Τοπικά

Δυτική Αχαΐα: «Χωρίς συμπαράσταση, πάμε χαμένοι…»! – Τι αναφέρουν οι αντιδήμαρχοι Γκοτσόπουλος και Μάλλιαρης

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δευτέρα ανοίγουν ξανά τα καταστήματα εστίασης, και στη Δυτική Αχαΐα. Και κάποια απ’ αυτά, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, θ’ απλωθούν περισσότερο.

Η δημοτική αρχή δηλώνει έτοιμη να κάνει ό,τι καλύτερο και περισσότερο περνάει απ’ το χέρι της, εντός των πλαισίων της νομιμότητας, για να σταθεί στο πλευρό ενός κλάδου που κλυδωνίζεται επικίνδυνα λόγω παρατεταμένου λουκέτου.

Οπως φαίνεται, προέχει για τους επαγγελματίες της εστίασης να επιβιώσουν, να μείνουν ζωντανοί και μετά ν’ απλώσουν τα πόδια τους και πιο μακριά. Η κουβέντα μας με δύο επιτελικά στελέχη της δημοτικής αρχής της Δυτικής Αχαϊας, δύο αντιδημάρχους νευραλγικών πόστων, τον Γρηγόρη Μάλλιαρη και τον Βασίλη Γκοτσόπουλο, δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο θέμα. Επεκτάθηκε στον γενικότερο οικονομικό τομέα.

Και οι δύο αντιδήμαρχοι έδειξαν ιδιαίτερα ανήσυχοι και θορυβημένοι. Από τη στιγμή που η Δυτική Αχαΐα στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική επιβίωσή της στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, λογικό είναι να ‘χει γεμίσει με πυκνά σύννεφα ο ουρανός της περιοχής. Και τον ένα τομέα και τον άλλο, ο κορονοϊός τον χτύπησε αλύπητα.

Βασίλης Γκοτσόπουλος: «Πολύ σοβαρό το πλήγμα για την περιοχή μας»

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού, Βασίλης Γκοτσόπουλος, μπορεί να μην είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος από πλευράς δημοτικής αρχής για το κομμάτι της εστίασης και το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στο χώρο, υπό προϋποθέσεις, όμως έχει λόγω της εμπειρίας του και της θέσης του πλήρη εικόνα της κατάστασης για τη Δυτική Αχαϊα.

-«Απ’ όσο γνωρίζω, καθώς τη γενική υπευθυνότητα επί του θέματος την έχει ο κ. Μάλλιαρης, και αυτός έχει όλες τις λεπτομέρειες σε βάθος, η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να διευκολύνει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα. Για παράδειγμα, στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του χώρου κάλυψης ενός καταστήματος. Στην πλατεία Δημοκρατίας, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για αντικειμενικούς λόγους».
-«Επίσης, όσον αφορά καταστήματα εστίασης στον αιγιαλό, στη Λακκόπετρα πχ, στις περιπτώσεις που η απόσταση μεταξύ τους είναι πολύ μικρή, αντίστοιχα μικρά είναι και τα περιθώρια. Οπου όμως υπάρχει δυνατότητα, θα υπάρχει και άμεσα διευκόλυνση».
-«Ζητάτε την εκτίμησή μου για τη γενικότερη κατάσταση στο οικονομικό κομμάτι. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Η Δυτική Αχαΐα είναι στηριγμένη σε δύο βασικούς πυλώνες από οικονομικής πλευράς: αγροτική παραγωγή και τουρισμός. Και στους δύο πυλώνες η κατάσταση δεν είναι καλή».
-«Στην αγροτική παραγωγή πάμε απ’ το κακό στο χειρότερο. Η πατάτα έφτασε να πωλείται 15 λεπτά το κιλό, εξευτελιστική τιμή. Με τα καρπούζια υπάρχει ανησυχία για κάτι παρόμοιο. Με το σταφύλι, μπορεί και χειρότερα. Θυμίζω ότι η φετινή σοδειά στο λάδι ενώ ήταν εξαιρετική από ποιότητα, ήταν απογοητευτική σε τιμές. Αν λάβουμε υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τις εξαγωγές, λόγω και των αυστηρών μέτρων για αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο για τους παραγωγούς».
-«Και στον τουρισμό παρόμοια κατάσταση. Μέσα προς τέλη Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα, άρα σοβαρό πρόβλημα. Ενώ η σεζόν διαρκούσε τις άλλες φορές 4 τουλάχιστον μήνες, τώρα θα διαρκέσει μάξιμουμ 2 μήνες».
-«Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σοβαρό και μεγάλο είναι το πλήγμα, από οικονομικής πλευράς, για την περιοχή. Φοβάμαι πως Σεπτέμβριο, Οκτώβριο θα βγει έντονα στην επιφάνεια το πρόβλημα. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει η Κυβέρνηση να δει άμεσα και οργανωμένα το θέμα του αγροτικού τομέα που βασίζεται στις εξαγωγές. Και ο δικός μας αγροτικός τομέας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές».

Γρηγόρης Μάλλιαρης: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους επιχειρηματίες εστίασης»

-«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την καλύτερη δυνατή διευκόλυνση των επιχειρηματιών της εστίασης. Και αυτό θα συμβεί αφενός γιατί είναι πάγια πολιτική της δημοτικής αρχής να στέκεται πλάι στον πολίτη, στον επιχειρηματία, αφετέρου γιατί ειδικά ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και χρειάζεται στήριξη».
-«Δεν έχουμε ακόμα αρκετά αιτήματα επιχειρηματιών για επέκταση του χώρου λειτουργίας, αλλά στην πορεία θα υπάρξουν. Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι είναι μουδιασμένοι ακόμα από την όλη κατάσταση και το πρώτο που τους ενδιαφέρει είναι οι τελικές ετοιμασίες ενόψει της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους, τη Δευτέρα. Τα υπόλοιπα θα λυθούν στην πορεία. Θα βρεθούν λύσεις. Εμείς ως δημοτική αρχή θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της νομιμότητας, για να βοηθήσουμε. Θα γίνει από την πλευρά μας ό,τι καλύτερο και ό,τι περισσότερο, εντός νομιμότητας».
-«Παρότι είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος, στην προκειμένη περίπτωση, κι επειδή με ρωτάτε γενικότερα για το πόσο θα κοστίσει στην περιοχή η κρίση λόγω κορονοϊού, θα σας πω ότι είμαι ανήσυχος. Είναι τεράστιο το πλήγμα για την περιοχή. Η Δυτική Αχαΐα στηρίζεται στον τουρισμό και είναι μια κατ’ εξοχή αγροτική περιοχή. Με τον τουρισμό βλέπετε τι γίνεται… Κανείς δεν γνωρίζει πόσο βαθιές θα είναι οι πληγές που θ’ αφήσει η φετινή σεζόν. Αλλά και ο αγροτικός κόσμος υφίσταται μια πρωτοφανή ζημιά. Φτάσαμε σε σημείο να διατίθεται από τους παραγωγούς η πατάτα 15 λεπτά το κιλό. Μην κοιτάτε ότι στο ράφι για τον καταναλωτή φτάνει σε 4πλάσια τιμή. Ο παραγωγός 15 λεπτά την πουλάει και δεν βγάζει ούτε το κόστος. Τα ίδια, πάνω-κάτω, συνέβησαν και στους ελαιοπαραγωγούς. Κι εκεί πολύ χαμηλές τιμές».
-«Για τον αγροτικό κόσμο μόνο μία σανίδα σωτηρίας μπορεί να υπάρξει. Και αναφέρομαι στην κρατική αρωγή. Επιβάλλεται να παρέμβει η Πολιτεία και να βάλει πλάτη, γιατί ειδικά οι παραγωγοί έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά. Αν συμβεί αυτό, νομίζω ότι σταδιακά η αγορά θα βρει τα πατήματά της μετά από λίγο καιρό. Αλλιώς, ανησυχώ ότι μπορεί να έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες».

pelop.gr