Τοπικά

Γ. Φεσσιάν: Κινδυνεύει να χαθεί το πρόγραμμα πρόσβασης σε παραλίες για τα ΑΜΕΑ

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Την απογοήτευσή του για την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδος προκειμένου να δημιουργήσουν στις παραλίες ολοκληρωμένες υποδομής πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα εκφράζει  ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος και ένας εκ των εμπνευστών του μηχανισμού Sea Track, Γεράσιμος Φεσσιάν.

Ο κ. Φεσσιάν με αφορμή και την ανακοίνωση του Συλλόγου Παραπληγικών Αχαΐας για την αδυναμία πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην παραλία της Λακκόπετρας παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει εγκαταστήσει μηχανισμό Sea Track, εστιάζει σε τρία βασικά ζητήματα:

-Πρώτον στο γεγονός ότι ενώ η ιδέα του Sea Track ξεκίνησε από την Πάτρα και την Αχαΐα δυστυχώς ο Νομός μας υπολείπεται στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, την ώρα που σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν εγκατασταθεί συνολικά 118 συστήματα παρέχοντας ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα.

-Δεύτερον, ότι ενώ «τρέχει» το πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 – Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» που χρηματοδοτεί κάθε Δήμο με 240.000 ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει τέσσερις παραλίες εντός των διοικητικών του ορίων καθιστώντας τες προσβάσιμες στα άτομα με κινητικά προβλήματα κανείς Δήμος της Δυτικής Ελλάδος δεν έχει υποβάλλει πρόταση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν χρήματα, αφού το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, η Δράση “Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών” του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020» απευθύνεται στους Δήμους της χώρας και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών του παραλιακού μετώπου της χώρας και έχει ως στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης χρηματοδοτείται η δημιουργία των κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών (εγκαταστάσεων και προσβάσεων) στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, όσο και στον χώρο κολύμβησης, για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής.  Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τη χειμερινή περίοδο, χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων κ.ά.

«Όταν άνοιξε το πρόγραμμα το 2017 ενημέρωσα άμεσα τους παραλιακούς Δήμους της Αχαΐας προκειμένου εγκαίρως να καταθέσουν προτάσεις για να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Κάθε Δήμος είχε δικαίωμα να λάβει έως και 240.000 ευρώ, διαμορφώνοντας έως τέσσερις παραλίες εντός των διοικητικών ορίων. Σε αυτές θα μπορούσε να εγκαταστήσει μηχανισμό Sea Track, αποδυτήρια, σκιάστρα κι άλλες υποδομές για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Αυτομάτως αυτό θα τους έδινε το πλεονέκτημα να μετατραπούν σε τουριστικό προορισμό για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και το πρόγραμμα κλείνει τέλος του χρόνου με αποτέλεσμα να χαθούν και πιστώσεις και η ευκαιρία», τόνισε ο κ. Φεσσιάν.

-Τρίτον, οι Δήμοι χάνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ακόμη σημαντικό τουριστικό πλεονέκτημα, αφού η διαμόρφωση των παραλιών για να έχουν πρόσβαση τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα τουριστικά οφέλη.