Τοπικά

Ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών- “Εξαντλήθηκαν” μέχρι τέλος του χρόνου τα ραντεβού στο Καραμανδάνειο

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Περίπου 30.000 παιδιά από 5 έως 11 ετών θα αρχίσουν από σήμερα και για τις επόμενες 15 ημέρες να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν οριστεί – αρχικά 75 κέντρα στην επικράτεια, κυρίως σε νοσοκομεία και Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και από το νέο έτος σε περισσότερα σημεία και σε ιδιώτες παιδιάτρους.

Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων. Οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα ραντεβού

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο τα ραντεβού εξαντλήθηκαν γρήγορα καθώς ήταν “συνδεδεμένα” με τις διαθέσιμες εμβολιαστικές δόσεις. Η πρώτη παρτίδα εμβολίων που ήρθε προχθές περιλάμβανε 60.000 εμβόλια και η επόμενη αναμένεται τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, της ηλικιακής ομάδας 15-17 αρχικά, 12-14 στη συνέχεια και πλέον για την ομάδα παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων.

Η νέα παραλαβή εμβολίων από τον επόμενο μήνα ουσιαστικά θα ενεργοποιήσει και πάλι την πλατφόρμα των ραντεβού, καθώς όπως εξηγεί ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, “ακολουθείται πάντα η ίδια διαδικασία, δηλαδή τα ραντεβού ανοίγουν με βάση το απόθεμα εμβολίων και δεσμεύονται οι απαιτούμενες δόσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού”. Συνεπώς τα 60.000 εμβόλια αντιστοιχούν σε 30.000 παιδιά, για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί και οι δύο δόσεις που θα χρειαστεί να λάβουν με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων για να είναι θωρακισμένα έναντι του κορονοιού.

Μπαίνουν και οι παιδίατροι στο παιχνίδι
Παράλληλα, είχε σημειώσει πως δίνεται η ευχέρεια, ο παιδίατρος κάθε οικογένειας, να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά, αρκεί να έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην διαδικασία. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει στο ψυγείο που έχουν οι γιατροί στα ιατρεία τους, σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών για έναν μήνα. «Απλώς, για να μην υπάρξει απώλεια δόσεων θα πρέπει να ομαδοποιήσουν οι γιατροί τα ραντεβού τους, καθώς τα φιαλίδια είναι διαφορετικά για τα παιδιά και σε ένα φιαλίδιο είναι 10 δόσεις για παιδιά» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι που έχουν κάνει περίπου 500 εμβολιασμούς.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, μετά από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, θα ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών, ενώ θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του 2022.

Οι πέντε βασικοί λόγοι για τον εμβολιασμό των παιδιών
Τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στην ομόφωνη σύσταση για την ανοσοποίηση των παιδιών παρουσίασε συνοπτικά η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την προχθεσινή ενημέρωση. Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός κατά του κορονοιού:

– θα προστατεύσει τα παιδιά από τη λοίμωξη και τις επιπλοκές της

– θα επιτρέψει να παρακολουθούν ανεμπόδιστα την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες τους στην κοινότητα

– θα μειώσει τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον

– θα προστατεύσει έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται κοντά στα παιδιά

– θα συντελέσει σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες

Μέχρι στιγμής, πάνω από δυο εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση παγκοσμίως. «Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό».

Στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια, σημείωσαν οι καθηγήτριες κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου οι οποίες ξεκαθάρισαν, ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις».

Παράλληλα, χθες κατά την ενημέρωση οι καθηγήτριες εξήγησαν, ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται καταρχάς για την προστασία των παιδιών, αλλά και για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού». Περιέγραψαν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, για αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

Αντενδείξεις
Οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισαν, ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις». Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα.

«Το εμβόλιο προσφέρει ευρύτερη προστασία από τη νόσηση, για το λόγο τούτο συστήνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά που έχουν ήδη νοσήσει», υποστήριξαν οι καθηγήτριες.