Τοπικά

Πώς θα αλλάξει όψη η ΒΙ.ΠΕ.-Εκδήλωση στην Περιφέρεια με πανελλαδικό ενδιαφέρον

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Ενημερωτική εκδήλωση στρογγυλής τράπεζας, για το μέλλον των Βιομηχανικών Πάρκων, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος.

Στη συνάντηση εργασίας,  που έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία  με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών – ΠΑΣΕΒΙΠΕ και την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, συμμετείχαν εκπρόσωπο από 13 Περιφέρειας και εκπρόσωποι Βιομηχανικών Περιοχών όλης της χώρας.

Στο «τραπέζι» το βασικό θέμα ήταν «οι βιομηχανικές περιοχές, ως μοχλός ανάπτυξης», ενώ τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Φωκίωνας Ζαϊμης.

Παρεμβάσεις έγινα από τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη, Αττικής, Γιώργο Πατούλη και Κρήτης,Σταύρο Αρναουτάκη.

Επίσης τις θέσεις τους κατέθεσαν τρεις αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο; Μίχαλος, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, του ΣΕΒ, του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχανικών Περιοχών κ.α.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εικόνα που έχουν σήμερα οι περισσότερες ΒΙΠΕ της χώρας, λόγω των ελλείψεων σε υποδομές και όχι μόνο και επισημάνθηκε ότι πρέπει ν’ αναλάβει ρόλο και η Πολιτεία, με παρεμβάσεις της, για να αρθούν οι παθογένειες, προς όφελος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες.

Επίσης έγινε αναφορά στην μετεξέλιξη των βιομηχανικών πάρκων μέχρι το 2050.

Από την πλευρά του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ο συμπολίτης πρόεδρος, Πέτρος Μαντάς,   παρουσίασε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, αναφέρθηκε στο διάλογο που γίνεται με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ άφησε και σαφείς αιχμές για την απουσία της  ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ στις διαδικασίες διαλόγου που έχουν ξεκινήσει.

Τόσο ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, όσο και άλλοι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν, κατέθεσαν τεκμηριωένες προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα που θα καθορίσουν την μετεξέλιξη των ΒΙΠΕ, τα προσεχή χρόνια, εστιάζοντας σε χωροταξικές, συγκοινωνιακές και ενεργειακές παρεμβάσεις.

Ακόμη κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν οι κανονισμοί λειτουργίας, που είναι αντίθετοι με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, καθώς και το αυξημένο κόστος, σε πολλές δραστηριότητες, που προκύπτουν από την έλλειψη υποδομών.

 

Επίσης στη διάρκεια της εκδήλωσης, που κράτησε περίπου 6 ώρες, καθώς συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν δεκάδες επιχειρήσεις απ’ όλη τη χώρα, αρκετοί ήσαν εκείνοι οι οποίοι πρότειναν να συζητηθούν οι δυνατότητες για συνεργατικά σχήματα, επισημαίνοντας ότι η προοπτική αυτή πρέπει να απασχολήσει στο μέλλον όλους.