Τοπικά

Αντίστροφη μέτρηση για την υδροδότηση από το Φράγμα Πείρου

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υδροδότηση των πρώτων οικισμών στους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας από το διυλιστήριο Αστερίου του Φράγματος Πείρου Παραπείρου, ενώ αμέσως μόλις ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του έργου το νερό θα φθάσει και στα άλλα χωριά.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Φράγμα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνης Κοτσώνης, με την ευκαιρία πλήρωσης του ταμιευτήρα με νερό, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο.

«Είμαστε πολύ περήφανοι ως υπουργείο Υποδομών που παραδίδουμε στην περιοχή της Πάτρας, του Ερυμάνθου και της Δυτικής Αχαΐας ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο, ένα έργο που θα λύσει τα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής με νερό αρίστης ποιότητας, των καλύτερων προδιαγραφών της παγκοσμίου οργάνωσης υγείας. Το φράγμα γέμισε με 48 εκατομμύρια κυβικά νερό, το μέγιστο βάθος είναι περίπου στα 60 μέτρα και έχουμε μία πλήρωση όπου το νερό φτάνει πλέον στον υπερχειλιστή με πολύ καλούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι αυτό που είχαμε προδιαγράψει ολοκληρώθηκε σε 18 μήνες και επομένως έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε νερό στο διϋλιστήριο του Ριγανόκαμπου της Πάτρας, περίπου 26 εκατ. κυβικά ετησίως. Ακόμα, έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτούμε την οικολογική παροχή από το νερό που υπερχειλίζει και τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το νέο διϋλιστήριο που κατασκευάσαμε στο φράγμα του Αστερίου. Επομένως για μία περίοδο 50 χρόνων δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υδροδότησης για τις περιοχές, για τις οποίες σχεδιάστηκε το έργο. Ταυτόχρονα είμαστε στη διαδικασία δημοπράτησης ενός τελευταίου έργου για την ύδρευση περιοχών της Δυτικής Αχαΐας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη που έδωσε πραγματικά αγώνα για να εντάξει αυτό το τελευταίο έργο και να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπρατήσεων. Άρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το νερό από το φράγμα του Αστερίου θα φτάσει και στη Δυτική Αχαΐα», τόνισε ο κ. Κοτσώνης.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΝΕΡΟ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει εντός των επόμενων ημερών το νερό από το Διυλιστήριο Αστερίου, το οποίο έχει σήμερα την δυνατότητα παραγωγής διυλισμένου νερού  24.000 κυβικά μέτρα/ημέρα θα φθάσει στους οικισμούς Κατσαϊτέικα, Λευκό, Σπαλιαρέικα, Αχαϊκό δια βαρύτητας καθώς και στους οικισμούς Ίσωμα, Βασιλικό, Φαραί, Χαϊκάλι, και Λουσικά. Επίσης το διυλισμένο νερό  θα φθάσει στο φρεάτιο Υδροδότησης της ΒΙ.ΠΕ. και απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά τους για την απόληψή του.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Β’ ΦΑΣΗΣ
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοτσώνης το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης της β’ φάσης του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με ποσό ύψους 16 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει τη κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου μεταφοράς ύδατος για την υδροδότηση των υπολοίπων πεδινών και παραλιακών οικισμών της Β.Δ. Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου που θα υδροδοτηθούν είναι οι εξής:

Δυτική Αχαΐα: Άνω Αχαΐα, Κάτω Αχαΐα, Αγιοβλασίτικα, Άνω Αλισσός, Κάτω Αλισσός, Νιφορέικα, Άγιος Νικόλαος Κράλης, Άγιος Στέφανος, Άνω Σουδενέικα, Αχαϊκό, Λουσικά, Μιτόπολη, Φλόκα, Χαϊκάλι, Μαζαράκι ενώ απομένουν Ελαιοχώρι, Πετροχώρι, Φώσταινα, Καραίικα, Κρίνος, Λιμνοχώρι, Μύρτος, Σαγέικα, Φράγκα, Άραξος, Λακκόπετρα,

Ερύμανθος: Βασιλικό, Ίσωμα, Φαρρές, ενώ απομένουν Αγία Ελεούσα, Κριθαράκια, Σταροχώρι, Χαλανδρίτσα.