Τοπικά

Μαζαρακαίων Γη – Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πολυθεματικό Φεστιβάλ (φώτο)

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πολυθεματικό Φεστιβάλ Μαζαρακαίων γη που διοργάνωσε η Κοινότητα Μαζαρακίου χθές (19/8) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν η ανάδειξη της παραγωγικής δυνατότητας του Μαζαρακίου και η επανασύσταση των τοπικών προϊόντων μέσα από την έκθεση, τη γευσιγνωσία και την προβολή των προτερημάτων τους.

Παράλληλα επιχειρήθηκε από την κ. Άννα Παπαηλιού, Διατροφολόγο-Διαιτολόγο, μια επιστημονική προσέγγιση ως προς την συμβολή των προϊόντων αυτών στην προαγωγή της υγείας του ανθρώπου και στην υιοθέτηση ενός υγειούς τρόπου διατροφής κατά τα όσο προβλέπει η Μεσογειακή διατροφή.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στον Μικρασιατικό Πολιτισμό ως επακόλουθο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία και οδήγησε στην απώλεια ψυχών, εδαφών καθώς και στην δραματική εκδίωξη προσφύγων από τις πατρογονικές τους εστίες. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η συμβολή της Τοπικής Ιστορίας του Μαζαρακίου κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922, φθάνοντας μάλιστα πολλοί Μαζαρακιώτες μέχρι και την περιοχή του Εσκίσεχιρ (Eskişehir), όπου και συμμετείχαν στη μάχη που ακολούθησε εναντίον των κεμαλικών δυνάμεων στις 9 Ιουλίου 1921.

Το φεστιβάλ συνεχίστηκε με έναν δραματικό μονόλογο μέσα από το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο της αείμνηστης Φιλιώς Χαϊδεμένου, τον οποίο συγκλονιστικά ερμήνευσε η κ. Αργυρώ Λοτσάρη μεταδίδοντας με ανάγλυφο τρόπο τη θλίψη, τον πόνο και τον θάνατο εκείνων των ανθρώπων. Τον Μικρασιατικό και Ποντιακό Πολιτισμό ανέδειξαν τα χορευτικά τμήματα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απιδεώνας οι οποίοι παρουσίασαν αυθεντικούς παραδοσιακούς χορούς ταξιδεύοντάς μας νοερά μέσα από τα ακούσματα στις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Ιάσων Φωτήλας, Σία Αναγνωστοπούλου, Κωνσταντίνος Μάρκου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και επιχειρήσεων κ.α.

Το Τ. Σ. της Κοινότητας Μαζαρακίου αισθάνεται την ανάγκη για ακόμη μια φορά να εκφράσει τις βαθιές ευχαριστίες του προς όσους τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ, σε όλους του συντελεστές και διοργανωτές, στις κυρίες του Χωριού για την ετοιμασία των υπέροχων εδεσμάτων, στους εθελοντές και φυσικά στους παραγωγούς μας για την άκρως εξαιρετική συμμετοχή τους.

Τέλος, ευχαριστεί τον Υπεύθυνο Ανάδειξης και Διαφύλαξης Τοπικού Πολιτισμού της Κοινότητας Μαζαρακίου Τάσο Αθανασόπουλο για την παρουσίαση του Φεστιβάλ.

Δείτε φωτογραφίες εδώ