Τοπικά

Νέα παρέμβαση Λιάκου για τους αμπελοκαλλιεργητές- Να ενισχυθούν λόγω της πανδημίας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Νέα παρέμβαση για τους αμπελοκαλλεργητές έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας, Φίλιππας Λιάκος, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως

“Ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις μας συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενίσχυση των αγροτών του Δήμου μας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα. Μαζί με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας ζητήσαμε και πρόσφατα την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των συναδέλφων εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες πατάτας, οπωροκηπευτικών και εσπεριδοειδών σε Λακκόπετρα, Άραξο, Καλαμάκι και σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Πρόσφατα υποδεχτήκαμε στον Δήμο μας και την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Πάτρας η οποία διαπίστωσε το μέγεθος των ζημιών. Ζητάμε για ακόμη μία φορά την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ολοκλήρωσή τους προκειμένου οι συνάδελφοι αγρότες να λάβουν ότι δικαιούνται.

Ωστόσο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί τόσο του Ν. Αχαΐας, όσο και της γειτονικής Ηλείας σε βάρος των οποίων συντελείται μία κατάφορη αδικία. Οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν αποκλειστεί και εξαιρεθεί από οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση αφορά την πανδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία κατέχοντας μεγάλο μέρος της πίτας της παραγωγής κρασιού πανελλαδικά. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να καταβάλλει στρεμματική ενίσχυση στους αμπελοκαλλιεργητές προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρέωσείς τους διασφαλίζοντας το μέλλον των καλλιεργειών. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία, ακόμη και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα επιβίωσης εκατοντάδων αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι αν δεν ενισχυθούν άμεσα θα αναγκαστούν τα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους με τεράστιες συνέπειες για την πανελλαδική παραγωγή κρασιού, αλλά και την τοπική οικονομία.

Για ακόμη μία φορά απευθύνω έκκληση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν άμεσα δραστικά μέτρα ενίσχυσης των συναδέλφων αμπελουργών πριν είναι αργά…”.