Τοπικά

Β. Γκοτσόπουλος: “Η δημοτική Αρχή θα καταφέρει να αλλάξει την πορεία της Δυτικής Αχαΐας”

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Κοινωνική πολιτική, πολιτισμός και υποδομές, λειτουργικές και κτιριακές ανάγκες των γυμνασίων και λυκείων και ζητήματα πολεοδομικής φύσεως είναι τα κύρια αντικείμενα που διαχειρίζεται ο αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Βασίλης Γκοτσόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξη που παρεχώρησε μίλησε για τον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η προσπάθεια και το έργο που συντελείται με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Σπύρο Μυλωνά θα θέσουν τον Δήμο σε νέα πορεία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ.: Στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας δοκιμάζονται και οι δημότες της Δυτικής Αχαΐας. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ή έχετε προγραμματίσει για την ανακούφισή τους σε επίπεδο πρόνοιας και βοήθειας;

ΑΠ.: Καθημερινά οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας δίνουν έναν αγώνα για την στήριξη των ανθρώπων που ζητούν την βοήθεια και την αρωγή μας συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους.

Σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.ΔΥ. και τον Πρόεδρο κ. Τάσο Βερρόπουλο, με τον οποίο έχουμε άψογη συνεργασία, έχουμε αναπτύξει μια γραμμή στήριξης των συνδημοτών μας που έχουν ανάγκη είτε από τρόφιμα, είτε από άλλα είδη πρώτης ανάγκης και λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Όσοι θέλουν την βοήθεια μας στο ζήτημα αυτό μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Κοινότητας στο τηλέφωνο 26930-24771.

Επίσης έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο ενίσχυσης της τράπεζας τροφίμων του δήμου μας με δωρεές από διάφορους χορηγούς. Τα τρόφιμα αυτά δίνονται σε οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα και αποδεδειγμένα χρειάζονται την στήριξή μας.

Τέλος μέσα στις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσουμε στην διανομή τροφίμων για την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «Ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των δήμων και των Ιερών Μητροπόλεων» για την έμπρακτη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες έχουν πληγεί από τη διασπορά και τη διάδοση του κορωνοϊού.

ΕΡ.: Είστε υπεύθυνος αντιδήμαρχος και για τον πολιτισμό, ο οποίος διαχρονικά αποτελεί «αντίβαρο» σε περιόδους κρίσεις. Δυστυχώς όμως αυτή η κρίση, η υγειονομική ήταν διαφορετική «παγώνοντας» κάθε δράση. Πώς θα γιορτάσει ο Δήμος τα Χριστούγεννα;

ΑΠ.: Λιτά και απέριττα. Σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας κατά την οποία δοκιμάζονται σκληρά οι υγειονομικές δομές επιλέξαμε να συμβάλλουμε στην αποφυγή του συνωστισμού αναλογιζόμενοι τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν από την διοργάνωση εκδηλώσεων με ενδεχόμενη έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Προχωρήσαμε έτσι σε δράσεις που δεν απαιτούν συνωστισμό, ενισχύοντας τις Τοπικές Κοινότητες με εξοπλισμό για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο των χωριών, καθώς και στην προμήθεια χριστουγεννιάτικων δέντρων και την κατασκευή σπιτιών για την δημιουργία χριστουγεννιάτικου χωριού στην Κάτω Αχαΐα.

ΕΡ.: Σε επίπεδο πολιτισμού ποιες υποδομές προωθούνται ή είναι στον προγραμματισμό της δημοτικής Αρχής με δεδομένο ότι η Δυτική Αχαΐα δεν διαθέτει καν θεατρική σκηνή;

ΑΠ.: Στον προγραμματισμό μας είναι η αξιοποίηση υφιστάμενων κτιρίων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου και που μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών και του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε την ανάπλαση του κτιρίου των αποθηκών του ΑΣΟ στην Κάτω Αχαΐα και την μετατροπή τους σε βιοκλιματικό πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων. Στόχος μας είναι το συγκεκριμένο έργο να δημοπρατηθεί μέσα στο 2021.

Η αξιοποίηση του Κινηματογράφου του Κριμπά στα Σαγαίϊκα, ενός πολύπαθου έργου το οποίο ενώ είχε ενταχθεί στο Leader, απεντάχθηκε λόγο ελλιπούς μελέτης το 2016 και παρά τις δεσμεύσεις του τότε Δημάρχου για υλοποίηση του έργου από δημοτικούς πόρους αυτό δεν έγινε ποτέ. Εμείς από την πλευρά μας στον προϋπολογισμό του 2020 για πρώτη φορά διαθέσαμε ποσό 45.000,00 € για την εκπόνηση μελέτης η ανάθεση της οποίας μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στον Δεκέμβρη. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε ωριμότητα η οποία θα μας επιτρέψει την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η αξιοποίηση του Σχολαρχείου στην Άνω Αχαΐα. Στον προϋπολογισμό του 2020 είχαμε για πρώτη φορά εγγράψει ποσό για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του κτιρίου. Μέσα στο 2020 προχωρήσαμε στην ανάθεση της μελέτης σε ανάδοχο με διαγωνιστικές διαδικασίες έτσι ώστε το 2021 να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση του έργου μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

ΕΡ.: Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα συντήρησης των σχολικών μονάδων, χωρίς όμως να διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστώσεις. Ποιος είναι ο στόχος σας όσον αφορά τόσο στην βελτίωση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, όσο και στην ανέγερση νέων;

ΑΠ.: Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι στον δήμο μας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αξιόλογο έργο στον κρίσιμο τομέα της σχολικής στέγης. Μέσα στην δεκαετία του 2010 παραδόθηκαν σε χρήση τέσσερα υπερσύχρονα διδακτήρια, ενώ με τις παρεμβάσεις μας πετύχαμε να συντηρήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό τις σχολικές μας υποδομές.

Εμείς από την πλευρά μας αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που διαθέτουμε καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συντηρούμε τις υφιστάμενες σχολικές υποδομές συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην καλυτέρευση τους.

Επιδιώκουμε την ίδρυση και λειτουργία Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου στον Δήμο μας καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες μας στον τομέα αυτό. Για το θέμα αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και συνεννόηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Ζέρβα και μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Στόχος μας είναι η κατασκευή κτιρίου πουν θα στεγάσει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το υπό ίδρυση Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, η κατασκευή νέου κτιρίου για το Δημοτικό Σχολείο Λακκόπετρας και η στέγαση του Αθλητικού Μουσείου που λειτουργεί στο Γυμνάσιο Σαγαιίκων. Για τα ζητήματα αυτά είμαστε σε επαφή με τις Κτιριακές Υποδομές και τον Πρόεδρο τους κ. Κατσίπο και ευελπιστούμε μέσα στο 2021 να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

ΕΡ.: Ζητήματα πολεοδομικής φύσεως απασχολούν καθημερινά τον Δήμο. Ποια είναι η εικόνα σήμερα στην περιοχή, ποιες οι πιο συχνές πολεοδομικές παραβάσεις και πώς θα βάλετε τάξη;

ΑΠ.: Τα ζητήματα πολεοδομικής φύσεως που απασχολούν την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που απασχολούν την υπόλοιπη χώρα. Είναι γεγονός ότι σαν λαός θεωρούμε ότι μπορούμε να κτίζουμε όπου θέλουμε και όπως θέλουμε, ενώ δεν σεβόμαστε καθόλου τους κοινόχρηστους χώρους, αυθαιρετώντας σε βάρος τους.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξεκάθαρη πολιτική πάνω στο ζήτημα αυτό, την επιβολή του νόμου και όσα αυτός προβλέπει σε κάθε περίπτωση. Δεν είμαστε ανεκτικοί, ούτε κάνουμε τα στραβά μάτια. Βασικό όμως μειονέκτημα στον αγώνα μας για την επιβολή του νόμου είναι η τρομερά υποστελεχωμένη υπηρεσία δόμησης του Δήμου μας. 

ΕΡ.: Έχετε διατελέσει αντιδήμαρχος και σε προηγούμενες δημοτικές Αρχές. Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει αυτή την φορά;

ΑΠ.: Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, από το 2011 μέχρι και σήμερα, είμαι Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ευθύνης. Έτσι έχω ξεκάθαρη εικόνα και για τις τρείς Δημοτικές Αρχές που διοίκησαν τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας από την ίδρυση του.

Καταρχάς σήμερα η χώρα βρίσκεται σε σταθερή πορεία, έχοντας αποκτήσει μια κανονικότητα. Το γεγονός αυτό μας δίνει την δυνατότητα μέσα σε ένα σταθερό πλαίσιο να προγραμματίσουμε δράσεις και να τις υλοποιήσουμε. Επίσης ο Δήμος έχει αποκτήσει μια διοικητική και οργανωτική δομή ικανή να υποστηρίξει σημαντικά τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής. Επισημαίνω αυτές τις διαφορές διότι τα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του δήμου οι δυνατότητες αυτές δεν υπήρχαν με ότι αυτό συνεπάγεται για το παραγόμενο έργο.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει την ευτυχία να προΐσταται της προσπάθειας της ο Σπύρος Μυλωνάς, ένας άνθρωπος με γνώση και εμπειρία στην διοίκηση, με προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει και όρεξη για δουλειά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Με την παρουσία του καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, επιδιώκει την άμιλλα μεταξύ των συνεργατών του πιστεύοντας στην ομάδα.

Ο σημερινός Δήμαρχος σε αντίθεση με τον προκάτοχο του έχει κατανοήσει πλήρως τα προβλήματα που απασχολούν τον μέσο δημότη, τα οποία δεν είναι άλλα από αυτά της καθημερινότητας, έχοντας δώσει με την δράση του και τις πολιτικές του επιλογές προτεραιότητα στην επίλυση τους.

Κλείνοντας θέλω να δηλώσω ότι η παρούσα δημοτική αρχή κάτω από την ηγεσία και τις οδηγίες του Δημάρχου μας Σπύρου Μυλωνά, τον οποίο στηρίζω ανεπιφύλακτα με όλες μου τις δυνάμεις, με τις αρχές, τον τρόπο και τους ρυθμούς που δουλεύει, κάνοντας το καλύτερο δυνατόν για τον τόπο μας, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να αλλάξει την πορεία της Δυτικής Αχαΐας.