Τοπικά

Αισιόδοξος για το 2023 ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας στην πίτα του Επιμελητηρίου Αχαΐας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Την πεποίθηση του ότι το 2023 θα είναι μια καλύτερη χρονιά, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του, αναφέροντας ότι το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ένας από τους πιο εγκρατείς υπουργούς της κυβέρνησης.

Αυτοί ήταν οι δύο κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, καθώς δεν παρέστη τελικά ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ομιλία του, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε αρχικά ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής στις εξαγγελίες της για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών. «Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος δε στις δυσμενείς συγκυρίες που διαμόρφωσαν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπιση τους επεσήμανε: «Εσείς κι εμείς μαζί, πρωτίστως νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τη βοήθεια της πολιτείας, σταθήκαμε όρθιοι. Και οφείλω δημόσια να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό. Γιατί επιδείξατε εξαιρετική υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση».

Και σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε: «Έχουμε διπλάσια ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και σταθερά δημοσιονομικά, γιατί έχουμε καταφέρει να ανακάμψουμε γρήγορα και βιώσιμα. Συνεπώς, μάς βρήκαν δύο εξωγενείς κρίσεις και τις οποίες αντιμετωπίσαμε από κοινού, και με ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων.

Η Ελλάδα το 2023 θα έχει τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ελλάδα μέχρι το 2024 θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί κατά 50% του ΑΕΠ, την τελευταία τριετία. Και τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί «οικονομικά ορθά και κοινωνικά δίκαια», επεσήμανε: «Άρα, πετυχαίνουμε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, υψηλή ανάπτυξη, και βοηθάμε και γενναία».

Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Πάμε, από κοινού, καλά. Είμαστε πλέον πρότυπο μίμησης». Το 2023 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά». 

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ: Οι μεγάλες προκλήσεις για την Αχαΐα

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας ζήτησε από τον Χρήστο Σταϊκούρα τη στήριξη των επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι ο νομός είναι στην 23η θέση μεταξύ των 54 της χώρας.

Προβλέποντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα σηκώσουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο μέλλον, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας επεσήμανε ότι θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εξέλιξης της τεχνολογίας, της ενεργειακής κρίσης, για την οποία είπε ότι ήρθε για να μείνει, και της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας απένειμε τιμητική πλακέτα στον Χρήστο Σταϊκούρα, ανακηρύσσοντας τον επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.