Τοπικά

Eμπρησμός πίσω από την φωτιά στο Μετόχι- Αποτεφρώθηκαν 40 στρέμματα δασικής έκτασης

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σαράντα στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μετόχι της Δ.Ε Λαρίσου στη Δυτική Αχαΐα, απειλώντας το προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς.

Οι φλόγες ξέσπασαν στην παραλίμνια περιοχή, λίγο μακριά το δάσος με τις κουκουναριές και το έργο της κατάσβεσης ήταν αρκετά δύσκολο, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Ευτυχώς, όμως, η κατεύθυνση των ανέμων αποδείχθηκε σύμμαχος των πυροσβεστών, οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην κινδυνεύσει από τις φλόγες το οικολογικό «στολίδι» της Δυτικής Αχαΐας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 36 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, που ρίχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνιζε ο περιφερειακός διοικητής της Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης, ενώ συνέδραμε και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.

Το πύρινο μέτωπο οριοθετήθηκε γρήγορα, αν και ένα μαύρο σύννεφο καπνού σκέπασε στον ουρανό της περιοχής καθώς οι επεκτάθηκαν γρήγορα με τη βοήθεια των ανέμων.

Ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής αναζητά τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, σε μια μέρα που οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν την γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς και μάλιστα η Αχαΐα ήταν σε κατάσταση συναγερμού.

Έμπειροι αξιωματικοί της Π.Υ. μιλούν για εμπρησμό από πρόθεση, αξιολογώντας τα δεδομένα και προσπαθούν να αντλήσουν στοιχεία για να φωτίσουν το πως εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Να σημειωθεί πως κατά το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, εκδηλώθηκαν 95 αστικές και 26 δασικές πυρκαγιές.