Τοπικά

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Πάτρας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Μαθητεία

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Πάτρας συμμετείχε στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Μαθητεία (European Alliance for Apprenticeships, EAfA) στη Βαρκελώνη, η οποία υλοποιήθηκε στις 24 και 25 Μαρτίου στο χώρο του ιστορικού νοσοκομείου Sant Pau . Η σύνοδος υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση της Καταλονίας, το ίδρυμα Berrtellsmahn και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συμμετεχόντων σε Προγράμματα Μαθητείας (European Apprentices Network, EAN).

Κεντρικό θέμα της συνόδου ήταν η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου ώστε να ακουστεί και να ληφθεί υπόψη η φωνή των ατόμων που συμμετέχουν στα προγράμματα μαθητείας στην ΕΕ με αφορμή τον χαρακτηρισμό του 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.
Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος ο Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, κύριος Nicolas Schmit. Ενεργό ρόλο στην οργάνωση της εκδήλωσης είχαν η κυρία Chiara Rondino, επικεφαλής του τμήματος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης και στελέχη της Επιτροπής τα οποία έχουν εργαστεί στον τομέα της ανάπτυξης και υποστήριξης των προγραμμάτων μαθητείας όπως ο κύριος Norbert Schoebel και η κυρία Ann Van Den Bulcke.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως “στην σύνοδο παρουσιάστηκε το πλαίσιο των προγραμμάτων μαθητείας, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις στην Ισπανία αλλά και καλές πρακτικές, οι οποίες βοήθησαν νέους στην Ευρώπη να θεμελιώσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα μαθητείας. Νέοι οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας σε διάφορες χώρες, παρουσίασαν την δική τους εμπειρία και ανέδειξαν τα θετικά και τα αρνητικά σημεία. Όλοι τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη υποστήριξης των νέων που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας σε μισθολογικό, ασφαλιστικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η περίοδος της μαθητείας να έχει όσο το δυνατόν πιο θετικό αντίκτυπο στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Εστίασαν στην ανάγκη ολιστικής παρέμβασης στην οργάνωση της μαθητείας με σειρά ρυθμιστικών ενεργειών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ο θετικός αντίκτυπος στους συμμετέχοντες. Η πρώτη μέρα έκλεισε με περιήγηση στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου Sant Pau όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση. Η εμπειρία ήταν μοναδική, καθώς αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και από το 1998 αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την δεύτερη ημέρα της συνόδου υλοποιήθηκαν επισκέψεις σε δυο πάρα πολύ σημαντικούς εκπαιδευτικούς φορείς παρόχους ΕΕΚ της Βαρκελώνης και της Καταλονίας γενικότερα, το Ινστιτούτο Bonanova και το επαγγελματικό σχολείο Escola Del Treball. Πρόκειται για δύο πολύ ενεργούς και καινοτόμους οργανισμούς στο χώρο της ΕΕΚ. Η επίσκεψη στο Escola Del Treball μας επιφύλαξε και μία ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη, καθώς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον διευθυντή κύριο Jose Luis Duran Moyano και τον υπεύθυνο για τα προγράμματα κινητικότητας του οργανισμού κύριο Albert Perez Nunez για την δυνατότητα συνεργασίας στο προσεχές μέλλον.
Η λήξη της συνόδου  αφήνει πολύ θετικές εντυπώσεις και εμπειρίες, οι οποίες θα μας καθοδηγήσουν να συμβάλλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί, στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση των νέων από τις δομές εκπαίδευσης στην εργασία, απαντώντας στις σύνθετες και πολυδιάστατες προκλήσεις της εποχής μας.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε τη συμβολή των μελών του ευρωπαϊκού δικτύου των μαθητευομένων και στο πρόσωπο του προέδρου του δικτύου κυρίου Matthäus Fandrejewski, να ευχαριστήσουμε τους νέους της Ευρώπης οι οποίοι μας δήλωσαν την ανάγκη να ακουστούν και να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των πολιτικών για τα προγράμματα μαθητείας. Ας ελπίσουμε ότι το δίκτυο των νέων αλλά και οι πρωτοβουλίες της EAfA θα αντιμετωπιστούν με την πρέπουσα προσοχή και οι υπεύθυνοι για την χάραξη των πολιτικών θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις προσδοκίες τους. Η παρουσία και η φωνή τους μας έκανε σοφότερους και ας ελπίσουμε πιο αποτελεσματικούς. Δεν μπορούμε άλλωστε να κάνουμε κάτι λιγότερο γι αυτούς”.