Τοπικά

Μη επεργασμένα λύματα από τον Βιολογικό της Κ. Αχαΐας καταλήγουν στον Πείρο

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Με προβλήματα και ελλείψεις λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός της Κάτω Αχαΐας, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος μετά από έκτακτη αυτοψία στις εγκαταστάσεις κατόπιν αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος».

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της υπολειτουργίας του Βιολογικού μη επεξεργασμένα λύματα καταλήγουν στον ποταμό Πείρο, ενώ προβληματική είναι και η διαχείριση της λυματολάσπης.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο διαπίστωσε πως:

-Το θυρόφραγμα μπροστά από τον αγωγό ομβρίων υδάτων, που εκβάλει παρακείμενου του Βιολογικού Καθαρισμού Κάτω Αχαΐας στον ποταμό Πείρο, ήταν κλειστό. Παρόλο διαπιστώθηκε ροή υδάτων από το εν λόγω αγωγό στον ποταμό.

– Από τις τέσσερις αντλίες του αντλιοστασίου εισόδου, δύο (2) έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από έμφραξη λόγω παρουσίας στερεών, τα οποία εισήλθαν στην μονάδα λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, ενώ η τρίτη αντλία υπολειτουργούσε.

– Τα μεταλλικά καλύμματα του φρεατίου μερισμού χρήζουν άμεσης αλλαγής και δεν έχουν αντικατασταθεί.

– Στο φρεάτιο επιλογής επιπλέει μεγάλη ποσότητα στερεών, μεταξύ αυτών πλαστικά καπάκια.

– Μακροσκοπικά λάμβανε χώρα κανονική λειτουργία των σταδίων της βιολογικής επεξεργασίας.

-Πραγματοποιήθηκε σφράγιση της βάνας που έχει τοποθετηθεί στον αγωγό επανακυκλοφορίας ιλύος.

-Δεν έχει αποκατασταθεί το ρήγμα στο εξωτερικό τοίχωμα της δεξαμενής αερισμού.

– Κάλυψη περίπου 35% της επιφάνειας της δεξαμενής καθίζησης με ιλύος.

-Ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αιωρούμενων στερεών στην δεξαμενή χλωρίωσης, τα οποία διέφευγαν και στο φρεάτιο εξόδου. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε απόθεμα υποχλωριώδους νατρίου, δεν λάμβανε χώρα η απολύμανση των επεξεργασμένων λυμάτων.

Καταλήγοντας στο πόρισμα της αυτοψίας η Διεύθυνση Περιβάλλοντος αναφέρει πως «λαμβάνει χώρα η διάθεση μη κατάλληλα επεξεργασμένων λυμάτων από τον αγωγό ομβρίων στον ποταμό Πείρο προκαλώντας ρύπανση του περιβάλλοντος και ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων των υδάτων του ποταμό Πείρο. Δεδομένου ότι κατά τους τακτικούς και έκτακτους περιβαλλοντικούς επιθεωρήσεις στο έτος 2020, διαπιστώθηκαν οι ίδιες παραβάσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων, και λαμβάνοντας υπόψη ότι α) παρόλο που κληθήκατε επανειλημμένα σχετικά, έως σήμερα δεν μας έχετε ενημερώσει για τις διορθωτικές ενέργειες που προτίθεστε να λάβετε για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Κάτω Αχαΐας και β) από την αυτοψία της 30-03-2021 προκύπτει ότι το θυρόφραγμα έμπροσθεν του αγωγού ομβρίων, δεν αποτρέπει την εκροή μη επεξεργασμένων λυμάτων στον ποταμό Πείρο, και ως εκ τούτου η υπηρεσία μας θα εισηγηθεί σχέδιο συμμόρφωσης».

Μετά την αυτοψία ο Σύλλογος «Πείρος» με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ, ζητά την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων επισημαίνοντας πως «δαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, παραλήψεις και οι μετρήσεις δεν είναι καλές. Πιστεύουμε ότι ήδη έχετε ξεκινήσει τις εργασίες από την κοινοποίηση του εγγράφου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Θα θέλαμε το επόμενο 20ήμερο να έχετε προβεί σε αποκατάσταση των προβλημάτων(λυματολάσπη,χλωριώση κλπ.) και ότι άλλο υπάρχει αναλυτικά στο έγγραφο.

Αναμένουμε τις δικές σας απαντήσεις και ενέργειες και θα επανέλθουμε».