Τοπικά

Δυτική Ελλάδα – Επανάσταση ’21: 200 καλές ιδέες για τα 200 χρόνια

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Περισσότερες από 40 ώρες τηλεδιάσκεψης έχουν καταγράψει οι συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Η πλειοψηφία των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα περάσουν στο επόμενο επίπεδο αξιολόγησης.
Από τις 320 προτάσεις που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια, οι 94 αφορούν την κατηγορία των επιστημών, οι 185 του πολιτισμού, οι επτά του φιλελληνισμού, οι 11 του αθλητισμού και άλλες 23 έχουν «άλλο» περιεχόμενο.

Κάθε ομάδα εργασίας (από τις πέντε) ανέλαβε να κάνει μία πρώτη αξιολόγηση στις 64 προτάσεις που τους ανατέθηκε. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει θετική βαθμολογία οι 229 προτάσεις, 59 έχουν απορριφθεί και άλλες 37 τελούν υπό κρίση. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι ομάδες εργασίες συνεδριάζουν κάθε επτά μέρες.
Οι 157 προτάσεις έχουν υποβληθεί από την Αχαΐα, οι 121 από την Αιτωλοακαρνανία και οι 23 από την Ηλεία ενώ άλλες 19 προτάσεις προέρχονται από περιοχές εκτός Δυτικής Ελλάδας. Τις 139 έχουν υποβάλει σύλλογοι, 81 προτάσεις υποβλήθηκαν από ιδιώτες, 77 από τους Δήμους και 23 από δημόσιους φορείς.

Από την πρώτη αξιολόγηση που έγινε και ολοκληρώνεται σύντομα, διαπιστώνεται ότι οι 49 προτάσεις έχουν όριο που εκτείνεται σε επίπεδο κοινότητας, οι 160 σε επίπεδο πόλης, οι 27 σε επίπεδο νομού, οι 63 σε επίπεδο Περιφέρειας, οι 63 σε εθνικό επίπεδο και άλλες 63 καλύπτουν το κριτήριο που αφορά το ενδιαφέρον του απόδημου ελληνισμού.
Ενα ακόμα στοιχείο, το οποίο προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα, είναι ότι το 41% του συνόλου των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια, δηλαδή 131 προτάσεις, είναι αποτέλεσμα συμπράξεων ανάμεσα σε φορείς.

Ο Ανδρέας Φίλιας, εντεταλμένος σύμβουλος και βοηθός περιφερειάρχη για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από το 1821, πολύ πριν από την πανδημία ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν για να διευκολυνθούν τα μέλη της Γνωμοδοτικής και χρησιμοποιήθηκε η νέα τεχνολογία για τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας που ξεκίνησαν πριν από 15-20 ημέρες. «Είναι μία πρώτη αξιολόγηση από τις ομάδες εργασίας στις οποίες μετέχουν τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια, οι εισηγήσεις των ομάδων θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Γνωμοδοτικής για τις εκδηλώσεις που θα προταθούν στην Περιφέρεια ότι είναι κατάλληλες για να διοργανωθούν…».

Η υλοποίηση των προτάσεων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά της Περιφέρειας. Ο Α. Φίλιας πρόσθεσε ότι η συνολική λίστα θα αποσταλεί στην «Ελλάδα ’21» και την «Πρωτοβουλία ’21», προκειμένου να μπορέσουν κάποιες από αυτές τις προτάσεις να υιοθετηθούν από τους δύο φορείς.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά, ώστε να κατατεθεί η πρόταση της Περιφέρειας μέσω του ΕΣΠΑ για την δημιουργία ενός ψηφιακού πάρκου, μιας ολοκληρωμένης εικονικής ξενάγησης και ενός λευκώματος με την ιστορία της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργία ιστοσελίδας και ενός ντοκιμαντέρ