Τοπικά

Έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο Δυτικής Αχαΐας για τον κορωνοϊό – Συντονισμός δράσης (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη για τον κορωνοϊό συγκάλεσε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς την Κυριακή στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου.

Μοναδικό και κύριο θέμα συζήτησης ήταν αφενός η εφαρμογή των οδηγιών και μέτρων που έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα ο ΕΟΔΥ κι αφετέρου, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, οι αρχηγοί των παρατάξεων, οι αστυνομικοί διευθυντές, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι των εργαζομένων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση στους πολίτες να μένουν στο σπίτι και να εφαρμόζονται όλες οι οδηγίες και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου, ενώ όπως είπε ο “Δήμος βρίσκεται μπροστά για να καθοδηγεί τους δημότες, αναλαμβάνοντας το βάρος υλοποίησης του σχεδιασμού και του συντονισμού των τοπικών αρχών”.

Τόνισε πως στην παρούσα φάση είναι πολύ σημαντικό να μην επιφορτίζονται οι δομές υγείας, γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα να επικοινωνούν αρχικά με τον οικογενειακό τους γιατρό, ο οποίος και θα τους καθοδηγήσει. Ακόμη αναφέρθηκε στα επιπρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί όσον αφορά στην λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών για να μην παρατηρείται συνωστισμός, όπως επίσης, και στα μέτρα προστασίας στους υπαλλήλους καθαριότητας. Ακόμη, τόνισε πως ο Δήμος; θα συνεχίσει την ενημέρωση των πολιτών, ενώ επεσήμανε πως η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα και για ειδικές ομάδες, όπως οι Ρομά και οι εργάτες γης. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ακόμη πως η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημιές, ενώ καταλήγοντας συνέστησε ψυχραιμία κι όχι πανικό

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας, Τάσος Γιακουμής κατά την τοποθέτησή του αφού αναφέρθηκε στα επιστημονικά δεδομένα του ιού, επεσήμανε πως δεν υπάρχει ανοσία, ούτε ακόμη φάρμακο. Επεσήμανε πως σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, το 85% του πληθυσμού θα το περάσουν ανώδυνα, το 15% πιο επώδυνα και το 5% θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ακόμη, ο κ. Γιακουμής ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρο ότι η Πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα, ενώ αναφέρθηκε στις παθογένειες του συστήματος υγείας, λέγοντας πως από τις 2000 κλίνες λειτουργούν μόνο οι 568. Επίσης επεσήμανε πως παρά τις επισημάνσεις της επιστημονικής κοινότητας ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και υπάρχει μία χαλαρότητα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, στο οποίο έχουν ληφθεί μέτρα και υπάρχει διαλογή των περιστατικών πριν την είσοδο. Τέλος επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντική η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας προκειμένου να μην μεταδοθεί ο ιός καταρχάς στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Όπως είπε, ο ιός μεταφέρεται με σταγονίδια από το στόμα γι΄αυτό πρεπει να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να μεταδίδεται και από μολυσμένες επιφάνειες. Πάντως, όπως ο κ. Γιακουμής, εάν νοσήσουμε όλοι θα πεθάνουν 5.000 άτομα.

Κλείνοντας την εισήγησή τους, ο κ. Γιακουμής κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

1. Να μήν υπάρχει συνωστισμός σε όλες τις υπηρεσίες εάν είναι δυνατόν.
2. Αποσυμφόρηση στους χώρους συνάθροισης κοινού
3. Γιατροί μαζί με δημοτική αρχή να επικοινωνήσουν με την κοινωνία και τις ειδικές ομάδες πληθυσμού
4.  Ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων
5. Αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Από το Α.Τ. Κάτω Αχαΐας, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε πως ο ρόλος της Αστυνομίας είναι κατασταλτικός καθώς ελέγχει αν τηρούνται τα μέτρα που συνιστούν ποινικό αδίκημα, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση δυνάμεων. Κάλεσε τους προέδρους των κοινοτήτων και τους φορείς να ενημερώσουν τον κόσμο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας του Αστυνομικού τμήματος, λέγοντας πως τα ΚΕΠ πρέπει να βοηθήσουν στα γνήσια της υπογραφής και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη προφύλαξης κυρίως, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τονίζοντας πως πρέπει να εξοπλιστούν με ατομικά είδη υγιεινής.

Απο την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Άγγελος Καραντζάς τόνισε πως “πρόκειται για μία αχαρτογράφητη, πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ο τομέας της καθαριότητας είναι εύθραυστος. Ήδη αρκετοί υπάλληλοι έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, ενώ όπως είπε, υπάρχει στην πόλη μία υγειονομική βόμβα στην συνοικία των Ρομά, όπου δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Νικολάου, ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας για τον ιατρό εργασίας, ενώ πρότεινε να συσταθεί μία ευέλικτη επιτροπή για να παρακολουθεί την κατάσταση. Ζήτησε ακόμη να γίνουν απολυμάνσεις στα δημοτικά κτίρια, όπως επίσης, να ασκηθούν πιέσεις στην Περιφέρεια για να επισπευθεί ο αντικουνουπικός ψεκασμός, λέγοντας πως 25 Δήμοι βρίσκονται σε επιφυλακή για το κουνούπι του Νείλου. Τέλος, κατέθεσε πρόταση να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε όλη αυτή την περίοδο να μην γίνονται διακοπές ρεύματος και να υπάρξει αναστολή στις οικονομικές  υποχρεώσεις των δήμων.

Ο Άγγελος Στεργιόπουλος, συμφώνησε με τις προτάσεις του Δημάρχου, λέγοντας πως πρέπει να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο είχε απαξιωθεί. Όπως είπε, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, πρέπει πρωτίστως οι πολίτες να αντιληφθούν το μέγεθος της ατομικής και συλλογικής τους ευθύνης και είπε, πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη ως προς την επικοινωνία και ενημέρωση των ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι Ρομά και οι εργάτες γης.

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Θανόπουλος τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των δημοτών οι οποίοι οφείλουν να πειθαρχούν στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ενώ ζήτησε να ενεργοποιηθούν όλα τα κοινοτικά συμβούλια των χωριών. Ακόμη, ζήτησε να επανασυνδεθει το ρεύμα σε όσα νοικοκυριά έχει κοπεί, όπως επίσης και να επεκταθεί η καθαριότητα και να διεκδικήσει ο Δήμος από την Πολιτεία δωρεάν υλικά προστασίας. Τέλος έθεσε το ζήτημα των κλειστών σχολείων, λέγοντας πως χιλιάδες μαθητές κυρίως, της Γ’ λυκείου αγωνιούν αφού δεν ξέρουν τι θα γίνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο κ. Μπατζαλής πρότεινε να δοθεί δωρεάν υγειονομικό υλικό σε ευπαθείς και άπορους συμπολίτες, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την ενημέρωση των Ρομά. Όπως είπε γίνονται ακόμη συγκεντρώσεις στη συνοικία των Ρομά, ενώ δεν υπάρχει εσωτερική συνεννόηση, γι’ αυτό και πρότεινε επιτροπές του Δήμου να επισκεφθούν τα σημεία αυτά και να ενημερώσουν τον κόσμο.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας, Κώστας Ταπεινος τόνισε πως οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή, ενώ καθημερινά υπάρχει επαφή και επικοινωνία με όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Ακόμη, ανέφερε πως όλες οι εθελοντικές ομάδες και ο ΣΕΔΙΠ βρίσκονται σε εγρήγορση για να αξιοποιηθούν όποτε και όπου χρειαστεί.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κ. Αχαΐας Ευάγγελος Τησαρχόντος, ανέφερε πως πρέπει να ενισχυθεί η υπηρεσία της καθαριότητας και πως η άδεια ειδικού σκοπού είναι στην ευχέρεια των προϊσταμένων οι οποίοι οφείλουν να κάνουν σωστό προγραμματισμό για να μην μείνει χωρίς προσωπικό.

Ο Γκοτσόπουλος Βασίλης Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, επεσήμανε πως “δεν υπάρχει άλλη λύση από το μείνουμε στο σπίτι. Δυστυχώς, το σύστημα υγείας δεν μπορεί να υποστηρίξει την πανδημία, σε περίπτωση έκρηξης των κρουσμάτων, γι’ αυτό οι δημότες πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες”. Τέλος, ανέδειξε κι ο κ. Γκοτσόπουλος το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ενημέρωσης και προσέγγισης των δύο πληθυσμιακών μονάδων, των Ρομά και των εργατών γης.

Ο Παλαιολόγος Κωνσταντίνος πρότεινε ο Δήμος να επικοινωνήσει με τους εργοδότες των εργατών γης, ενώ αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον καταυλισμό των Ρομά, όπου άνθρωποι συνυπάρχουν μαζί με απορρίμματα και περιττώματα.

Ο Ρέλλος Κωνσταντίνος Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Δύμης, στην τοποθέτησή του ενημέρωσε πως ο εμπορικός κόσμος της περιοχής αποφάσισε να διατηρήσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ως έχει, ενώ αναφέρθηκε και στα σούπερ μάρκετ επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για περιορισμό του συνωστισμού είναι σε θετική κατεύθυνση. Ακόμη, ζήτησε να ληφθεί μέτρο που να ορίζει τον αριθμό των καταναλωτών που μπορούν να εισέρχονται και στα καταστήματα λιανικής πώλησης, ενώ όπως είπε, όλα τα καταστήματα λειτουργούν βάσει των οδηγιών και των υποδείξεων του ΕΟΔΥ, έχοντας λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Ο αντιδήμαρχος, Μάλλιαρης Γρήγορης ανέφερε πως οφείλει ο Δήμος να θέσει σε σωστή βάση όλες τις προτεραιότητες βάσει των οδηγιών της Πολιτείας, ενώ όπως είπε, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει λόγω της απειθαρχίας των πολιτών.Ακόμη, τόνισε πως τα Κέντρα Κοινότητας πρέπει να διαθέτουν υλικό και μέσα προστασίας, να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των γιατρών και να εξεταστεί το ενδεχόμενο συγκρότησης κλιμακίων για την επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.

Ο κ. Ντεμίρης πρόεδρος των ξενοδόχων και της εστίασης Δυτικής Αχαΐας , τόνισε πως πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα με έντονο τρόπο προκειμένου να καθυστερήσει η μετάδοση του ιού και να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι για να περιορίζονται στο ελάχιστο φαινόμενα ανυπακοής.