Τοπικά

“Πάλεια”: Εκδήλωση με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και “άρωμα” γυναίκας!

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Μία εκδήλωση με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αφιερωμένη στην ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και στην αναγνώριση της δυναμικής του ρόλου τους σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Αχαΐας «Πάλεια» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας η «Πάλεια» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κατάφερε να αναδείξει σημαντικά μηνύματα που έχουν αξία για το κοινωνικό σύνολο και κυρίως, για τις γυναίκες.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτα Φωτοπούλου εκ μέρους του Δ.Σ. στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε αφού ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, υπεύθυνο για θέματα Δημόσιας Υγείας, Χαράλαμπο Μπονάνο για τη στήριξη της εκδήλωσης, τους χορηγούς για την έμπρακτη υποστήριξή τους, καθώς και όλους όσοι παρευρέθηκαν, ανέφερε πως «η Πάλεια από την ίδρυσή της καταβάλλει μία σπουδαία προσπάθεια τόσο σε πολιτιστικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του κοινωνικού μας ρόλου θεωρούμε χρέος μας τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για θέματα υγείας που απασχολούν έντονα τη σύγχρονη πραγματικότητα. Στόχος μας να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών. Δυστυχώς η πανδημία διατάραξε τη ζωή και την καθημερινότητά μας, με βραχυπρόθεσμες και μακρυπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Γι αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε περισσότερο από ποτέ τη σπουδαιότητα της πρόληψης».
Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με σύνθημα «Μιλάμε για τον καρκίνο, νικάμε τον καρκίνο, γιορτάζουμε τη ζωή» με ομιλήτριες τις, Dr. Med. Ευγενία Κωνσταντινίδου, Γυναικολόγο Χειρουργό- Μαιευτήρα, Χαρά Γιουλάμη- Σαράντη, Ψυχολόγο- Ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Γεωργοπούλου Mcs Κοινωνική Λειτουργό και Σταυρούλα Δημητροπούλου Mcs Κοινωνική Λειτουργού. Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενημερώνοντας για όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αλλά και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, για τη στήριξη και φροντίδα των γυναικών με καρκίνο από το περιβάλλον τους, κ.α.
Ακολούθησε μουσική ανάπαυλα με τη συμμετοχή της Κωνσταντίνας Ανδρουτσοπούλου στο πιάνο, της Αλεξάνδρας Πέττα στο σαξόφωνο και της Ράνιας Καββαδία στο φλάουτο που καταχειροκροτήθηκαν.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η «Πάλεια» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στα πρόσωπα γυναικών που με τη διαδρομή και την προσφορά τους έχουν «φωτίσει» τα μονοπάτια της ζωής στην τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν:
1) Παναγιώτα Δρίβα-Επιχειρηματίας
2) Το προσωπικό του Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας: Το Κ.Υ. Κ. Αχαΐας εκπροσώπησαν οι: Χαρά Αποκατανίδου- νοσηλεύτρια, Μάχη Μουγκογιάννη- παρασκευάστρια, Παρασκευή Αλεξοπούλου- βοηθητικό προσωπικό, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου- νοσηλεύτρια προϊσταμένη, Αγάπη Μαράτου- μαία, Ανθή Ναστού- διοικητική υπάλληλος, Αναστασία Γιορμεζή- ιατρός, Σταυρούλα Δημητροπούλου- κοινωνική λειτουργός, Δήμητρα Γεωργοπούλου- κοινωνική λειτουργός
3) Βασιλική Πετροπούλου- συντονίστρια ΚΔΑΠ Ράχης
4)Μαρία Χατζηπαππά- συντονίστρια ΚΔΑΠ Δύμης
5)Αλεξάνδρα και Γεωργία Μπεκίρη- φοιτήτριες στη Στρατιωτική Ιατρική Θεσσαλονίκης
6) Δρ. Κωνσταντίνα Ασκούνη- Μουσειολόγος
7) Διονυσία Σαββοπούλου- Δικαστική Λειτουργός (Πρωτοδίκης)
8) Φαίδρα Βόκαλη- Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
9) Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: Λαμπρινή Κωλέτση και οι κύριοι, Τσιρίνης, Κάππος, Μπούσιας και Γεωργακόπουλος και ο αρχηγός του τμήματος Πατρών, Δημήτριος Χαλιώτης.
Μάλιστα, μετά τη συγκεκριμένη βράβευση η κυρία Ιωάννα Νιφόρα ιδιοκτήτρια της ναυαγοσωστικής σχολής «MARINESECURE PATRAS» παρέδωσε ενέσεις αδρεναλίνης εξαιρετικά χρήσιμες στο τμήμα των Σαμαρειτών. Την παράδοση έκανε η μητέρα της, κυρία Κατερίνα Μαυρόγιαννη.
10) Πόπη Νικολακοπούλου- Κοινωνική Λειτουργός- εργαζόμενη στο «Βοήθεια στο σπίτι»
11) Πρωταθλήτριες του 29ου Πρωταθλήματος αθλητικού χορού που έγινε στην Αθήνα από τη σχολή χορού «Παναγιώτη Τσεκούρα».
Να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς τα μέλη του συλλόγου θέλησαν με τον τρόπο αυτό να στείλουν ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα καταδίκης του πολέμου.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσοστόμου, πρωτοπρεσβύτερος, π. Απόστολος Δημητρόπουλος, οι βουλευτές Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας, Σία Αναγνωστοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, η πολιτευτής, Ευσταθία Γιαννιά, ο περιφερειακός σύμβουλος, Σπύρος Σκιαδαρέσης, οι αντιδήμαρχοι, Σπύρος Σταυρογιαννόπουλος, Γρηγόρης Μάλλιαρης, Άγγελος Καρατζάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, Παναγιώτης Κουνάβης, ο πρόεδρος του ΟΤΑΔ, Νικόλαος Πετρόπουλος, η πρόεδρος της ΚΕΔΔΥ, Ροδία Καραμπελιά, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Χρήστος Νικολάου, Φίλιππος Λιάκος και Ξενοφώντας Μπαχράς, πρόεδροι συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων, κ.α.