Τοπικά

To WESTCITY στη Διεθνή έκθεση BODY WORLDS (pics + vid)

body worlds , BIKY KOKKINH
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Βρεθηκαμε στο Heidelberg της Γερμανίας, προσκεκλημένοι της Βίκυς Κοκκίνη και επισκεφθήκαμε την διεθνούς φήμης έκθεση Body Worlds. Η έκθεση θα βρίσκεται από τις 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμός – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Στην έκθεση Body Worlds, συνομιλήσαμε με την Dr Angelina Whalley, η οποία είναι ιατρός ανατόμος και σύζυγος του Gunther von Hagens που εφηύρε την τεχνική της πλαστινοποίησης.

Τι είναι η έκθεση BODY WORLDS

Η έκθεση Body Worlds είναι μία έκθεση πραγματικών ανθρώπινων σωμάτων που λόγω της τεχνικής της “πλαστινοποίησης”, καταφέρνουν να μένουν αναλοίωτα στο χρόνο. Αν και υπήρχε μεγάλη αγωνία πριν εισέλθουμε στην έκθεση για το τι θα αντικρίσουμε , ομολογώ πως σε καμία περιπτώση το θέαμα δεν ηταν τρομακτικό. Αντιθέτως η εικόνα ήταν μια βαθιά ματια του “μέσα” μας , δίνοντάς σου ενα θαυμασμό ως προς το τρόπο που λειτουργεί τον ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον το στήσιμο των σωμάτων ήταν έτσι ώστε να αναγνωρίζεις ξεκάθαρα κάθε συναίσθημα που ήθελε να σου δώσει.

Τι είναι η τεχνική της πλαστινοποίησης

Η πλαστινοποίηση είναι μια διαδικασία για τη συντήρηση του σώματος για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Οι πλαστίνες είναι ξηρές, άοσμες, ανθεκτικές και ιδιαίτερα αξιόλογα εκπαιδευτικά εργαλεία όχι μόνο για τους επαγγελματίες ιατρούς αλλά και για ένα πιο ευρύ κοινό. Η διαδικασία για να πλαστινοποιηθεί ενα σώμα μπορεί να κρατήσει από 1000 έως 1.500 ώρες και περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα :

1. Σταθεροποίηση και ανατομική ανάλυση
2. Αφαίρεση του διαλυτού λίπους και του νερού από το σώμα
3. Αναγκαστικός εμποτισμός
4. Τοποθέτηση
5. Συντήρηση (σκλήρυνση)

Δωρητές σε όλο τον κόσμο 

Οπως μας ανέφερε η Dr Αngelina Walley , αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερους από 19.000 ανθρώπους που έχουν εγγραφεί ως μελλοντικοί δωρητές, ενώ μέχρι τώρα έχουμε λάβει περισσότερα από 2000 σώματα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα σώματα δεν προορίζονται για εκθέματα στο Body Worlds αλλά για μαθήματα ανατομίας. Παράλληλα μας είπε πως , πολλοί από τους δωρητές, εμπνεύστηκαν από την έκθεση και θέλησαν να βοηθησουν του ειδικούς στην καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος αλλα και των ασθενειών αυτού.

Ποιοι μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση Body Worlds;

Η έκθεση απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι μας κάνει ανθρώπους. Ενήλικες κάθε ηλικίας και παιδιά θα βρουν τα εκθέματα συναρπαστικά. Τα παιδιά ανακαλύπτουν το σώμα τους και συχνά διακηρύσσουν ότι δεν θα καπνίσουν ποτέ ή θα ότι θα παραμείνουν υγιή αφού δουν τα άρρωστα δείγματα στην έκθεση. Κατά τη γνώμη μας, ο καθένας μπορεί να μάθει κάτι μοναδικό στην έκθεση. Άλλωστε βγαίνοντας από αυτή σε κυριεύει μια αίσθηση απόλυτου σεβασμού προς το “πλοίο” που μας ταξιδεύει σ αυτη τη ζωή , το σώμα μας !

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επισκεψη μας στην Έκθεση