Τοπικά

Η αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας Προκόπου – Πρόταση του Δημήτρη Κατσαρού

Δημήτρης Κατσαρός
Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Πρόταση για την αξιοποίηση των υδάτινων οικοσυστημάτων της περιοχής και ειδικότερα της λιμνοθάλασσας του Προκόπου κατέθεσε ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Δημήτρης Κατσαρός, αναφέροντας:

“Τις δυνατότητες του εναλλακτικού τουρισμού τις έχω επισημάνει κατά καιρούς μέσα από την πολύχρονη ενασχόληση μου στην προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου Στροφυλιάς. Με το σημερινό σημείωμά μου θέλω να αναδείξω τις δυνατότητες αυτές στα υδάτινα οικοσυστήματα της περιοχής και ειδικότερα στη λιμνοθάλασσα του Προκόπου. Ο βασικός άξονας είναι η προοπτική μιας τουριστικής αξιοποίησης με χωρικές παρεμβάσεις στην περιοχή της Λίμνης Προκόπου, οι οποίες είναι ικανές να αναδείξουν τον οικολογικό πλούτο και χαρακτήρα, και να συμβάλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω ενός πρότυπου εναλλακτικού σχεδιασμού.

Με γνώμονα τη σημασία του τουρισμού για την εν λόγω περιοχή, η όποια παρέμβαση θα πρέπει να εδράζεται σε ένα πλαίσιο συμβατό με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η λιμνοθάλασσα είναι ένας ενιαίος υγροβιότοπος, με μικρό βάθος και καλύπτεται από πυκνούς καλαμιώνες, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο. Στη Λιμνοθάλασσα ασκείται ιχθυοκαλλιέργεια εκτατικής μορφής και ψάρεμα με παραδοσιακές μεθόδους. Στο οικοσύστημα του Προκόπου διαβιώνει πλούσια ορνιθοπανίδα στην οποία συγκαταλέγονται φαλαρίδες, πάπιες, ερωδιοί, νανοβουτηχτάρια, καλαμοκανάδες κ.α. Σύμφωνα με έρευνες στην περιοχή το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Από την μελέτη των οικολογικών παραμέτρων πρόεκυψαν αρκετά προβλήματα προερχόμενα κύρια από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή με άμεσα αποτελέσματα στην οικολογική ισορροπία της Λιμνοθάλασσας.  Με βάση αυτό λοιπόν το οικολογικό υπόβαθρο θα πρέπει να σχεδιαστούν ομάδες έργων και δραστηριοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας .

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω τις ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστήμιου Πατρών κυρίως με τα τμήματα Βιολογίας και Γεωλογίας, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. Οι προτάσεις θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και αγροτουρισμού, τη δημιουργία νέων υποδομών που λειτουργούν υποστηρικτικά στις υφιστάμενες εναλλακτικές δραστηριότητες την ανάδειξη του συνεδριακού τουρισμού και τέλος την αναβίωση του σχεδίου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ για την δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας Τεκμηρίωσης και Πρακτικής Ασκησης των οικολογικών δεδομένων της Λιμνοθάλασσας από το Πανεπιστήμιο Πατρών με τη χωροθέτηση ενός πρότυπου εργαστηρίου σε παρόχθιο χώρο.

Απαραίτητο συστατικό του εν λόγω σχεδίου θα πρέπει να είναι η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων. Επίσης κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής ο οποίος θα αξιοποιήσει τις υποδομές και θα συμβάλλει στην ανάδειξη της βιοποικιλότητας του υγροτόπου. Μια τέτοια δράση θα βελτιώσει το έργο της φύλαξης της περιοχής που ασκείται από τη Δασική Υπηρεσία υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Συμπερασματικά λοιπόν η λιμνοθάλασσα του Προκόπου και η ευρύτερη περιοχή εμφανίζει αρκετά περιθώρια ανάπτυξης και για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητος ο συντονισμός δράσεων και η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού (masterplan) για την επίτευξη βιώσιμου τουριστικού προϊόντος.

Συνεπώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλ. ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να δώσουν την δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα να αναλύσει, αξιολογήσει και βεβαίως να καταθέσει προτάσεις εναλλακτικής τουριστικής αξιοποίησης, αξιοποιώντας τις εκάστοτε ευκαιρίες, τόσο από τα εθνικά όσο και από τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, θεσπίζοντας και ενισχύοντας επιτέλους το οικολογικό brandname του βιότοπου για τα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες της ευρύτερης περιοχής”.