Τοπικά

“Συσκότιση” και στο δήμο Πατρέων – Τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Oι περικοπές στον εξωτερικό φωτισµό των δηµοτικών κτιρίων, συµπεριλαµβανοµένου και του δηµαρχείου, είναι στο επίκεντρο του σχεδιασµού του ∆ήµου για την εξοικονόµηση ενέργειας.

Στη «σκιά» των κυρώσεων αλλά και των επιβραβεύσεων που θα ισχύσουν σε όσους φορείς του δηµοσίου πετύχουν ή δεν πετύχουν, αντίστοιχα, τον στόχο µείωσης 10% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, από τη Μαιζώνος υποστηρίζεται ότι η δηµοτική αρχή έχει κινηθεί από καιρό στην προαναφερόµενη κατεύθυνση µε τη λήψη στοχευµένων µέτρων.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι ώρες του δηµοτικού ηλεκτροφωτισµού είναι στη δικαιοδοσία του ∆Ε∆∆ΗΕ, και όχι του ∆ήµου. «Πότε ανάβουν και πότε σβήνουν τα φώτα του δηµοτικού ηλεκτροφωτσιµού, γενικά σε όλους τους ∆ήµους, µέχρι σήµερα το καθορίζει ο πάροχος», σηµειώνει χαρακτηριστικά ο αρµόδιος αντιδήµαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτροµηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδοµής Χρήστος Κορδάς.

Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει: «Είµαστε άφραγκοι και δεν µπορούµε να καλύψουµε τις µεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως, εδώ και καιρό, έχουµε προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθµιση των περισσότερων σχολείων. Στο 70% έχουµε βάλει λάµπες LED».

Σε γενικές γραµµές, και στο πλαίσιο της εξοικονόµησης ηλεκτρικής ενέργειας, ο προσανατολισµός του ∆ήµου είναι η εξάπλωση του φωτισµού LED, που έχει το πλεονέκτηµα της υψηλότερης απόδοσης φωτός για δεδοµένη ποσότητα κατανάλωσης ενέργειας και µεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου 100.000 ωρών. Εκτός αυτού, οι λάµπες LED είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ σε αντίθεση µε τον φωτισµό φθορισµού, δεν έχουν υδράργυρο και διατίθενται σε µικρότερο µέγεθος.

Σύµφωνα µε τον Χρ. Κορδά, έως σήµερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 30.000 λάµπες LED.

«Όποια λάµπα χαλάει την αντικαθιστούµε µε LED», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εφεξής, µε την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο τη µείωση κατά 10% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, στους φορείς του ∆ηµοσίου, το βασικό µέτρο που εξετάζουν από τον ∆ήµο είναι να κοπεί ο εξωτερικός φωτισµός των κτιρίων του, µηδέ εξαιρουµένου του ∆ηµαρχείου. «Θα κοπεί ο εξωτερικός φωτισµός στο δηµαρχείο και στα άλλα δηµοτικά κτίρια», αναφέρει ο κ. Κορδάς, διευκρινίζοντας: «Όποια µέτρα κι αν πάρουµε δεν θα είναι εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, φερ’ ειπείν, δεν τίθεται καν προς συζήτηση να γίνουν περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας στις δηµοτικές κοινωνικές δοµές.

*Εφημερίδα Γνώμη