Τοπικά

«Οι μυρωδιές της ρίγανης με τ’ Αγιαννιού τη χάρη»- Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της “Πάλεια”

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σπονδή στην παράδοση, τα θρησκευτικά μας έθιμα, τη μουσική και την ελληνική λαογραφία ήταν η εκδήλωση «Οι μυρωδιές της ρίγανης με τ’ Αγιαννιού τη χάρη» που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κ. Αχαΐας «Πάλεια» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Ιερό Ναό, την παραμονή της εορτής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, στον κατάμεστο προαύλιο χώρο της εκκλησίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, κ.κ. Χρυσοστόμου, του κυρίου Χαράλαμπου Μπονάνου που εκπροσώπευσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και των λοιπών εκπροσώπων Αρχών και φορέων.

Χρωματισμένη από τις υπέροχες και αγαπημένες παραδοσιακές μουσικές και τα τραγούδια που ερμήνευσε χαρισματικά η Αρετή Κετιμέ συνοδεία των δεξιοτεχνών μουσικών της η εκδήλωση μετατράπηκε σε ατμοσφαιρικό, φολκλορικό πανηγύρι εικόνων, χαράς και συναισθημάτων σηματοδοτώντας την επιστροφή της «Πάλεια» στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής δύο χρόνια μετά την πανδημία.
Με θερμά λόγια για το Σύλλογο και το αποτύπωμά του στην τοπική κοινωνία μίλησε στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομος , στον οποίο η «Πάλεια» προσέφερε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και οίνο, καθώς και ρίγανη λόγω της ημέρας, ενώ ο ίδιος δώρισε στην Αρετή Κετιμέ μία εικόνα του Τιμίου Προδρόμου. Μάλιστα, η ευωδιά της ρίγανης ήταν διάχυτη σε όλη την ατμόσφαιρα από νωρίς το απόγευμα, καθώς μοιράστηκε εθιμοτυπικά και συμβολικά σε όλους τους παρευρισκόμενους από τα μέλη του Συλλόγου.
Στο σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος της «Πάλεια», Παναγιώτα Φωτοπούλου αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο Σύλλογός μας παρά την παύση των δύο ετών που μας επέβαλε ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν έμεινε στη σκιά, αλλά συνέχισε δυναμικά να προσφέρει όλα όσα εξαρχής έχουμε δεσμευτεί στα μέλη μας και στους κατοίκους της περιοχής μας. Στόχος του Δ.Σ. κι όλων των μελών είναι να συνεχιστεί το έργο του Συλλόγου, πάντα με την πολύτιμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Για εμάς πλέον η Πάλεια δεν είναι ένας Σύλλογος, αλλά η οικογένειά μας. Γι’ αυτό και όλες μας οι δράσεις είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την κοινωνία, με υψηλό πολιτιστικό και πνευματικό υπόβαθρο. Η εκδήλωση, αφιερωμένη στον Πολιούχο μας, Άι Γιάννη, έχει γίνει πλέον θεσμός και φέτος είναι η 4η χρoνιά που πραγματοποιείται. Ευχαριστούμε τον πατέρα Απόστολο Δημητρόπουλο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την παραχώρηση του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού, αλλά και τηνΑρετή Κετιμέ και την ορχήστρα της που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, καθώς και όλα τα χορευτικά που πλαισίωσαν την εκδήλωση. Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ως συνδιοργανωτή και φυσικά τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που δείχνει έμπρακτα στις δράσεις της Πάλεια».«Η «Πάλεια» στην Κάτω Αχαΐα δεν είναι μόνο ένας πολιτιστικός σύλλογος που διοργανώνει γιορτές με αφορμή διαφορά τοπικά γεγονότα. Είναι η κοινωνική προσφορά και το παράδειγμα για όλα εκείνα τα συλλογικά όργανα που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες. Στηρίζουμε το Σύλλογο και τις εξωστρεφείς του δράσεις και την κοινωνική του προσφορά», ανέφερε εκ μέρους της συνδιοργανώτριας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, στον οποίο η «Πάλεια» ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του, του παρέδωσε επίσης, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και οίνους. Ο σύλλογος «ΠΑΛΕΙΑ» προσέφερε καλάθι με τοπικά προϊόντα και οίνο, καθώς και ρίγανη λόγω της ημέρας, τόσο στην Αρετή Κετιμέ όσο και στον αναπληρωτή Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας κύριο Κυριάκο Ορλώφ.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με παραδοσιακούς χορούς τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων “Πάλεια”, Αλισσαίων “Πείρος”, Χορευτικής Ομάδας Αλισσού, Σχολής Χορού Παναγιώτη Τσεκούρα και Σχολής Χορού Βασιλικής Διακάτου, αναδεικνύοντας το ελληνικό στοιχείο και ηχόχρωμα.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ: Η «Πάλεια» το πρωί της ίδιας ημέρας και στο πλαίσιο των κοινωνικών της δράσεων και προσφοράς και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Κ. Αχαΐα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με συγκινητική ανταπόκριση.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»
Αναλυτικά, η πρόεδρος, ευχαρίστησε για την πολύτιμη αρωγή τους, τους χορηγούς της εκδήλωσης και συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις: το πρατήριο καυσίμων του Νικόλαου Αθανασόπουλου, το κατάστημα Vavarouras Fruits και ειδικότερα τον κύριο Νίκο Βαβαρούτα, την Πατραϊκή Βιομηχανία Πλαστικών PAVIPLAST και ιδίως τον κύριο Γεώργιο Κολλιόπουλο, την WESTENERGYκαι τον Σπύρο Δήμου, την παραγωγή και συσκευαστήριο φράουλας Ilida, την επιχείρηση φράουλας Αrvanitakis Strawberries, την Τεχνική Εταιρεία Α.Γ. Ασκούνης ΑΤΕΒΕ και τον κύριο Νικόλαο Ασκούνη, τον κ. Σάκη Σπυρόπουλο από την Αχαϊκή Ανακύκλωση, την Αρδευτική Αχαΐας και τον κ. Άγγελο Αντωνόπουλο, την επιχείρηση εμπορίου και πολλαπλασιαστικού υλικού του Φίλιππου Αγγέλου Λιάκου, το κατάστημα εστίασης Eν Ελλάδι και τον κύριο Νικόλαο Νασιώτη, την επιχείρηση εμπορίου και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων του Σπύρου Μπαλαλά, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΚΟΥ», τα αχαϊκά κρασιά ΛΑΡΙΣΣΟΣ του κυρίου Μαυρόγιαννη Διονυσίου, την ταβέρνα- εστιατόριο «Το Πυθάρι» του κυρίου Κώστα Αγγελόπουλου, τους συμβούλους επιχειρήσεων TΖΙΒΓΙΝΙΔΗΣ Επιχειρείν, την εταιρεία εμπορίας γεωργικών εφοδίων ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, καθώς και το κατάστημα ρούχων «ENJEAN» του κυρίου Θωμά Σίνου στην Κάτω Αχαΐα.
Ακόμη, η «Πάλεια» απευθύνει ένα ειλικρινές ευχαριστώ στους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, στον Διοικητή και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας, στο Σ.Ε.Δ.Ι.Π και ειδικότερα την Κωνσταντίνα Ανδρουτσοπούλου και τον Νίκο Φωτόπουλο και στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Αχαΐας Ευάγγελο Τησαρχόντο.
ΠΟΙΟΙ Παρευρέθηκαν. Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, οι βουλευτές Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσονας Φωτήλας, ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Ορλώφ, εκπρόσωπος του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Δ. Δριβίλας, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Ν. Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, Σπύρος Σταυρογιαννόπουλος, Γρηγόρης Μάλλιαρης, Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Παναγιώτης Κουνάβης, η πρόεδρος της ΚΕΔΔΥ Ροδία Καραμπελιά, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μπουχέλος Ανδρέας , Καρατζάς Άγγελος, Καμπέρος Ηλίας, Πουλίδας Αθανάσιος, Βερόπουλος Τάσος, Νικολάου Χρήστος, Λιάκος Φίλιππος, Μπαχράς Ξενοφώντας, Ορδίτης Αλέκος, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κάτω Αχαΐας Ευάγγελος Τησαρχόντος, οι πολιτευτές, Έλενα Κονιδάρη, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Κυριακόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία», η εφημερίδα «Μatch», το site Westcity.gr και το site Flashstars.gr.