Τοπικά

O Φ. Λιάκος ζητά την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό Κ. Αχαΐας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό της Κάτω Αχαΐας ζητά από την ΔΕΥΑΔ, ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας, Φίλιππας Λιάκος, αναφέροντας σε σχετική ανάρτησή του:

“Με αγανάκτηση και λύπη ενημερωθήκαμε για το πόρισμα της αυτοψίας που διενήργησε εκτάκτως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος στο Βιολογικό Καθαρισμό Κ. Αχαΐας κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος». Το πόρισμα είναι καταπέλτης για την ΔΕΥΑΔ και την δημοτική Αρχή, οι οποίες για ακόμη μία φορά αποδεικνύονται όχι μόνο κατώτερες των περιστάσεων, αλλά και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Στο πόρισμα καταγράφονται σοβαρές παραλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Από την αυτοψία προκύπτει περίτρανα πως ο Βιολογικός Καθαρισμός έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, αφού μεταξύ άλλων δεν έχουν αντικατασταθεί τα μεταλλικά καλύμματα του φρεατίου μερισμού, δεν έχει αποκατασταθεί το ρήγμα στο εξωτερικό τοίχωμα της δεξαμενής αερισμού, ενώ δεν γίνεται απολύμανση των επεξεργασμένων λυμάτων, κ.α.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, μη επεξεργασμένα λύματα να καταλήγουν στον ποταμό Πείρο προκαλώντας ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ οι συνθήκες που δημιουργούνται εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά αίσθηση και ερωτηματικά είναι η διαπίστωση πως οι παραβάσεις αυτές έχουν εντοπιστεί από το 2020 και μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος του Δήμου! Δηλαδή, η δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΔ γνωρίζουν τα προβλήματα εδώ και έναν χρόνο, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτε! Ένα ακόμη μνημείο απραξίας για την δημοτική Αρχή σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του μετά και την πανδημία επενδύοντας στις παραλίες και στην προσέλκυση λουομένων. Έστω και τώρα, καλούμε την ΔΕΥΑΔ και τη δημοτική Αρχή να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του πορίσματος και να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων διασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, ώστε να προστατέψουμε τις θάλασσές μας και τους ανθρώπους μας!”.