Τοπικά

O Παναγιώτης Κουνάβης για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σχόλιο για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Κουνάβης, αναφέροντας:

“Η δεύτερη περίοδος της πανδημίας ξεκινάει. Από σήμερα και η χώρα μας μπαίνει σε μια “χαλάρωση” των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Άγνωστο είναι και  πόσο θα διαρκέσει και ποια μορφή θα πάρει αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει τελικά στην καθημερινότητά μας. Προεξάρχοντος του πρωθυπουργού αλλά και όλων των κομμάτων, από όλα τα χείλη ακούμε για ένα νέο κύκλο οικονομικής κρίσης και όλοι συμφωνούν ως προς την παραπάνω διαπίστωση, άσχετα από την ιδεολογική τους αφετηρία.

Μαζί με αυτό εντάσσεται ο προβληματισμός και η συζήτηση για τον έλεγχο και την ταυτοποίηση ανθρώπων που μπορεί να είναι φορείς του ιού.Για παράδειγμα ήδη υπάρχει προβληματισμός για τη χρήση της εφαρμογής για κινητά “trace together”, που μπορεί να ταυτοποιήσει ανθρώπους που βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από ασθενείς του κορωνοϊού.

Το εργατικό δίκαιο μπαίνει σε ένα καινούριο κύκλο που ενσωματώνει την ψηφιοποίηση και την ρομποτική. Σε γενικές γραμμές η πανδημία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο που θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση,τα big data και τα δίκτυα.

Μεγάλοι διανοητές μιλούν για μια ριζική αλλαγή του κόσμου όπως τον ξέραμε. Τις τελευταίες ημέρες και στον ηλεκτρονικό και τον έντυπο τύπο υπάρχει πληθώρα απόψεων και προβληματισμών.

Φυσικά η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι συνωμοσιολογική όπως για παράδειγμα, ότι πρόκειται για μια ασθένεια που κάποια σχέδια την έσπειραν στον πλανήτη.

Ζούμε μια βαθύτατη υγειονομική κρίση που θα απαιτήσει τεράστια ποσά για να ξεπεραστεί και να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής.

Τεράστια σημασία θα έχει αν τον ψηφιακό έλεγχο της καθημερινότητά μας θα τον έχουν οι υγειονομικές αρχές ή αυτός ο έλεγχος θα είναι η απαρχή για την οικοδόμηση της κοινωνίας που περιέγραψε ο Όργουελ.

Το ζητούμενο για όλα τα παραπάνω είναι κατά πόσο η ίδια η πανδημία και η εξάλειψή της θα οδηγήσει σε έναν κόσμο περισσότερο υγιή και τις κοινωνίες ευημερούσες ή θα περάσουμε σε άλλες καταστάσεις που την ζημιά θα την πληρώσουν οι “εποπτευόμενοι” πολίτες πλέον.

Προς το παρόν οφείλουμε να περνούμε μέτρα ατομικής υγιεινής,να προβληματιζόμαστε ώστε από το μούδιασμα τόσων εβδομάδων να περάσουμε σε κίνηση ιδεών,δράσεων και αποτελεσματικότητας ενάντια στον ιό και την κρίση που γεννάει.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 75 χρονιά από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Ας ελπίσουμε πως αυτή η χρόνια θα φέρει χαμόγελα και ελπίδες ακόμα πιο πλατιά από εκείνα τις 8/5/1945 στην ανθρωπότητα και την επιστήμη”.