Τοπικά

Πρώτα άδεια και μετά η διακήρυξη για το ιχθυοτροφείο ζητά ο φορέας Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκανε ο φορέας διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου με αφορμή το σχέδιο διακήρυξης για την μίσθωση του δημόσιου ιχθυοτροφείου «Πρόκοπος» και του αύλακα «Κέντρος». Ιδιαίτερα για το δεύτερο ζητάει να εξαιρεθεί εντελώς από τη μίσθωση ο Κέντρος για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Η λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, το έλος της Λάμιας και ο αύλακας Κέντρος είναι υγροτοπικά οικοσυστήματα του εθνικού πάρκου και επικοινωνούν μεταξύ τους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες μέσω των πλημμυρισμένων εκτάσεων τα οποία περικλείουν τα οικοσυστήματα αυτά. Η διασφάλισή τους είναι πολύ σημαντική με δεδομένο ότι παρουσιάζουν υψηλή ορνιθολογική αξία, ιδιαίτερα για τα μεταναστευτικά πουλιά. Προστατεύονται, δε, από διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η διακήρυξη για τη μίσθωση της αλιευτικής εκμετάλλευσης του Πρόκοπου και του αύλακα Κέντρος (που έχει συνολικό μήκος 7,5 χλμ. και εκβάλει στην παραλία της Στροφυλιάς), ώθησε το διοικητικό συμβούλιο του φορέα να συζητήσει το θέμα σε συνεδρίασή του, δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί πολλά περιστατικά λαθροθηρίας και λαθραλιείας στην περιοχή και να καταθέσει συγκεκριμένες επισημάνσεις.

Καταρχήν, επισήμανε ότι «απαιτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ιχθυοτροφείου από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος, πριν την διακήρυξη». Εκρινε ότι η συγκεκριμένη προϋπόθεση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο προοίμιο της διακήρυξης και να διορθωθεί το σημείο.

Για την διοίκηση του φορέα ο αύλακας Κέντρος δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε κανένα όρο της διακήρυξης καθώς:

  • Δεν χρησιμοποιείται από το 2000 για ιχθυοτροφική εκμετάλλευση μέσω ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων,
  • Σύμφωνα με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη δεν αναφέρεται ρητά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκτατικό ιχθυοτροφείο και
  • Ο φορέας διαχείρισης είναι στο στάδιο προκήρυξης υδρογεωλογικής μελέτης για την περιοχή του εθνικού πάρκου με την οποία εκτός των άλλων θα επανεξεταστεί και η σκοπιμότητα ανοίγματος ή όχι της εκβολής του αύλακα Κέντρος.

Ζητάει ακόμα να προστεθεί όρος που να μην επιτρέπει στον ανάδοχο καμία παρέμβαση, καθώς μπορεί να επιφέρει «μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις» στο υγροτοπικό οικοσύστημα, καθώς και να προστεθεί στη διακήρυξη η απαγόρευση του κυνηγιού, η όχληση υδρόβιων πτηνών και οποιαδήποτε άλλους ζώου, η καλλιέργεια βατράχων, η συγκομιδή προϊόντων βάλτου (καλάμια, ψαθιά κ.ά.), η συγκοινωνία με πλωτά μέσα και «γενικά η εκμετάλλευση της έκτασης με οποιοδήποτε τρόπο».

Ο φορέας διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς εισηγείται τα μηχανοκίνητα πλωτά να διαθέτουν άδειες από τις αρχές και αυτά του συνεταιρισμού να είναι βαμμένα εξ ολοκλήρου με πορτοκαλί χρώμα. Επίσης, να απαγορεύεται η χρήση τζετ σκι εντός του χώρους της εκμίσθωσης.

Οροι στα δίχτυα και τις αποστάσεις

Το ΔΣ του φορέα πρότεινε να προστεθούν ορισμένοι επιπλέον όροι ή να ενσωματωθούν σε υφιστάμενους. Ειδικότερα, ζητάει οι ανάδοχοι να έχουν την ευθύνη του χώρου εκμετάλλευσης και να καταγγέλλουν επίσημα και άμεσα περιβαλλοντικές παραβάσεις από τρίτους, να απαγορευτεί η χρήση βολκών (δίχτυα που σταθεροποιούνται σε μικρό βάθος σε πασσάλους) και κάθε είδους μόνιμη κατασκευή παγίδευσης ψαριών (εκτός από τις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις στην είσοδο του διβαριού). Επίσης, εισηγείται τα αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα) να μην είναι συνθετικά ή διαφανή και να μην πραγματοποιείται αλιευτική δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από τους καλαμιώνες και τις φυσικές νησίδες.

Ορισμένοι ακόμα όροι που ζητάει η διοίκηση του φορέα να προστεθούν είναι: Να απαγορεύεται ρητά η χρήση του φυσικού ιχθυοτροφείου, ο ελλιμενισμός και η στάθμευσης στους χώρους του από μη μέλη του μισθωτή συνεταιρισμού, να μην χρησιμοποιείται δυνατός τεχνητός φωτισμός και η φόρτωση αλιευμάτων να γίνεται την ημέρα, και σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών όπως παρουσία μεγάλου αριθμού πουλιών ή παρατεταμένης ξηρασίας κ.ά. να τροποποιείται η αλιευτική δραστηριότητα ύστερα από υπόδειξη του φορέα διαχείρισης και με τη σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου Πατρών.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ , pelop.gr