Τοπικά

Αντιπροσωπεία του Δήμου συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με επί κεφαλής το Δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαϊας από το φράγμα του Πηνειού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών επαφών και ύστερα από την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέθεσε τη διαχείριση του ζητήματος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός εμφανίσθηκε γνώστης του θέματος ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες συντονισμού που πρέπει να ακολουθήσουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών που διαχειρίζεται σήμερα το σχετικό φάκελο.

Ακολούθησε μια επισκόπηση των αναγκαίων ενεργειών και το ραντεβού με τον Υπουργό ανανεώθηκε για τα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου οπότε και θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης των απαραίτητων κινήσεων και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών.

Στην ίδια σύσκεψη τέθηκαν τρία ακόμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά την κορονοενίσχυση για αμπελουργούς, καλλιεργητές πατάτας και καλλιεργητές οπωροκηπευτικών, ζήτημα που ο Υπουργός δεσμεύτηκε να το εξετάσει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2023. Το δεύτερο αφορά την έλλειψη εργατών γης με τον Υπουργό να αναφέρεται σε μια σειρά από σχετικές διακρατικές συμβάσεις, με χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου ενώ διευκρίνισε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα εργάτες γης ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους. Τέλος τέθηκε το ζήτημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους των καλλιεργειών, θέμα για το οποίο η αντιπροσωπεία του Δήμου ζήτησε να επεκταθεί η δυνατότητας αγοράς πετρελαίου από τους αγρότες με τους όρους που το προμηθεύονται οι αλιείς.

Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, την αντιπροσωπεία του Δήμου, εκτός από το Δήμαρχο, την απάρτισαν ο επί κεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Δυμαίων Πολιτών» Φίλιππος Λιάκος, ο επί κεφαλής της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ Άγγελος Στεργιόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΚΙΔΑ Τάκης Κουνάβης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυριάκος Ορλώφ και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακκοπετρας Χρήστος Μπεκίρης.