Τοπικά

Ερώτηση Τσιγκρή στη Βουλή για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τον καύσωνα του Μαΐου

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη των καλλιεργητών ελιάς και εσπεριδοειδών που επλήγησαν από τον καύσωνα του Μαΐου. 

 Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή: 

 «Ο καύσωνας -που σημειώθηκε στις 17, 18 και 19 Μαΐου- προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες ελιάς της Αχαΐας. 

 Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές ξεπέρασε του 38 βαθμούς, με αποτέλεσμα την καταστροφή της γύρης στις ελιές καθώς και το επακόλουθο φαινόμενο της σχοινοκαρπίας, το οποίο οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την  περίοδο της γονιμοποίησης.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άνθη της ελαιοκομικής παραγωγής σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δημιουργήθηκαν έντονα προβλήματα στην καρπόδεση των ελιών και των εσπεριδοειδών. 

 Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της καρπόδεσης βρισκόταν σε κρίσιμη φάση ανάπτυξης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι μη αναστρέψιμες. 

 Από την άλλη μεριά, η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας προξένησε αλλοίωση στη δομή των πρωτεϊνών και θρόμβωση του πρωτοπλάσματος στη παραγωγή εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα τη πτώση των καρπών κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης». 

 Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την άμεση απόδοση αποζημιώσεων για τους αγρότες που επλήγησαν από τον καύσωνα του Μαΐου και β) πότε θα καταβληθούν οι παραπάνω αποζημιώσεις._