Τοπικά

Παρουσίαση πλατφόρμας γεωχωρικής πληροφορίας για την πυρκαγιά στις Πόρτες Αχαΐας

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον οικισμό Πόρτες Αχαΐας, που αποτελεί το διοικητικό σύνορο μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας. 

Η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά άφησε πίσω της κατεστραμμένο δασικό και αγροτοδασικό τμήμα των καλύψεων γης καθώς επίσης και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής. Η πυρκαγιά έθεσε σε κίνδυνο τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στον οικισμό. Πρόκειται για το μυκηναϊκό νεκροταφείο της περιοχής.

Το εν λόγω φαινόμενο παρουσίασε πυροσβεστικό ενδιαφέρον καθότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασικό τμήμα, επεκτάθηκε σε αγροτικό με γρήγορους ρυθμούς και το ανάγλυφο του εδάφους παρά το γεγονός ότι μεσολαβούσε ποτάμι είχε ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να καταφέρει με κηλιδώσεις να «ξεπεράσει» τις εναλλαγές των καλύψεων γης και να επεκταθεί «απειλώντας» κατοικημένες περιοχές όπως τα χωριά Βάλμη, Πόρτες και Αγραπιδοχώρι. 

Ο εκτατικός χαρακτήρας της πυρκαγιάς ανέδειξε το ζήτημα της χαρτογράφησης και έγκαιρης οριοθέτησης τέτοιων φαινομένων με χρήση μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (drone) και γεωχωρικής πληροφορίας. 

Στο πλαίσιο ερευνητικών δραστηριοτήτων αναφορικά με τη δημιουργία πλατφορμών γεωχωρικής πληροφορίας με επίκεντρο τις φυσικές καταστροφές, ο Πυρονόμος Χατζής Γεώργιος, Επικεφαλής της Ομάδας μη Επανδρωμένων Συστημάτων Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Υποψηφία Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παρασκευή Γκατζιούρα δημιούργησαν εφαρμογή Story Maps για την απεικόνιση των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς με πρωτογενές φωτογραφικό υλικό μέσω του μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (drone) MATRICE 300RTK

Στο πλαίσιο του πυροσβεστικού έργου, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των εφαρμογών γεωχωρικής πληροφορίας και τηλεπισκόπησης αποτελεί εργαλείο πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και οριοθέτησης και εξαγωγής πορισμάτων για τα αίτια, αποτελέσματα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώνεται και επεκτείνεται το φαινόμενο της πυρκαγιάς.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει πληροφορίες για το φαινόμενο, χάρτη για την αποτύπωσης της κεκαμένης περιοχής καθώς και ένα map tour με φωτογραφικό υλικό για την εξέλιξη και τα σημεία οριοθέτησης της πυρκαγιάς. 

Για να δείτε το Story Map και αναλυτικές πληροφορίες κάντε κλικ στον σύνδεσμο: https://storymaps.arcgis.com/stories/eb6720c337db42589384c127c965e792