθεί η θέση Ιατρού μέχρι τώρα.
9. Το ΙΑΚ Πάτρας (πρώην ΠΙΚΠΑ), στελεχωμένο από 1 επισκέπτρια Υγείας και 2 μαίες και 1 μαιευτή, ανήκει στο Κ. Υ. Κ. Αχαΐας. Είναι δομή που προσφέρει στους άπορους πολίτες της Πάτρας δωρεάν Πρόληψη, Μαιευτικές, Εμβολιαστικές και Παιδιατρικές υπηρεσίες. Έγιναν 763 εξετάσεις παιδιών, 344 εμβολιασμοί, 571 εξετάσεις γυναικών και 244 PAP tests εντός του 2022. Το ΙΑΚ παίζει σημαντικό ρόλο στις προληπτικές παρεμβάσεις στην κοινότητα: διατροφική αγωγή, εκπαίδευση στις Α’ βοήθειες, αγωγή υγείας για το κάπνισμα, και την ατομική υγιεινή σε πολλά σχολεία, ΚΔΑΠ και εκπαιδευτικό προσωπικό (Νηπιαγωγεία Τσουκαλεΐκων, Καμινίων, 5ο και 31ο Πατρών, στα 3ο, 42ο , 21ο, 10ο Δημοτικά Σχολεία Πατρών και του Ρίου, και στο 9ο Γυμνάσιο Πατρών, στο Γυμνάσιο Ρίου και στο Μουσικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή ιατρού του ΚΥΚΑ). Αγωγή υγείας στο προσωπικό του ΚΕΤΧ και στήριξη νέων ΡΟΜΑ γυναικών σε συνεργασία με τον ΚΟΔΗΠ.
10. Στο Τμήμα Υγείας της Γυναίκας, μέσα στο 2022, εξετάστηκαν και έλαβαν συμβουλές 1006 γυναίκες, ελήφθησαν 295 PAP tests, παρακολουθήθηκαν 101 επίτοκες και διενεργήθηκαν επιτυχώς 4 οξείς τοκετοί. Οι μαίες επικούρισαν εθελοντικά τη νοσηλευτική υπηρεσία προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες λόγω των ελλείψεων.
11. Η λειτουργία του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου είναι συνεχής και αδιάλειπτη με διενέργεια περισσοτέρων ειδικών εξετάσεων που αποστέλλονται, από τον Ιούλιο εβδομαδιαία στο εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα. Σήκωσε μεγάλο βάρος στη δειγματοληψία για την COVID 19.
12. Η Διοικητική Υπηρεσία ενισχύθηκε με έναν επικουρικό υπάλληλο κοινωφελούς και μπαίνει σε παραγωγικότερη φάση, μιας και ως γραφείο τύπου Α έχει το καθήκον της υποστήριξης άλλων δύο Κέντρων Υγείας (Ερυμάνθειας και Χαλανδρίτσας). Επεξέτεινε την υπηρεσία των ραντεβού και στα Περιφερικά Ιατρεία και η συμβολή της στην οργάνωση των εμβολιασμών είναι καίρια (μέλος της εκτελεί χρέη φαρμακοποιού).
13. Η Κοινωνική μας Υπηρεσία, διεκπεραίωσε 587 κοινωνικά περιστατικά. Υλοποιεί κοινωνικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς, δράσεις ευαισθητοποίησης πληθυσμού, συνεργασίες με σχολικές μονάδες, το ΣΟΨΥ και την κινητή μονάδα του όπως και του ΚΨΥ του «Αγ. Ανδρέα». Επικουρεί στη διαχείριση των εμβολιασμών έναντι της πανδημίας και στη συλλογή στατιστικών του Κέντρου Υγείας. Οργάνωσε και στήριξε τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία της Δυτικής Αχαΐας.
14. Η υπηρεσία Επισκεπτριών Υγείας ενεργοποιήθηκε σε πολλά επίπεδα: Εμβολιασμοί COVID και άλλων νόσων, εκπαίδευση ασθενών στη διατροφή και στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και της Παχυσαρκίας. Συμμετείχε ενεργά σε εξορμήσεις κατ’ οίκον εμβολιασμών και σε δράσεις ευαισθητοποίησης στις τοπικές κοινότητες και στα σχολεία.
15. Η Τεχνική μας Υπηρεσία επέβλεψε και συμμετείχε σε οικοδομικές εργασίες και προέβη σε επιδιορθώσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, σημάνσεις χώρων και άλλα πολλά που κρατούν λειτουργικό το πολύπαθο κτήριο του ΚΥΚΑ.
16. Η Υπηρεσία Καθαρισμού, αποτελούμενη από δύο επικουρικές καθαρίστριες και μια από συνεργείο, μας κρατούν καθαρούς, παρά την παλαιότητα του κτηρίου.
Προβλήματα
1. Σε σχέση με το παιδιατρικό, δεν έγινε κατορθωτή η επέκταση στην Πισωσυκιά, όπως είχαμε προγραμματίσει μιας και εντός των ημερών αποχωρεί η Επικουρική Παιδίατρος και θα υπάρξει κενό και δυσλειτουργία –συνολικά του τμήματος- μέχρι την αντικατάστασή της. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου και τις απαραίτητες δράσεις στην κοινότητα.
2. Από τους επισκέπτες ιατρούς, διέκοψε η Δερματολόγος λόγω αλλαγής εργασίας και υπάρχουν προβλήματα με την τακτική κάλυψη από Ουρολόγο λόγω φόρτου εργασίας του. Η αναπλήρωση του Καρδιολόγου δεν ήταν εφικτή μέχρι τώρα.
3. Εντός των ημερών αποχωρεί η Επικουρική Γενική Ιατρός μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στη δύναμη των ιατρών του ΚΥΚΑ. Έχουμε αιτηθεί την άμεση αντικατάστασή της με νέα πρόσληψη. Εντός του 2023, αφυπηρετεί και άλλη Γενική Ιατρός και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.
4. Κενό στην κάλυψη του λειτουργούντος ακτινολογικού εργαστηρίου μας. Από τη συνταξιοδότηση του Ακτινοδιαγνώστη το 2021, δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καν στις ανάγκες έκδοσης βασικών πιστοποιητικών, πόσο μάλλον σε αυτές της διαγνωστικής επικουρίας.
5. Αποδυναμώθηκε πριν το τέλος του 2021 η Νοσηλευτική Υπηρεσία με την αφυπηρέτηση μίας και μακράς άδειας άλλης μίας νοσηλεύτριας και γίνεται πιο επίπονη η υπηρεσία σε αυτό το νευραλγικό τομέα που καθημερινά δοκιμάζεται από τη σκληρή πραγματικότητα του ΚΥ. Η πρόσληψη μιας Επικουρικής Νοσηλεύτριας Κοινωφελούς προγράμματος, δε μπορεί να καλύψει το κενό
6. Δυστυχώς, με την αποχώρηση μιας εκ των δύο Επισκεπτριών Υγείας, αποδυναμώνεται πάλι η λειτουργία της υπηρεσίας και περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης προγραμμάτων πρόληψης.
7. Η φύλαξη και η υποδοχή των προσερχόμενων που υλοποιούν οι θυρωροί μας, αποδυναμώθηκε με την αφυπηρέτηση ενός εκ των μονίμων. Έχουμε εγκαίρως αιτηθεί στην 6η ΥΠΕ την κάλυψη του κενού.
Η εργασία και υπευθυνότητα του όλου προσωπικού του ΚΥΚΑ (γιατροί, νοσηλεύτριες, διοικητικοί, υπάλληλοι, γραφείου υποδοχής, μαίες, παρακευάστριες, ραδιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, καθαρίστριες, επισκέπτριες υγείας και τεχνικός), σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, με περίσσεια δοτικότητας, κρατούν σε υψηλό επίπεδο τη λειτουργία του ΚΥΚΑ.
Υποδομές
1. Η 6η ΥΠΕ προέβη σε προγραμματισμό αντικατάστασης του παλαιού ανελκυστήρα, των παλιών ντουλαπιών των εργαστηρίων και της αίθουσας επειγόντων και στην προμήθεια βιβλιοθήκης. Αναμένουμε τον προγραμματισμό της επιδιόρθωσης των ξύλινων κουφωμάτων και πορτών. Έχει προωθήσει το κτήριο του ΚΥΚΑ στα υποψήφια για ένταξη στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης. Περιμένουμε από το Υπουργείο Υγείας την ένταξή του στο πρόγραμμα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης.
2. Προχωρά το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ για την αναβάθμιση των επικοινωνιακών υποδομών των ΠΙ αλλά έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την αντικατάσταση των παλαιών Η/Υ που δεν είναι πια λειτουργικοί. Καθυστερεί η εγκεκριμένη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προμήθεια νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Έχει εγκριθεί από την Τράπεζα Πειραιώς σχετικό αίτημα παραχώρησης τέτοιου υλικού και αναμένεται η παράδοσή του.
3. Από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, γίνονται κατά καιρούς παρεμβάσεις καθαρισμού και καλλωπισμού του περιβάλλοντος χώρου του ΚΥΚΑ. Έγιναν ελαιοχρωματισμοί στο Π.Ι. Ριόλου και στο ιατρείο του Πέττα. Προγραμματίζεται τις επόμενες μέρες ο ελαιοχρωματισμός των εσωτερικών τοίχων του ΚΥΚΑ από εργάτες του Δήμου με αγορασμένα υλικά από την 6η ΥΠΕ, η επιδιόρθωση του οικίσκου εξέτασης των επειγόντων λοιμωδών και η κατασκευή στεγάστρου.
4. Σε ανταπόκριση αιτήματός μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προέβη στην επιδιόρθωση κατεστραμμένων φρεατίων στον περίβολο του ΚΥ. Δυστυχώς, παρά την υπόσχεσή της για παρέμβαση στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αυτό δεν προχώρησε. Απευθυνθήκαμε μέσω του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στην εταιρία ΑΚΤΩΡ που κατασκευάζει τη νέα εθνική οδό για το ίδιο ζήτημα και αναμένουμε την απάντησή της, προκειμένου να διαμορφωθεί λειτουργικά ο χώρος των επειγόντων και το πάρκινγκ.
5. Ο ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας και η εταιρία CBL A.E., προχώρησαν με συνεργείο στον ελαιοχρωματισμό 10 δωματίων του ΚΥΚΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την ανέγερση του Π.Ι. Βιομηχανικής Ζώνης.
6. Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλες προσπάθειες η γραφειοκρατική διαδικασία απόσυρσης του κατεστραμμένου υλικού (παλαιό ακτινολογικό, σώματα καλοριφέρ κλπ) αλλά αναμένουμε την έγκριση μεταφοράς του από τον ΟΔΔΥ, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει το υλικό αυτό εντός του ΚΥΚΑ για άγνωστο ακόμα διάστημα.
Εκπαίδευση-Έρευνα
1. Συνεχίστηκε η προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες, εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Εκπονήθηκε και υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους γιατρούς και το προσωπικό του ΚΥΚΑ που συμμετέχουν και άλλοι επαγγελματίες υγείας της περιοχής.
2. Το ΚΥΚΑ ορίστηκε από τον ΕΟΔΥ μέλος του δικτύου SENTINEL για την επιτήρηση της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας και με δυο διαπιστευμένους ιατρούς αποστέλλει ανελλιπώς και έγκαιρα στοιχεία που συμβάλλουν στην πανελλαδική επιτήρηση των συγκεκριμένων οντοτήτων. Συνεχίζεται αδιάλειπτα από το Μάρτιο του 2020 η εβδομαδιαία καταγραφή των λοιμώξεων της κοινότητας και της COVID19 στην περιοχή μας.
3. Ιατροί του ΚΥΚΑ εκπαιδεύτηκαν σε σχολεία Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Γενικής Ιατρικής και σε σχολεία διαχείρισης της καπνιστικής συνήθειας.
4. Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και τη βοήθεια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, προχωρήσαμε σε σεμινάρια εκπαίδευσης 55 υγειονομικών, εκπαιδευτικών, γυμναστών και άλλων ιδιωτών προκειμένου να πάρουν διαπίστευση στη Βασική υποστήριξη της Ζωής και της χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή. Η δράση αυτή συντονίστηκε με την πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας να εγκαταστήσει Απινιδωτές σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης.
5. Συνεργαζόμαστε με το Ιατρικό Τμήμα και το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στη διαχείριση της κατάθλιψης στην κοινότητα και με το Ηπατολογικό Ιατρείο του ΠΓΝΠ στην ανίχνευση της Ηπατίτιδας C.
6. Υποδεχτήκαμε φοιτητές/τριες του 1ου έτους της Ιατρικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής Ιατρικής.
Δράσεις στην κοινότητα
1. Συμμετείχαμε σε δράσεις της 6ης ΥΠΕ και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
2. Διοργανώσαμε με την Ένωση Γονέων Σχολείων Δυτικής Αχαΐας ημερίδα για τη στοματική υγιεινή των παιδιών.
3. Σχεδιάζουμε την αμέσως επόμενη περίοδο, ενημερωτική παρέμβαση στους αγρότες της περιοχής σε σχέση με τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι εξορμήσεις αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με το Γεωπόνο κο Κ. Κωνσταντακόπουλο.
4. Καλύψαμε αρκετές φορές με γιατρό αθλητικές εκδηλώσεις φορέων της περιοχής μας αλλά και πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες σε συνεργασία με το δήμο Δυτικής Αχαΐας.
5. Στελέχη του ΚΥΚΑ συμμετείχαν σε δράσεις του «Υγεία για Όλους» στην Κάτω Κλειτορία και στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών.
6. Με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του ΚΥΚΑ, την Ομάδα Αιμοδοτών του Π. Ι. Σαγεΐκων και το Π.Ι. Λάππα, οργανώθηκαν και οργανώνονται επιτυχημένες αιμοδοσίες, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του «Αγίου Ανδρέα» και το Κέντρο Αίματος Ρίου.
7. Για την προσφορά τους, οι γυναίκες-στελέχη του ΚΥΚΑ, βραβεύτηκαν από το Σύλλογο Πάλλεια στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας της γυναίκας.
8. Προχωρήσαμε, τέλος, στην πολιτιστική αναβάθμιση του ΚΥΚΑ με τη δημιουργία προθήκης-μουσείου με παλιά ιατρικά εργαλεία καθώς και σε οργανωμένη επίσκεψη του προσωπικού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
Από εδώ και πέρα
Το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας, για να επιτελέσει το ρόλο του, το ρόλο της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παρέμβαση στην κοινότητα, με διαδικασίες επιτήρησης των νόσων, με λογική ολιστικής ματιάς στις συνθήκες που γεννούν την αρρώστια, και με όχημα τη Διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, χρειάζεται στήριξη.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας θα είναι τροχοπέδη για όσα μπορούμε να κάνουμε. Και η στελέχωση σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό δε μπορεί να υποκατασταθεί με επικουρίες και παροδικές καλύψεις. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 20 επικουρικοί σε σύνολο 65 συνολικά εργαζομένων, ήτοι το 30,8%!!
1. Πρέπει να προκηρυχθούν ΑΜΕΣΑ μόνιμες θέσεις δύο Γενικών Ιατρών στο ΚΥ (υπάρχει η οργανικότητα, παρά τις περικοπές του 2012), ενός Ακτινοδιαγνώστη, ενός Οδοντιάτρου και ενός Παιδιάτρου.. Να προκηρυχθεί επιτέλους η θέση του ΠΙ Βιομηχανικής Ζώνης που θέλει μόνο μια υπογραφή… Μέχρι τότε, να επιχειρηθεί η κάλυψη κενών με επικουρικό προσωπικό 1 Γεν. Ιατρού, 1 Παιδιάτρου και κάλυψη μία με δύο φορές την εβδομάδα από Ακτινοδιαγνώστη και μια με δυο φορές το μήνα με Καρδιολόγο.
2. Τουλάχιστον μία νοσηλεύτρια χρειάζεται σαν επικουρικό προσωπικό και ένας θυρωρός, άμεσα μιας και τα κενά προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία.
3. Να προχωρήσει η μέριμνα για την αλλαγή της εικόνας και της λειτουργικότητας του κτιρίου με τον προγραμματισμό συντήρησης των ξύλινων κουφωμάτων και οπωσδήποτε το προχώρημα της ένταξης στο πρόγραμμα κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης.
4. Η αντικατάσταση μέρους του ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι επιβεβλημένη άμεσα, όπως θα οριστεί από την παράθεση των αναγκών για τα Περιφερικά Ιατρεία. Ομοίως η προώθηση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ για το ΚΥΚΑ.
5. Σε σχέση με την εικόνα του περιβάλλοντος χώρου, να δοθεί από την μεριά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας μια πιο συχνή μέριμνα στην καθαριότητα και τον καλλωπισμό, πέρα από τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί.