Τοπικά

Με κατάνυξη τα θυρανοίξια του Ναού της Αγίας Αικατερίνης στην Κάτω Αχαΐα

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σε κλίμα κατάνυξης και ιεράς συγκίνησης τελέστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα θυρανοίξια του κάτω Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου στην Κάτω Αχαΐα.

Πρόκειται για το ιερό παρεκκλήσιο στο οποίο θα τιμάται το όνομα της Αγίας Αικατερίνης.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στη συνέχεια χοροστάτησε στον πρώτο πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό.

Στη συγκινητική προσφώνησή του,  ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 ο οποίος κατέστρεψε τον ναό του Πολιούχου της Κάτω Αχαΐας, Τιμίου Προδρόμου και στάθηκε ιδιαίτερα στους δύσκολους αγώνες και στους κόπους των κατοίκων και των φορέων της περιοχής προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες και να προχωρήσουν σε δύσκολα χρόνια, με  δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Ο κ. Χρυσόστομος με συγκίνηση αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τον Νοέμβριο του 2008, στην πόλη της Κάτω Αχαΐας και στον ερειπωμένο από το σεισμό Ιερό Ναό, στη συγκινητική του ομιλία, αλλά και στην προσφορά του για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου ναού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στον προϊστάμενο του Ιερού Ναού, π. Απόστολο Δημητρόπουλο και στους συνεργάτες του κληρικούς, π. Παύλο Παυλίδη και π. Γεράσιμο Δημητρόπουλο, αλλά και όλους όσοι έδωσαν όπως είπε “αἷμα καί πνεῦμα σέ ἀπόλυτη συνεργασία μέ τόν Μητροπολίτη γιά τήν προαγωγή τοῦ ἒργου”.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χαρακτήρισε θαύμα, το ότι μετά από τόσες δυσκολίες, φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα και τόνισε τη βαθιά τιμή τους Αγίους και ειδικά στον Τίμιο Πρόδρομο, την ενότητα, την εργασία, τη συνεργασία, τον σεβασμό στον Μητροπολίτη και στους ιερείς στο όραμα για την Κάτω Αχαΐα. Επίσης έκανε ειδικό λόγο στους κατά καιρούς Δημάρχους, τους οποίους ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Στους ευεργέτες για την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Ναού, εξέφρασε τίς θερμές ευχαριστίες και ενεχείρισε θερμό ευεργετήριον γράμμα.

Είναι οι εξής:

  1. Πέτρος Σπυρόπουλος  (Χρηματοδότηση κατασκευής κτηρίου Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης)
  2. Διονύσιος Χ. Σπυρόπουλος  (Εγκατάσταση Ψύξης θέρμανσης στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης)
  3. Ρέλλος Α.Ε. Κάτω Αχαΐας (δωρεάν παραχώρηση γρανιτοπλακακίων μετά των απαραιτήτων υλικών, για την επίστρωση όλου του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης-1000 τ.μ.)
  4. Ανώνυμη Κυρία (δωρεά όλων των Ξυλογλύπτων του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης)
  5. Λατομική Α.Ε. Αφοί Θανόπουλοι. (Δωρεά παραχώρηση υλικού μπαζώματος του οικοπέδου του Ιερού Ναού μας – 150 Νταλίκες)
  6. Λατομείο LAFARGE με υπεύθυνο τον κ. Νίκο Χριστόπουλο (δωρεά παραχώρηση υλικού μπαζώματος οικοπέδου του Ιερού Ναού μας. 150 Νταλίκες
  7. Επιχειρηματίας Νικόλαος Ασκούνης (Δωρεά μεταφορά του υλικού μπαζώματος για τον Ιερό Ναό μας, με τις Νταλίκες της επιχείρησής του.
  8. Εθνική Ασφαλιστική -Χρήστος Νικολάου (Δωρεά μόνωση πλάκας Ιερού μας Ναού μας)

Μετά τόν Εσπερινό μίλησε με λόγια θερμά και συγκινητικά ὁ Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Τιμίου Προδρόμου Κάτω Ἀχαΐας καί Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Δύμης, Πρωτ. π. Απόστολος Δημητρόπουλος, ὁ οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στήν ἀπαρχή καί τήν πορεία τῶν ἐργασιῶν καί εὐχαρίστησε τόν Σεβασμιώτατο καί ὃλους ὃσοι συνέβαλαν καθ’ οἱονδήποτε τρόπο νά φθάσουν οἱ ἐργασίες ἓως ἐδῶ καί βεβαίως μέ τήν προοπτική καί τήν βεβαιότητα νά συνεχισθοῦν, ὣστε νά περατωθῇ καί ὁ ἂνω Ἱερός Ναός.

Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα οριστούν τα εγκαίνια του κάτω Ναοῦ (Παρεκκλήσιο τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης), πρός μεγίστην χαράν τῶν κατοίκων τῆς πόλεως.

Στα θυρανοίξια παρευρέθηκε και σύσσωμη η δημοτική αρχή με επικεφαλής το Δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά, ο οποίος δήλωσε πως “είναι μια ιστορική στιγμή. Οι συνδημότες της Κάτω Αχαΐας θα μπορούν να εκκλησιάζονται στον ίδιο ακριβώς χώρο που εκκλησιάζονταν μέχρι και το 2008, δηλαδή στο χώρο που στέγαζε το Ναό του Πολιούχου. Ελπίζω ότι αυτό το στοιχείο θα αποδειχθεί ένα επί πλέον κίνητρο για την υποστήριξη των προσπαθειών ανέγερσης του Ναού του Αγίου Ιωάννη που τόσο λείπει από την πόλη μας. Απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους και όλες που συνέδραμαν όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσουμε στα σημερινά Θυρανοίξια και εύχομαι να βρεθούμε όλοι στα Θυρανοίξια και του Ναού του Αγίου Ιωάννη».