Τοπικά

Στο “κόκκινο” όλη η Αχαΐα; – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα επιπρόσθετα μέτρα

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Αχαΐα, η οποία εξακολουθεί να «βράζει».

Χθες καταγράφηκε μικρή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 94 νέα κρούσματα, 18 λιγότερα σε σχέση με προχθές όπου ο νομός μας χτύπησε «κόκκινο» με 112 θετικά περιστατικά!

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων προέρχονται από την Πάτρα προβληματίζει τους υγειονομικούς κύκλους, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση για την τήρηση των μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στην έξαρση της πανδημίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται στα Κέντρα Υγείας τόσο της Πάτρας, όσο της Κάτω Αχαΐας και της Χαλανδρίτσας, όπου παρατηρείται ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες στον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων.

«Μονόδρομος» χαρακτηρίζει την απόφαση για να γίνει «κόκκινος» όλος ο νομός ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαρ. Μπονάνος, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες 7 μέρες ο μέσος όρος των κρουσμάτων κυμαίνεται στο 63,71, ενώ ανά 100.000 κατοίκους οι μολύνσεις φθάνουν τις 30.73!

Οι υψηλοί αριθμοί των κρουσμάτων και η πίεση που προκαλούν στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ο λόγος που εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι να «κοκκινίσει» όλη η Αχαΐα, ενώ ενδέχεται να περάσει σε αυξημένα περιοριστικά μέτρα και η Ηλεία.

Οι τελικές αποφάσεις από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα ληφθούν σήμερα και δεν αποκλείεται η επιβολή περαιτέρω μέτρων και για την Θεσσαλονίκη, η οποία καταγράφει πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σήμερα.

Πάντως, ανησυχία προκαλεί και η αυξητική τάση που καταγράφεται στο επιδημιολογικό φορτίο και σ’όλη την Δυτική Ελλάδα, καθώς συνολικά εντοπίζονται 120 νέες μολύνσεις, με τους νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας να καταγράφουν μέσα στο τελευταίο 24ωρο 13άρι!

 

Αυξήθηκαν σε  71 οι νοσηλείες

Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων προκαλεί πίεση στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας, τα οποία σηκώνουν το βάρος της πανδημίας. Χθες, νοσηλεύονταν 71 συνολικά ασθενείς εκ των οποίων οι 10 στις ΜΕΘ Covid -19.

Στο ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» που είχε εφημερία η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη με 36 νοσηλείες στην Κλινική Covid -19 και άλλες 4 (εκ των οποίων οι τρεις διασωληνωμένοι) στην αντίστοιχη ΜΕΘ.

Προχθές, στο ΠΓΝΠ η Οφθαλμολογική Κλινική που έχει μετατραπεί σε Covid -19 ξεπέρασε τα όριά της και κρίθηκε αναγκαίο το άνοιγμα της ΩΡΛ, εφόσον ο αριθμός των ασθενών έφθασε τους 27. Ωστόσο, χθες μετά τα τέσσερα εξιτήρια που δόθηκαν νοσηλεύονται 23 ασθενείς στο ΠΓΝΠ και άλλοι έξι στη ΜΕΘ Covid -19 εκ των οποίων ο ένας είναι διασωληνωμένος. Η πληρότητα στην ΜΕΘ κυμαίνεται στο 60% και το τελευταίο 10ήμερο καταγράφεται μια πίεση στο σύστημα υγείας. Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους στη ΜΕΘ Covid -19  είναι μια 36χρονη και ένας 40χρονος με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, δύο είναι τα θετικά παιδιά που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ.