Τοπικά

Εξοικονομώ 2021: Εντάσσονται στο πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες

Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον , Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ
Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται και οι 47.433 επιλαχόντες, εκ των οποίων οι 6.003 από τη Δυτική Ελλάδα, καθώς με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυξάνεται ο προϋπολογισμός κατά 591,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις.

Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά, εκ των οποίων 8.593 στη Δυτική Ελλάδα (4.159 στην Αχαΐα, 3.338 στην Αιτωλοακαρνανία και 1.096 στην Ηλεία). Όσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα, ο αριθμός των επιλαχόντων ήταν αρκετά μεγάλος, καθώς αρχικά είχε γίνει αποδεκτό μόνο το 30% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί συνολικά, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός προγράμματος 2.834 νοικοκυριά στην Αχαΐα, 2.499 στην Αιτωλοακαρνανία και 670 στην Ηλεία.

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει, ότι «όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο Πρόγραμμα».

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν μόλις βγει ο νέος οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε μεταξύ άλλων,  «ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και σήμερα εντάσσουμε σε αυτό, το σύνολο των επιλαχόντων, τους οποίους μετατρέπουμε σε δικαιούχους. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για στήριξη της κοινωνίας με κάθε τρόπο στους πολύ δύσκολους καιρούς πού περνάμε και παράλληλα μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και προστατεύουμε το Περιβάλλον».

Β. ΑΪΒΑΛΗΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζει την εξέλιξη ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας,  Βασίλης Αϊβαλής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι ο Υπουργός κ. Σκρέκας εισάκουσε, για άλλη μια φορά, τη θέση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και προχώρησε στην άρση της αρχικής αδικίας που κατέτασσε την Δυτική Ελλάδα συνολικά στο 30% των κατ΄ αρχάς ενταγμένων αιτήσεων για χρηματοδότηση (25% στην Αιτωλοακαρνανία, 32% στην Αχαϊα, και 39% στην Ηλεία) εν αντιθέσει με το 46% επιτυχίας στο σύνολο της επικράτειας.

Με τη νέα αυτή απόφαση του Υπουργού, εντάσσονται σωρευτικά κατ’ αρχάς για χρηματοδότηση 4.159 αιτήσεις στην Αχαΐα, 3.338 στην Αιτωλοακαρνανία και 1.096 στην Ηλεία,  ήτοι 8.593 δικαιούχοι στην Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι πρέπει άμεσα να προβούν με τους συνεργαζόμενους μηχανικούς τους στην σύνταξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και υποβολή της στο ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να κριθούν προσωρινώς επιλέξιμοι, κάτι που θα τους επιτρέψει να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

Παράλληλα, ο κ. Αϊβαλής υπενθυμίζει ότι θα πρέπει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στη λήψη εξειδικευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων στα υλικά και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας για να μπορέσουν οι πλέον πολλοί ενταγμένοι δικαιούχοι να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος των κατοικιών τους αλλά ταυτόχρονα κινώντας την αγορά.