Τοπικά

K. Tαπεινός: Έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο- Ζητάμε τη συνεργασία των πολιτών

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Μάλιστα, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ενημερώνει τους πολίτες ζητά την συνεργασία τους στην προσπάθεια όλων, για την αποφυγή των υπαίθριων πυρκαγιών. Έχοντας υπόψη την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου και με δεδομένη την αλλαγή – επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλλουν στην μετατροπή μιας μικρής φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών στα εξής:

  1. Από 1η Μαΐου μέχρι και 31η Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται η καύση αγροτικών εκτάσεων αλλά και η χρήση της φωτιάς μέσα ή κοντά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
  2. Επιτρέπεται η καύση μόνο κατόπιν σχετικής Άδειας Καύσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Βι.Πε. Πατρών) και αφού ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα
  3. Όσοι εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο (ιδίως με χρήση φλόγας ή που αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία) κατά την παραπάνω περίοδο και κυρίως κοντά σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε βλάστηση με ξηρούς θάμνους και χόρτα, οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς
  4. Όσοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες ή γενικά κατοικίες κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές με βλάστηση, να προβούν στον καθαρισμό των χόρτων εντός και γύρω από αυτές, καθώς και στην κοπή κλαδιών δέντρων που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή πάνω από τις σκεπές. Επίσης να εξασφαλίσουν δεξαμενή νερού με βρύση και λάστιχο ποτίσματος κήπων, μήκους τουλάχιστον 20 μέτρων.
  5. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρατηρήσει ύποπτο καπνό ή φλόγα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο (199) και το Δήμο στο 2693025000, 2693025910
  6. Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπεδικών χώρων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές (μέχρι 100μ) υποχρεούνται στην κοπή και απομάκρυνση καυστών ή εκρήξιμων υλικών για αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς (Πυρ. Διάταξη 4/2012 Α.Π.Σ.).
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Ταπεινός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων να προχωρήσουν σε καθαρισμό των οικοπέδων, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, ο Δήμος θα προβεί σε κοπή της βλάστησης και των κλάδων δέντρων που δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια των πεζών και των διερχόμενων οχημάτων στα όρια των δημοτικών δρόμων, επιφυλασσόμενος και για ενεργοποίηση των ποινικών και αστικών διαδικασιών που προβλέπονται από το Νόμο.

Όπως αναφέρει «αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, άμεσα, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας μπορεί να προβεί στην κοπή των κλαδιών αυτών, χωρίς περαιτέρω ενημέρωση και με καταλογισμό, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, της δαπάνης που αναλογεί.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από σημεία, για τα οποία έχουν διατυπωθεί έντονα παράπονα από διερχόμενους πολίτες αλλά και υπηρεσίες που κάνουν καθημερινή χρήση του δημοτικού δικτύου (Πυροσβεστική υπηρεσία, Αστυνομία, Δασονομείο, ΚΤΕΛ Αχαΐας κ.α.). Τέλος, εργασίες θα πραγματοποιηθούν και σε όλο το επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια πεζών και οχημάτων».