Τοπικά

Το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας στο δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας του ΕΟΔΥ

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας επελέγη από τον ΕΟΔΥ και συμμετέχει στο Sentinel (για τη γρίπη και τις γαστρεντερίτιδες), ενώ ήδη ξεκίνησε από χθες τις  καταγραφές.

Πρόκειται (το Sentinel) για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο παρατήρησης της κίνησης των συγκεκριμένων οντοτήτων στην Κοινότητα. Με την καταγραφή αυτών των περιστατικών, εξάγονται συμπεράσματα για την κίνησή τους στις περιόδους του χειμώνα και μπορεί να ενεργοποιηθεί έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις όπως επιδημίες ή τοπικές εξάρσεις.

Ορίστηκαν δύο διαπιστευμένοι ιατροί του Κέντρου Υγείας (οι κκ Κόλλια και Λάτα) που θα συλλέγουν τις καθημερινές καταγραφές και θα συντάσσουν εβδομαδιαία αναφορά που θα αποστέλλεται στον ΕΟΔΥ. Έτσι, θα συλλέγεται πανελλαδικά από τις επιλεγμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας η εικόνα των λοιμώξεων αυτών σε πραγματικό χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Τάσος Γιακουμής Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας “το ΚΥΚΑ, από το Μάρτιο του 2020, έχει εβδομαδιαίες καταγραφές των λοιμώξεων, πράγμα που βοήθησε όλη αυτή την περίοδο στον έλεγχο της εικόνας της πανδημίας του SARS Cov II σε τοπικό επίπεδο, μέσω των αναφορών μας σε 6η ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

H αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τον ΕΟΔΥ, μπορεί να προσφέρει και σε ερευνητικό επίπεδο, κάτι που αποτελεί απαραίτητο πεδίο δράσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έτσι μόνο μπορούμε κάποτε να αποκτήσουμε πραγματική επιδημιολογική επιτήρηση των νόσων που παρεμβαίνουν στην κατάσταση της Δημόσιας Υγείας!”.