Τοπικά

Πανηγυρίζει σήμερα του Αγίου Ιωάννη η Κάτω Αχαΐα – Αρχιερατική λειτουργία το πρωί από τον Μητροπολίτη

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Το γενέθλιον τον Τιμίου Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου τιμά σήμερα η Εκκλησία μας και πανηγυρίζει με λαμπρότητα στην Κάτω Αχαΐα η Ενορία του Τιμίου Προδρόμου.

Σήμερα το πρωί, θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, υπό του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ενώ το απόγευμα θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση προς τον Άγιο Ιωάννη και θείο κήρυγμα υπο του Αρχιμανδρίτου π. Ιεροθέου Ανδρουτσοπούλου.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, υπό του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρύσανθου.

Αξίζει να αναφερθεί πως η σημερινή είναι μία από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι’ αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριού να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους. Επίσης ο Αϊ Γιάννης αποκαλείται και Ριγανάς, επειδή την ημέρα αυτή έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη, η οποία έπρεπε να συλλεχθεί πρωί πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου, αφού πίστευαν, ότι έτσι είχε μαγική δύναμη.