Τοπικά

Κραυγή απόγνωσης από τον κλάδο της εστίασης- Τι μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα ο ΣΚΕΑΝΑ

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

«Για την συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων του κλάδου μας δεν υπάρχει αύριο…», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Ν. Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου απευθύνοντας ύστατη έκκληση για την λήψη μέτρων.

Η καταστροφική πορεία του κλάδου μετά την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων συνεχίζεται λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού με τον τζίρο των καταστημάτων να παρουσιάζει καθίζηση της τάξεως του 70%.

Χθες τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ παραχώρησαν συνέντευξη δηλώνοντας απογοητευμένοι και έντονα προβληματισμένοι από την ανακοίνωση της πρώτης δέσμης των οικονομικών μέτρων, τα οποία δεν προστατεύουν τον κλάδο τους.

«Με παίρνουν συνάδελφοι και πραγματικά κλαίνε. Δεν έχουμε να πληρώσουμε τα νοίκια μας, τις επιταγές, το προσωπικό μας, τις τράπεζες και το ΙΚΑ, ενώ την ίδια ώρα μας κυνηγούν οι δόσεις. Το σημερινό Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ καλείται να διαχειριστεί μία καταστροφική συγκυρία. Μετά το Καρναβάλι, η πόλη εκκενώθηκε από τους 30.000 φοιτητές και ο υπόλοιπος κόσμος είναι επιφυλακτικός και δεν έρχεται στα μαγαζιά μας. Ο κλάδος της εστίασης με 3.000 καταστήματα στην Αχαΐα και απασχολούμενους 20.000 οικογενειών ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δεν έχουμε περιθώρια να περιμένουμε, γιατί αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών μας δεν θα έχουμε αύριο…», δήλωσε ο κ. Στεργίου και είπε με νόημα «σαφέστατα και προέχει η υγεία των εργαζομένων μας, των πελατών και των οικογενειών μας, ωστόσο έχει συντελεστεί μία απίστευτη καταστροφή. Οι δημόσιοι οργανισμοί έκλεισαν, όμως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνονται. Εμείς όμως και να θέλουμε δεν μπορούμε να κλείσουμε έτσι απλά… Ήλθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», τόνισε.

ΚΟΒΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ

Ήδη αρκετοί καταστηματάρχες εστίασης σκέφτονται να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, ενώ άλλοι προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους ήδη έχουν προχωρήσει σε περικοπές στο προσωπικό, καθώς και μείωση του μεροκάματου.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΣΚΕΑΝΑ

Από την πλευρά του, ο γεν. γραμματέας του Συλλόγου, Παναγιώτης Ματθαιόπουλος υπενθύμισε τα μέτρα που ζητά να ληφθούν για την προστασία των επιχειρήσεων του κλάδου. Αυτά είναι,

-Ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, καθώς αν το τζίρος των καταστημάτων μηδενίσει είναι αδύνατον να καταβληθούν μισθοδοσίες.

-Να μην χαθούν οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει για τις βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ

-Να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην γίνονται εξώσεις τουλάχιστον μέχρι να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις

-Να «παγώσουν» και να μετατεθούν οι δόσεις προς τις τράπεζες.

Να σημειωθεί, πως τον ΣΚΕΑΝΑ επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας ζητώντας από το Σύλλογο να καταθέσει και εγγράφως τα αιτήματά του προκειμένου να σταλούν στον Υπουργό Οικονομικών και να ασκηθεί πίεση για να υιοθετηθούν.