Τοπικά

Το Κρυφό Σχολιό και ο Βυζαντινός ναός του Αγ. Δημητρίου Μπάδα (video)

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο βυζαντινός ναός του Αγ. Δημητρίου Μπάδα, του 12ου αιώνα, βρίσκεται 35 km ΝΔ της Πάτρας και 15 km Ν της Κάτω Αχαΐας, σε ύψωμα του όρους Μόβρη, σε απόσταση 5km από το Πετροχώρι Αχαΐας και 3 km απο τον Βυθούλκα. Είναι μετόχι της Μονής Αγίας Μαρίνης Μαρίτσης.

Πρόκειται για μονόχωρο ναό σε τύπο ελεύθερου σταυρού με τρούλο και μεταγενέστερο νάρθηκα. Τμήματα του ναού κατέρρευσαν πιθανόν μετά από σεισμό μαζί με τον τρούλο τον 18ο αιώνα και ανακατασκευάστηκαν το 1750. Τότε έγινε και η προσθήκη του νάρθηκα και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες του Νεζερίτη ζωγράφου Ανδρέα.

Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 2008. Στο πλαίσιο του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Μπάδα Αχαΐας και συντήρηση των τοιχογραφιών αυτού» που υλοποιήθηκε με την χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Χ. Κ. Λεβέντη, όπως αναφέρει και η επιγραφή που υπάρχει στον χώρο, έγιναν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης. Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν στις 21 Οκτωβρίου 2018.

Το Κρυφό Σχολιό βρίσκεται μόλις 700 μέτρα απο τον ναό στο τέλος του δρόμου σε χώρο με πυκνή βλάστηση κάτω από ψηλά δέντρα. Ανεβαίνοντας τα ξύλινα σκαλοπάτια συναντάμε την σπηλιά όπου βρίσκεται το Κρυφό Σχολιό.

Δείτε το video του Κώστα Γκέρτζου