Τοπικά

Mαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία μετά τη φωτιά που ξεκίνησε από τις Πόρτες

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν, από νωρίς σήμερα το πρωί, ρίψεις νερού στο μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες, Αχαΐας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην γειτονική περιφερειακή ενότητα της Ηλείας.

Παράλληλα, επιχειρούν και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί και αποτελούνται από 195 πυροσβέστες, με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 και εχθές, πραγματοποιήθηκε προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών Βάλμη, Κοτρώνα, Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα της Π.Ε. Ηλείας προς ασφαλή σημεία.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, με εντολή του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Αλέξη Ράπανου, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς, για τη διερεύνηση των αιτιών που την προκάλεσαν.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονανος είπε ότι «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη», «δεν απειλείται κάποιο χωριό».

«Γλιτώσαμε του οικισμούς που κινδύνευαν», τόνισε το μιλώντας νωρίτερα ο Δήμαρχός Ήλιδας, Ιωάννης Λυμπέρης .
Καθώς με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα ενώ έχει μειωθεί και η ένταση των ανέμων, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα καταφέρουν να ελέγξουν τη φωτιά. «Η προσοχή είναι στραμμένη στην κοινότητα, Λάττα», πρόσθεσε κ. Λυμπέρης.

Η νύχτα ήταν δύσκολη και για την Αχαΐα καθώς υπήρχε ο κίνδυνος η φωτιά να “γυρίσει” και πάλι προς την περιοχή Πόρτες και Κάλφα, λόγω της συνεχούς αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων.