Διεθνή

Η μικρή χώρα που αναχαίτισε πιο αποτελεσματικά τον κορωνοϊό

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης δοκιμάζει τις αντοχές του απέναντι στον κορωνοΐό, υπάρχει μια μικρή νησιωτική χώρα -μια ανάσα από τις πληττόμενες- που δείχνει να κερδίζει το «στοίχημα» βάζοντας τα «γυαλιά» στις υπόλοιπες.

Ποιος θα περίμενε πως η Ταϊβάν, η οποία δεν είναι καν μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (αυτό σημαίνει πως δεν λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας), θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοΐού μετρώντας μόνο 45 κρούσματα και 1 νεκρό;

Η Ταϊβάν έδρασε γρήγορα. Ήδη από τα μέσα του Δεκέμβρη, όπου οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε αντιληφθεί καν την επικείμενη μυστηριώδη νόσο, η κυβέρνηση αφουγκράστηκε πλήρως την κατάσταση και μπλόκαρε τις πτήσεις από την Κίνα, θέτοντας σε καραντίνα τους πολίτες που έρχονταν από πληγείσες περιοχές, πριν ακόμα παρουσιάσουν τα πρώτα κρούσματα.

Η αλήθεια είναι πως εκεί βρίσκεται η αρχή του προβλήματος στις πληγείσες χώρες, η καθυστέρηση να λάβουν δραστικά  μέτρα προστασίας των πολιτών.

Ένα άλλο μέτρο της κυβέρνησης της Ταϊβάν που αποδείχθηκε «σωτήριο» είναι η διαρκής ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων σχετικά με τις περιοχές στις οποίες βρέθηκαν οι νοσούντες από Covid-19, πριν διαγνωστούν, ώστε να εξετάζονται άμεσα όσοι πολίτες είχαν έρθει σε επαφή.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς, ένας ασθενής με συμπτώματα άλλαξε τρία ταξί για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς.

Στη χώρα που αποδείχτηκε υπόδειγμα για αυτή την δύσκολη κατάσταση, φαίνεται πως όλα κινήθηκαν βάσει σχεδίου. Για να εισέλθουν οι πολίτες σε δημόσιες υπηρεσίες, θα έπρεπε υποχρεωτικά να απολυμάνουν τα χέρια τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ψηφιακή Πολιτική λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ο Αρμόδιος Υπουργός Όντρει Τανγκ έθεσε σε εφαρμογή ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης φαρμακείων με αποθέματα, ώστε να αποφευχθούν οι ανούσιες ουρές σε καταστήματα. Η χώρα δεν αντιμετώπισε έλλειψη μασκών, καθώς είχε φροντίσει να προμηθευτεί από νωρίς.

Φυσικά δεν είναι τυχαίο πως η χώρα που έδρασε πιο αποτελεσματικά από όλες τις άλλες, ήταν εκείνη που λίγα χρόνια πριν είχε χτυπηθεί ανελέητα από τον φονικό SARS. Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση της Ταϊπέι βασίστηκε στα πόδια της και αντιμετώπισε την κατάσταση υποδειγματικά, όταν οι «μεγάλες» χώρες κοιμόντουσαν ήσυχες.

πηγή