Τοπικά

Ερώτηση Δριβίλα για τα ζητήματα του κάμπου της Δυτικής Αχαίας

Δημήτρης Δριβίλας
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκη Παπαδόπουλο αναφέρει ο Περιφεριακός σύμβουλος Αχαΐας Δημήτριος Δριβίλας : 

Ο κάμπος Δυτ .Αχαΐας καταλαμβάνει έκταση 190 Km2 και μαζί με τον κάμπο της Βόρειας Ηλείας αποτελούν μία από τις πιο εύφορες πεδιάδες της χώρας που λόγω και των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις ,οι οποίες τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνονται.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βασική οικονομική δραστηριότητα τόσο σε σύγχρονες γεωργικές καλλιέργειες όσο και στην κτηνοτροφία.

Λόγω και των συνεχώς αυξανόμενων γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων οι ανάγκες σε νερό συνεχώς αυξάνονται και οι οποίες βασικά καλύπτονται από μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων όπου το νερό αντλείται από βάθος έως και 250 μέτρα. Οι συνέπειες είναι αφ΄ ενός οικονομικές γιατί το κόστος για τους παραγωγούς, είναι υψηλό λόγω της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται, αφ, ετέρου δε και περιβαλλοντολογικές αφού υποβαθμίζεται η γονιμότητα των εδαφών λόγω της κακής ποιότητας του νερού με συνεπεία και την υποβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων.

Η επέκταση της υφιστάμενης διώρυγας του φράγματος Πηνειού αποτελεί την μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ,που δυστυχώς χρόνια τώρα έχει γίνει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Αχαιών και Ηλείων, σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Φυσικά δεν θα ήταν ορθό να στερηθεί το πολύτιμο αυτό φυσικό αγαθό από τους παραγωγούς της Ηλείας και νομίζω ότι κανείς κατά τη γνώμη μου υπεύθυνος δεν θα επεδίωκε, να μεταφερθεί αυθαίρετα ,με αποσπασματικές μελέτες,από το φράγμα ενώ υπάρχει έλλειψη ακόμη σε χωριά και περιοχές που είναι δίπλα στον ταμιευτήρα.

Είναι όμως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του υπάρχοντος δικτύου ,ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες νερού που μένει ανεκμετάλλευτο και χύνεται σtη θάλασσα και τότε το διαθέσιμο νερό του ταμιευτήρα θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες της Ηλείας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Δυτ. Αχαΐα και για την περιφέρεια μας γενικότερα, αφού από αυτό εξαρτάται το μέλλον των ανθρώπων της περιοχής που έχουν επενδύσει στον πρωτογενή τομέα.

Το έργο αυτό πρέπει να ενώσει τους ανθρώπους των δύο κάμπων αφού οι αγωνίες τους και τα προβλήματα τους είναι κοινά και από κοινού τα αντιμετωπίζουν .Σε καμία περίπτωση ένα έργο πνοής για τον κοινό μας τόπο δεν πρέπει να τους διχάσει, αν και το περασμένο φθινόπωρο όταν παροχετεύθηκε νερό στα αρδευτικά κανάλια για ολιγοήμερη άρδευση της Δυτ. Αχαΐας υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς της Ηλείας που ισχυρίζονται ότι το νερό δεν επαρκεί για τις δικές τους ανάγκες.

Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων και την εφαρμογή καλών πρακτικών για την ορθολογική και συστηματική αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου της περιοχής θα επιτευχθεί η άρδευση και των δυο κάμπων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης : 

1.Είναι σε γνώση σας οι μελέτες επέκτασης της διώρυγας του φράγματος του Πηνειού και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα περάτωσης.
2.Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις υπάρχουσες μελέτες για ένταξη στην νέα προγραμματική περίοδο ή στο ταμείο ανάκαμψης.
3.Ποιό είναι το σχέδιο σας για την άρδευση του κάμπου της Δυτ. Αχαΐας και σε τι ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού.