Τοπικά

Προχωρά η ανάπλαση στις Αλυκές Αχαΐας

Φωτο - Κώστας Κάτσενος
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Προχωρά, συλλογικά και συντονισμένα, παρά τα πολλαπλά και πολύπλοκα προβλήματα που έχουν συναντήσει Περιφέρεια και Δήμος Δυτικής Αχαΐας, η κοινή προσπάθεια για το έργο ανάπλασης του ψαροχωρίου των Αλυκών Κάτω Αχαΐας, με έμφαση τη διασύνδεσή του με το γραφικό λιμανάκι.

Μόλις προ ημερών, ο δήμαρχος Σπ. Μυλωνάς κάλεσε στο γραφείο του τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου και των Αλιέων Νικ. Χαλιώτη και τον ενημέρωσε ότι ο δήμος θα προβεί στην εκπόνηση του αναγκαίου Τοπογραφικού, καλύπτοντας το κόστος των 18.000 ευρώ. Η ενέργεια αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση, αφού μόλις το τοπογραφικό ολοκληρωθεί, κλείνει ο φάκελος που θ’αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο. Ο δήμος ζήτησε τα 43 παραχωρητήρια των σπιτιών στις Αλυκές, για να αποτυπωθούν στο Τοπογραφικό και σε 10 περίπου μέρες θα δώσει εντολή σε μελετητικό γραφείο να το φτιάξει για να επιλυθούν τρία πράγματα.

  • Η νομιμοποίηση του λιμανιού και των λιμενικών εγκαταστάσεων, που όλα είναι σήμερα παράνομα.
  • Η καταγραφή των δημόσιων χώρων, που ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να παραχωρηθούν σε κοινή χρήση.
  • Τη τακτοποίηση ρέματος, που υπάρχει στην περιοχή.

Αυτά άλλωστε είναι προϋπόθεση για το επόμενο βήμα, αφού «καρκινοβατούν» εδώ και 30 χρόνια. «Οι κάτοικοι στις Αλυκές, με το που πατούν έξω από τα σπίτια τους, στην πραγματικότητα πατούν σε χώρους της Κτηματικής, οπότε δεν μπορούμε, άνευ κοινής χρήσης, να πάμε εμείς και να αναπλάσουμε το σημείο» εξηγεί ο κ. Μυλωνάς.

Τα παραπάνω εκτιμάται πως θα πάρουν περί τον 1 χρόνο, με τη δρομολόγηση των υποχρεώσεων για το έργο. διαδικασίες που γίνονται απο κοινού, μεταξύ του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη Φ.Ζαΐμη, σε πολύ στενή συνεργασία.

«Η διαδικασία τρέχει και τρέχει με καλούς ρυθμούς. Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις» λέει  ο Νίκος Χαλιώτης, παρότι στο αρχικό στάδιο του έργου εμπλέκονται τρεις φορείς, η Κτηματική , το υπουργείο Ναυτιλίας και το ΤΑΙΠΕΔ, που το καθιστούν δύσκολο.

pelop.gr